Premierul Victor Ponta, care este si ministru interimar al Transporturilor, refuza sa semneze contractul de privatizare a CFR Marfa cu toate ca a sustinut ca e un succes.
Seful Executivului incearca sa paseze responsabilitatea fie catre CSAT, fie catre vicepremierul Gabriel Oprea, care il va inlocui incepand de joi, pe perioada concediului.
Conform caietului de sarcini, miercuri expira cele 5 zile in care ar trebui sa se semneze contractul de privatizare a CFR Marfa, intre Ministerul Transporturilor si Grupul Feroviar Roman (GFR), condus de Gruia Stoica. Negata de Victor Ponta, informatia este publica si a fost confirmata chiar de Andrei Zaharescu, purtatorul de cuvant al Guvernului.
La fel ca si saptamana trecuta, luni seara Victor Ponta s-a eschivat intrebat fiind de un jurnalist ce are de gand sa faca in cazul in care CSAT nu se reuneste si nu da aviz in termenul de cinci zile prevazut in caietul de sarcini.
"Avem 60 de zile pana la care trebuie sa efectuam, daca se respinge de catre CSAT, evident nu mai facem...", a declarat Victor Ponta, anuntand ca incepand de joi pleaca in concediu si nu intentioneaza sa se intoarca in cazul in care va fi totusi convocata sedinta CSAT pe care continua sa o solicite.
La conferinta de presa, premierul Ponta a invocat Hotararea CSAT nr. 73, din 27.09.2012,, mai exact art.2, conform caruia sunt supuse analizei CSAT "operatiunile de preluare a controlului asupra unor intreprinderi sau active" din anumite domenii, printre care si "securitatea transporturilor". Ceea ce CSAT a facut deja, in urma cu cateva luni.
Premierul nu a spus insa nimic despre art.3 din hotararea CSAT in care se precizeaza explicit "Consiliul Concurentei, in cazul operatiunilor notificate acestuia (...) va comunica CSAT operatiunile susceptibile sa fie analizate din punctul de cuvant al sigurantei nationale(...)", caz in care CSAT este informat privind partile implicate, domeniul de activitate, modul de realizare a operatiunii si tranzactiei, iar structurile din sistemul de securitate nationala evalueaza riscurile pentru siguranta nationala, dupa care CSAT ia o decizie.
De altfel, in hotarare se vorbeste despre diverse termene, intre 15 si 30 de zile, deci oricum mai mari decat cel de 5 zile prevazut in cazul CFR Marfa.
In aceste conditii este greu de inteles ce asteapta premierul Ponta de la CSAT, cata vreme Consiliul Concurentei nu a fost inca notificat, lucru confirmat de presedintele Bogdan Chiritoiu pentru Ziare.com.
Presedintele Consiliului Concurentei: Nu am primit nicio notificare pana acum
"In esenta, cumparatorul si vanzatorul semneaza contractul cand doresc. Noi intervenim in momentul cand cumparatorul ne solicita aprobarea tranzactiei, cand ne trimite o notificare, care poate fi inainte de semnarea contractului sau dupa semnarea contractului. Dar legea spune doar ca trebuie sa fie o tranzactie sigura. Deci trebuie sa avem un grad mare de incredere ca acea tranzactie va avea loc. Prin urmare, daca ei sunt convinsi, chiar inainte de a semna contractul, ca vor face acea tranzactie, pot deja sa ne notifice. In cazul CFR Marfa nu am primit nicio notificare pana acum", ne-a explicat Bogdan Chiritoiu.
Cat despre o eventuala implicare a CSAT, presedintele Consiliului Concurentei a declarat ca acesta "s-a pronuntat privind strategia de privatizare". "Dar, desigur, daca are dubii privind contractul in sine, poate sa intervina", a completat Bogdan Chiritoiu, refuzand sa se pronunte asupra oportunitatii acestui demers.
Mai transant a fost insa fostul ministru al Privatizarii Valentin Ionescu, care a declarat pentru Ziare.com ca nu intra in competentele CSAT ceea ce doreste premierul, iar Guvernul trebuie sa isi asume responsabilitatea in acest caz.
Fost ministru al Privatizarii, despre CFR Marfa: Guvernul eludeaza legea Interviu
Prin urmare, de ce se teme premierul sa faca acest lucru?
Gabriel Biris: Presedintele nu trebuia sa comenteze. Premierul nu vrea o tinichea de coada
Avocatul de business Gabriel Biris, cunoscut pentru participarea la mai multe tranzactii importante, a comentat situatia pentru Ziare.com, explicand ca daca nu se semneaza contractul de privatizare a CFR Marfa din vina guvernului, atunci statul va plati.
"Erau niste obligatii asumate acolo, probabil ca se anuleaza licitatia si o iau de la capat. Dar trebuie sa vedem din cauza cui nu se semneaza contractul. Daca e vina guvernului roman, GFR poate cere daune sau poate cere instantei sa oblige la semnare. Daunele in astfel de cazuri sunt daune directe - au fost angajati avocati etc- si daune indirecte, care sunt mai greu de dovedit", a precizat Gabriel Biris.
Acesta si-a eprimat speranta ca totusi contractul se va semna, chiar si fara vreun aviz de la CSAT.
"Am inteles ca pozitia presedintelui este ca CSAT a avizat deja si nu mai are motive sa se implice. Ce vrea sa faca premierul este evident: vrea sa scoata castanele din foc cu mana altuia, asa cum, de altfel, ne-a obisnuit pe partea fiscala(...) El vrea sa nu isi asume raspunderea", a adaugat acesta.
Intrebat daca e vorba de incompetenta in cazul in care asistam la o noua privatizare esuata sau sunt si interese suspecte la mijloc, Gabriel Biris a raspuns: "Eu cred ca este vorba pur si simplu de incompetenta, nu este vorba de altceva".
Referindu-se, in context si la esecul privatizarii Oltchim, acesta a spus ca "la Oltchim e un dezastru national, mult mai mare decat la CFR Marfa, care, de bine de rau, functioneaza; Oltchim-ul se va dezmembra si o tara fara petrochimie e vai de capul ei".
"Privatizarea CFR Marfa a fost condusa mult mai bine decat cea de la Oltchim, care a fost un circ. Era foarte previzibil pentru toata lumea ca GFR, condusa de Gruia Stoica, va fi un jucator important. Dansul are o strategie de dezvoltare regionala foarte sustinuta. Daca va uitati la structura grupului, deja acopera un coridor de servicii de la Marea Neagra la Marea Nordului, avand filiale si in Ungaria si in Bulgaria, si in Serbia, si in Austria, si in Germania...
Dar se pune problema daca exista si un suport in spate. Tineti minte ca la inceputul anilor '90 se spunea 'Nu ne vindem tara'(...) Aici pare a fi o capusare inteligenta pe termen lung, pentru ca, pana la urma, s-a vazut ca CFR fie din incompetenta, fie ca parte a unui plan s-a dat la o parte din multe zone in fata GFR. Au pierdut cote de piata in mod constant, s-au asociat intr-un mod care poate fi discutabil...Una peste alta GFR a crescut precum Fat Frumos, ceea ce nu e rau", a explicat Gabriel Biris.
Si atunci de ce fuge premierul de raspundere in loc sa se laude cu aceasta privatizare?
"Pentru ca, in Romania, din nenorocire pentru tara asta, sunt doua palate care de mai multi ani nu se inteleg si care parca se tin intr-un sah permanent, in loc sa coopereze in interesul national. Presedintele a declarat ca Gruia Stoica nu are bani. Nu trebuia sa faca asta. Este evident ca oricine se angajeaza la o astfel de achizitie nu o face cu banii lui, o face cu surse atrase.
Sigur, e discutabil de ce s-a angajat inainte, fara sa aiba commitment-ul finantatorilor, si aici e o discutie. In general, oamenii astia sunt jucatori si pluseaza, in ideea 'Ok, o facem, sa avem problema si apoi o rezolvam'. Intr-o piata normala, sa gaseasca Gruia Stoica si GFR banii ca sa cumpere pachetul majoritar la CFR Marfa nu era o problema, numai ca criza financiara a cam secatuit sistemele bancare. Probabil ca i-a fost un pic mai greu decat se astepta. Dar mie imi vine greu sa cred, chiar nu cred ca nu o sa reuseasca sa stranga banii", s-a aratat convins Gabriel Biris.
Avocatul a subliniat ca o problema ar mai putea apara in momentul in care se va pronunta Consiliul Concurentei.
"E foarte important cum se va uita Consiliul Concurentei la piata de transport din Romania. Daca se va uita strict la calea ferata, va exista o problema. Daca se va uita in ansamblu, adica si la transportul rutier, tinand cont cat a scazut ponderea transportului pe calea ferata, GFR nu va avea nicio problema. Ramane de vazut, e un subiect delicat. Teoretic, acestia sunt pasii: contractul trebuie semnat, apoi primit avizul si la final trebuie platit. Deci Gruia Stoica are ceva timp", a explicat avocatul.
In opinia sa, Gruia Stoica nu are niciun motiv sa nu semneze contractul. "GFR sa renunte? Nu! Poate statul roman sa creeze probleme, din cauza certurilor intre politicienii de rang inalt. Dar noi vrem un acord cu FMI, iar asta trebuia bifat", a mai spus Gabriel Biris.
Intrebat cum comenteaza faptul ca Victor Ponta pleaca in vacanta si ii paseaza acest cartof fierbinte vicepremierului Gabriel Oprea, avocatul a comentat ironic: "De ce sa si-l asume personal? Sa aiba o tinichea de coada, daca iese prost? E un politician inteligent".
In concluzie, totul pare sa se rezume la un joc politic.
"Nu cred ca presedintele trebuia sa faca comentarii, pentru ca in momentul in care faci asta, ii creezi probleme investitorului. Cat despre premier, cred ca cea mai mare teama a sa este ca el semneaza contractul si celalalt nu vine cu banii, caz in care trebuie sa isi asume esecul", a conchis Gabriel Biris.
Privatizrea CFR Marfa se... Vezi tot