De la cititori: Unde-i binele promis, domnule Ponta?

Vineri, 17 Mai 2013, ora 08:50
2874 citiri
De la cititori: Unde-i binele promis, domnule Ponta?
Foto: Arhiva

Am primit un mesaj de la un amic in care acesta ma intreba disperat - dar cu adevarat disperat, daca acolo unde lucrez eu, nu e ceva de munca si pentru el.

Omul are studii, experienta, e om care munceste pe bune, nu se preface. Spunea ca e dispus sa faca orice, pe oricat.

Acum trei zile o prietena mi-a spus plangand ca a primit preaviz de la firma la care lucra. "Multumesc si pa, dupa 10 ani de munca! Munca, nu gluma! 10-12 ore pe zi, iarna vara, primavara! Am 45 de ani, cine ma mai angajeaza pe mine?", mi-a spus ea. "Nici macar somaj nu primesc pentru ca firma a cazut atat de mult incat nici taxele nu le-au mai platit. Si de prabusit s-a prabusit in ultimele sase luni".

La barbatul meu, la serviciu, firma privata, s-au suprimat tichetele de masa si le-au taiat 25% din leafa. Ca sa nu mai zic ca salariul care intra pe card la ora fixa intarzie de doua saptamani.

Ieri m-am intalnit cu un alt amic. Nebarbierit, cu ochii dusi in fundul capului. Nici nu l-am recunoscut. Ultima data cand l-am vazut, inainte de Craciun, era in forma si-i mergea bine. "Caut de munca de doua luni! Nu gasesc! E jale peste tot. Se tot restrang activitati, falimenteaza firme, e mai rau ca pe vremea lui Boc. Nu se mai fac angajari nicaieri si sunt la capatul puterilor. Nu intrevad nici o posibilitate nicaieri."

Citesc presa in fiecare zi. Toata! Face parte din jobul meu. Subiectele legate de concedieri, disponibilizari colective si neputinte economice au devenit ceva banal. Nici macar nu se mai aud in zgomotul de fond facut de politicieni. In spatele cifrelor: 10 colo, 100 dincolo, 1.000 in alta parte sunt oameni, vieti, familii. Copii, disperare, neputinta si sperante aruncate in van.

Unde-i binele promis, domnule Ponta? Sa fie in promisiunea ca scade TVA-ul la paine? O sa coste mai putin? Sau in promisiunea ca o sa creasca alocatia pentru copii? Sau binele pe care il pomiteati romanilor sta in salariul minim pe economie de 800 de lei de la 1 iunie, care creste spectaculos cu 50 de lei, ori poate in cresterea valorii tichetelor de masa cu 0,3 lei.

Sa fie binele promis in privatizarea esuata la CFR Marfa (apropo: acolo stau sa plece acasa vreo 1.300 de oameni, cel putin), sa fie binele promis in raportul avantajos intre euro si leu care favorizeaza doar imprumuturi la imprumuturi, pentru plata imprumuturilor....

Unde-i binele promis, domnule Ponta? Unde este dreptatea sociala despre care se batea toba acum un an, acum sase luni? Unde sunt angajamentele oneste legate de gazele de sist? Sau binele promis sta in buzunarul firmelor smechere care vin sa scobeasca pe la noi, pentru folosul lor? Sau sta binele pe care il garantati in campanie in cele 15.000 de diponibilizari de care va este frica sa vorbiti si in legalizarea chetei publice pe care o face Ministrul Invatamantului cu fondul scolii?

Sau sta binele asta in comisia Barsan si in conflictul domestic din USL care a pus batista pe tambal cu amaratii aia ologi, purtati pe la comisii si comitete pentru 200 de lei pe luna?

Daca binele promis si proiectele Guvernului care vor aduce bunastare si viata decenta stau in faptul ca Romania e ultima in Europa la absorbtia de fonduri europene (cele mai multe blocate), sau la eliminarea impozitului forfetar (care se reintroduce din iunie), ori in scaderea impozitelor, care au crescut in primavara, atunci sa pastrati pentru dumneavoastra binele asta!

Unde este onestitatea promisa, unde este viata decenta pe care o clamati pe la televiziuni? Era scenariu de campanie, nu-i asa? Din pacate, m-am prins prea tarziu!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#promisiuni electorale guvern Ponta, #masuri guvernul Ponta , #premier