Descalecarea Victoriei Nuland. Romania la rascruce (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 12:41
6037 citiri
Descalecarea Victoriei Nuland. Romania la rascruce (Opinii)

Victor Ponta si-a explicat disparitia din tara in timpul vizitei inaltului diplomat american, Victoria Nuland, printr-un mesaj de uz intern, pentru partid. PSD trebuia sa afle ca el a preferat discutia cu socialistii europeni, in Italia, unei intalniri cu un reprezentant al americanilor.

Mai mult, partidul trebuia sa stie ca a refuzat sa preia personal mesajul Washingtonului de sustinere a anticoruptiei, fundamental opus baronetului penal, care detine puterea in teritoriu si banii.

Acest mesaj de uz intern nu poate acoperi insa gestul de o extrema gravitate, chiar iresponsabilitate, comis de Victor Ponta. A refuza sa discuti cu unul dintre cei mai influenti oameni la Washington este o sfidare fata de SUA, dar si o dovada de infantilism politic. Daca esti inteligent este chiar o ocazie de neratat.

Nu prin fuga rezolva un autentic barbat de stat o problema pe care in mare masura a generat-o prin propriile declaratii. Nu asa trateaza un premier responsabil un moment de criza grava in relatia cu unul dintre cei mai importanti parteneri ai sai. Solutia lui Victor Ponta este una de curtea scolii.

La Bucuresti nu a venit de urgenta, in afara agendei ordinare, un simplu emisar, asa cum a fost Philip Gordon in vara lui 2012. A venit un oficial de rang inalt, un "greu" al diplomatiei americane. Cand se produce o asemenea descalecare este clar ca situatia e foarte grava si ea impune o abordare foarte serioasa si atenta. Nu iesi din asa ceva cu o smecherie, ci, dimpotriva, complici si mai mult lucrurile.

Iar faptul ca Victor Ponta a fugit de la intalnirea cu Victoria Nuland nu numai ca nu a pus in surdina mesajul oficialului american, ci, dimpotriva, l-a amplificat. Ceea ce Victor Ponta nu a vrut sa auda cu propriile urechi, a auzit din toata presa si de pe mai toate ecranele.

D-na Nuland a fost de o transparenta neobisnuita pentru limbajul diplomatic, lansad sa se inteleaga foarte clar nu numai ingrijorarea SUA fata de evolutia statului de drept din Romania, ci si faptul ca relatiile bilaterale sunt la limita.

Cand un oficial american venit direct de la Washington vorbeste explicit despre atacurile asupra independentei justitiei, despre imixtiunea ingrijoratoare a politicului in justitie, cand spune ca nu intelege exact care este traiectoria legii amnistiei, cand solicita cetatenilor sa insiste pe respectarea statului de drept, pe transparenta si buna guvernare, cand evoca, implicit, posbilitatea ca parteneriatul sa aiba de suferit daca statul de drept si democratia sunt afectate, inseamna ca problema este cat Casa Poporului. De la suspendare incoace nu am mai auzit vorbe atat de grele, ceea ce inseamna ca, din perspectiva americana, ceea ce face acum USL este un atac similar celui din vara lui 2012.

In acelasi timp, prin selectarea partenerilor de discutie de la Bucuresti, Victoria Nuland a aratat ca Washingtonul intelege exact cum sunt impartite taberele pe frontul justitiei. S-a intalnit cu d-na Kovesi, nu s-a intalnit cu procurorul general si cu noul sef al CSM. ONG-urile cu care s-a intalnit - EFOR, CRPE, IPP si Freedom House Romania - sunt cele mai fervente aparatoare ale statului de drept in Romania, niciuna dintre organizatiile care graviteaza in jurul USL nefiind invitata la discutii.

Este clar ca rabdarea americanilor fata de USL este la final, iar credibilitatea lui Victor Ponta este complet consumata. Ce efect va avea acest lucru asupra traiectoriei politice a domniei sale ramane de vazut, dar acesta este aspectul cel mai putin important.

Estential este ce a inteles totusi puterea din descalecarea d-nei Nuland. Pentru ca de aceasta intelegere depinde soarta Romaniei. Suntem la o rascruce si nu e deloc incurajator ca alegerea drumului apartine PSD. Iata ca Victor Ponta insista cu declaratiile impotriva justitiei si dupa avertismentul d-nei Nuland.

Din nefericire, ma tem ca PSD va miza cat de mult va putea pe ceea ce inaltul diplomat constata cu mare nedumerire la intalnirea cu ONG-urile: de ce nu ies romanii in strada impotriva coruptiei si pentru apararea statului de drept?

Poate ca nu numai USL are la ce medita dupa vizita d-nei Nuland, ci si o societate civila cu mult prea apatica, manipulabila cu teme lacrimogen ecologiste, dar insensibila la cancerul care roade aceasta tara.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Victoria Nuland Romania, #stat de drept, #independenta Justitiei, #Victor Ponta Italia , #premier