Der Spiegel: Romania, o noua problema acuta pentru UE si NATO

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 18:02
8438 citiri
Der Spiegel: Romania, o noua problema acuta pentru UE si NATO
Foto: Arhiva

Saptamanalul german Der Spiegel considera ca Romania, dupa Grecia, a devenit o noua problema acuta cu care trebuie sa se confrunte Uniunea Europeana.

Der Spiegel publica o analiza a situatiei post-electorale din Romania, grupand si materiale similare din alte publicatii germane de referinta. Comentatorii germani considera ca schimbarile constitutionale anuntate de castigatorii alegerilor din Romania ar putea afecta democratia, avand implicatii atat asupra UE, cat si NATO.

Die Zeit: Jefuirea Romaniei continua

"Exista o cale simpla de a vedea daca o tara chiar are asimilate valorile democratice. Toti cei interesati nu ar trebui decat sa-l asculte cu atentie pe candidatul care a castigat alegerile. Daca isi va afirma dorinta de a trece la schimbari constitutionale in mod prioritar, in detrimentul problemelor reale cu care se confrunta populatia, atunci indoielile privind democratia sunt indreptatite.

Acesta pare sa fie cazul si cu prim-ministrul roman Victor Ponta, a carui Uniune Social Liberala a obtinut 58% din voturi la alegerile de duminica. Dar, in loc sa-si indrepte atentia spre problemele economice din tara sa, el a inceput imediat negocierile cu micutul partid al comunitatii maghiare, UDMR, pentru a forma o coalitie cu care sa atinga pragul necesar modificarii Constitutiei.

Ponta intentioneaza sa castige lupta pentru putere cu presedintele Traian Basescu o data pentru totdeauna. El a anuntat deja ca vrea sa revizuiasca prevederile constitutionale referitoare la rolul presedintelui privind relatiile externe si politica militara ale tarii. De asemenea, el vrea sa ofere Parlamentului puterea de a trece peste deciziile Curtii Constitutionale", scrie Der Spiegel.

Comentatorul german aduce aminte ca Ponta a starnit "mania" liderilor UE, "inclusiv a cancelarului german Angela Merkel", pentru incalcarea deciziilor Curtii Constitutionale si presiunile asupra Justitiei. De asemenea, este rememorat referendumul privind demiterea lui Basescu si amenintarile privind o noua suspendare a presedintelui, daca Victor Ponta nu va fi numit premier.

Der Spiegel citeaza si alte publicatii germane, care au devenit mult mai interesate de Romania de cand se "intrezaresc deficite in ce priveste democratia".

"Cotidianul de centru-dreapta Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie: Victoria USL, in cadrul careia predomina vocile pro-rusesti, anti-europene si anti-occidentale, este un risc serios pentru o regiune care deja se confrunta cu o influenta crescanda a Moscovei. Dupa Grecia, Romania este acum a doua tara din Balcani, care pune probleme acute pentru NATO si UE. Alianta trans-atlantica se destrama in extremitatea sud-estica.

FAZ: Rezultatul alegerilor din Romania, un dezastru atat pentru tara, cat si pentru UE (Video)

Cotidianul de centru-stanga Suddeutsche Zeitung scrie: Romania este o tara cu standarde democratice minime si mai are multi pasi de facut spre o democratie matura. Ponta si ai sai ar trebui sa stie ca Uniunea Europeana ii va supraveghea indeaproape. Iar Basescu ar trebui sa fie constient ca escapadele sale nu vor mai gasi sustinatori in afara granitelor Romaniei", citeaza Der Spiegel.

De asemenea, cotidianul financiar Handelsblatt considera ca "estul Europei dispare in obscuritate in aceste zile". Vina apartine "vecinilor" din Est, pentru ca prea rar "produc vesti bune". Cu toate acestea, vestea ca USL a obtinut un scor atat de mare este considerata una pozitiva, pentru ca a pus capat "luptei pentru putere care paralizeaza tara de luni bune".

"Ceea ce a lipsit Romaniei pana acum este un guvern care sa fie interesat mai mult de viitorul tarii decat de confortul propriu. Nu este sigur daca Ponta va reusi sa astupe aceasta prapastie. El a aratat putin respect pentru statul de drept in lupta sa impotriva lui Basescu", concluzioneaza jurnalistii de la Handelsblatt, preluati de Der Spiegel.

Der Spiegel este una dintre cele mai importante publicatii europene, avand un tiraj de peste un milion de exemplare.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#presa germana alegeri Romania, #presa germana democratie Romania, #Victor Ponta presa germana , #premier