Demonstratia de forta a lui Ponta s-a facut tandari (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 12:45
8177 citiri
Demonstratia de forta a lui Ponta s-a facut tandari (Opinii)

Victor Ponta a facut pasul inapoi in chestiunea procurorilor din conducerea DNA. Nu pe cel mare, pentru ca Lucian Papici ramane in afara echipei, dar unul substantial, cat timp propunerile au fost inlocuite cu altele, discutate de seful DNA si agreate de acesta.

Pentru ca in fond aici e cheia procedurala a scandalului. Nimeni in afara de seful institutiei, in acest moment Laura Codruta Kovesi, nu poate sti cat de performant este un procuror din acest parchet, care procuror merita si care nu merita sa fie promovat, care duce si care nu o functie de conducere. In plus, nu poti sa impui unui sef un adjunct pe care nu si-l doreste. Nu numai in DNA, niciunde.

Eu nu discut acum nume si bilanturi, pentru ca as intra in capcana de tipul "procuror basist" vs "procuror pontist". Sigur ca este un fapt ca d-na Bendeac s-a temut sa finalizeze dosarul Voiculescu si i-a lasat aceasta misiune d-lui Popovici. Dar pana la urma si d-na procuror e femeie si are dreptul la concediu. De odihna sau de frica, se numeste concediu. Sigur, putem sa luam in calcul si zvonurile care o dau pe d-na Bendeac o preferata a lui Victor Ponta. Dar nu despre asta e vorba.

E vorba de proceduri si principii care de aceasta data au fost respectate. De ce a facut Victor Ponta pasul inapoi? E suficient sa cititi reactia dura a ambasadei americane care reaminteste ca independenta si profesionalismul institutiilor de lupta impotriva coruptiei sunt parte integranta din parteneriatul cu Romania, ca numirile de sefi de la Sectia I sunt de o "importanta cruciala" si ca intreaga DNA ar trebui condusa de "procurorii cei mai competenti, curajosi, cu realizari remarcabile in lupta impotriva coruptiei", pentru a intelege o mica parte din furia cancelariilor occidentale in fata abuzului comis de premierul roman.

Si cum vine o iarna grea, cum si asa bugetul e cam golut si incasarile foarte proaste, nu cred ca Victor Ponta isi permitea sa mai piarda niste bani, cat de importanta o fi miza procurorilor. Asa ca a cedat.

O nenorocire pentru imaginea si pozitia sa in partid. Pentru ca penalii din USL au o singura apasare. Una singura - propria imunitate. Victor Ponta trebuia sa le-o garanteze, ca de aia l-au pus premier, de aia a coabitat si de aia a propus el procurorii. Si iata ca nu prea poate. Demonstratia de forta incercata de domnia sa in urma scandalului Dragnea, cand a vrut sa transmita ca are justitia in mana si poate face ce vrea cu ea s-a facut tandari.

Dar in plan extern cu ce ramane Victor Ponta? Va fi Occidentul multumit de faptul ca Victor Ponta a facut pasul inapoi, la fel ca vara trecuta, sau va ramane infuriat de faptul ca, de fiecare data cand il scapa din ochi, carlanul de la Bucuresti mai face cate o nefacuta?

Personal as inclina pentru a doua varianta si poate ca asaltul burtal asupra DNA ar putea avea efecte pe termen lung asupra viitorului Romaniei si chiar asupra cursei prezidentiale din 2014. Dar gustul amar ramane: ne-am intors la perioada in care strainii garanteaza justitia din Romania.

#Ponta procurori DNA, #procurori reactie SUA, #scandal Papici Ponta, #Ponta numire procurori DNA , #premier