Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce l-au demis pe MRU? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 13:52
14697 citiri
De ce l-au demis pe MRU? (Opinii)

Guvernul Ungureanu a fost demis in urma unei motiuni care continea in principal trei acuzatii: privatizari frauduloase ale unor mari companii de stat, mituirea autoritatilor locale din fondul de rezerva al premierului si infiintarea facultatii de medicina in limba maghiara de la Targu Mures. Au trecut 4 luni de atunci si ce sa vezi?

Foc si para era USL, pe atunci in opozitie, pentru ca "guvernul Ungureanu a obligat multe ministere sa renunte la o parte din alocarile bugetare, sa verse banii in Fondul de rezerva". La vremea aceea USL promitea nici mai mult, nici mai putin decat defiintarea acestui fond de rezerva al guvernului.

Dupa ce a ajuns premier, Victor Ponta a mai indulcit tonul: "Fondul de rezerva al Guvernului se foloseste doar in cazuri de urgenta: inundatii, incendii, nu o data la doua luni ca sa iti finantezi proprii primari. Nu o sa ii dau la primarii USL". Adica desi nu va fi desfintat, fondul acesta pentru inundatii si incendii nu avea niciun motiv sa fie prea consistent.

Si totusi, surpriza!, la rectificarea bugetara din aceasta vara el a fost suplimentat substantial, cu 322 de milioane de lei, fara nicio explicatie. Cum veniturile bugetare nu au crescut spectaculos, este clar ca aceasta suplimentare a presupus taieri de prin alte parti, adica din alocarilor bugetare ale altor ministere. De exemplu a ministerului Transporturilor de unde s-au taiat sume uriase.

Centura Capitalei avea alocate 170 de milioane de lei si a ramas cu 5,4 milioane. Centura Constantei, adica finalul A2 unde soferii isi mananca nervii, a ramas cu 130 de milioane din 220 de milioane. Si lista taierilor e mult mai lunga, incluzand banii pentru magistrala de metrou Piata Universitatii - Drumul Taberei. Nu stiu la cate inundatii si incendii se asteapta dl. Ponta pana la sfarsitul anului, dar stiu ca pe 29 august din fondul de rezerva au fost impartiti bani primariilor. Lipsesc doar indignarea Opozitiei si motiunea de cenuzara.

Hotararea Guvernului Ungureanu de infiintare a facultatii de medicina in limba maghiara la UMF Targu Mures a fost suspendata in 4 mai de instanta de judecata, in urma unei actiuni initiata de rectoratul UMF. Dar hotararea 230/2012 nu a fost anulata, nu a fost abrogata. Mai mult decat atat, Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures a dat in judecata guvernul Ponta tocmai pentru anularea acestei hotarari de Guvern de care Victor Ponta pare sa fi uitat dupa ce a folosit-o ca motiv de motiune de cenzura.

"Suntem inca intr-un demers juridic cu Guvernul Romaniei; asa cum stiti, HG nr. 230 a fost suspendata, ea inca nu a fost anulata. Noi am facut ceea ce este necesar si anume plangere prealabila impotriva Guvernului pentru a obtine si anularea HG si asteptam sa primim un termen de judecata. In esenta cred insa ca este aici o datorie juridica si morala din partea actualului Guvern: cea juridica, evident se refera la faptul ca, daca a fost temei legal pentru suspendarea HG, cu siguranta ca exista temei legal si pentru anularea acesteia, iar datoria morala se refera la faptul ca actualii guvernanti au promis ca in momentul in care vor ajunge la guvernare vor anula aceasta HG. Este o promisiune pe care noi inca asteptam ca ei sa si-o tina', a declarat rectorul UMF Targu Mures, prof.univ.dr. Leonard Azamfirei.

De ce nu isi tine Guvenrul Ponta promisiunea nu e greu de inteles. Pentru ca si-a antagonizat comunitatea maghiara in chestiunea UMF Targu Mures, aceasta nu s-a dus la referendum, contribuind decisiv la invaliarea acestuia. Si nu se stie daca in decembrie USL nu va avea nevoie de UDMR. Dar indiferent de explicatii, constatam ca in chestiunea facultatii de medicina in limba maghiara ne aflam fix in situatia in care s-ar fi aflat in acest moment si Guvernul Ungureanu, adica in instanta.

Cat despre privatizarile marilor companii, iata ca ele nu pot fi evitate. Tot "ne vindem tara", pentru ca asanarea acestor gauri negre este vitala pentru economie si este prevazuta in acordul cu FMI. Vom vedea cat de curand cum va face Guvernul Ponta aceste privatizari, insa deja e cert ca tensiunile sociale nu pot fi evitate, dupa cum vedem la Oltchim.

Si daca tragem linie, nu putem decat sa ne intrebam, de ce a fost, de fapt, demis Mihai Razvan Ungureanu cand guvernul Ponta repeta si continua tot ceea ce ii reprosa precedentului cabinet?

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Mihai Razvan Ungureanu premier, #Victor Ponta guvern, #motiune cenzura PDL , #premier