Despre care economie e vorba, domnule Ponta?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 08:44
7252 citiri
Despre care economie e vorba, domnule Ponta?

"It's the economy, stupid!" (Este vorba depre economie, prostule!) e zicerea integrala pe care dl Ponta a citat-o partial - din motive de delicatete, inteleg -, rostita de presedintele american Bill Clinton, probabil unul dintre cei mai valorosi pe care i-au avut SUA, in campania din 1992 impotriva lui George Bush sr.

Eu chiar mi-as dori ca dl Ponta sa fie la sefia Guvernului Romaniei macar a zecea parte din ce a fost Bill Clinton la sefia guvernului american. Am fi departe. E bine ca atunci cand preiei afirmatii ale unor mari personalitati sa stii sa pastrezi proportiile. Ca sa nu fii ridicol, ma gandesc.

Dar daca dl Ponta vrea sa vorbeasca despre economie, eu zic sa-i facem pe plac. Care economie?

Marile argumente ale premierului sunt cresterea economica buna din prima parte a anului, in jur de 4%, si excedentul bugetar pe care s-a bazat rectificarea pozitiva de-abia adoptata si care ar crea premisele suficiente pentru mixul de reducere a veniturilor si majorare a cheltuielilor bugetare propus de guvern.

Cifrele acestrea sunt insa o vitrina. Si daca nu ma credeti va amintesc ca Romania incheia 2008 cu o crestere economica de poveste pentru a se prabusi rapid intr-o criza profunda, care a impus in 2010 masurile de austeritate.

Ce e dincolo de vitrina? Sa le luam pe rand.

Pe ce se bazeaza cresterea economica a Romaniei? In principal pe export, adica pe functionarea economiilor europene, pe consum, ca in 2008, si pana la sfaristul anului va intra in discutie si productia agricola, care de aceasta data nu se anunta insa la fel de stralucita ca in anii anteriori din cauza secetei. Deci e vorba de elemente conjuncturale, volatile.

Pe ce se bazeaza excendentul bugetar cu care se mandreste Victor Ponta? Pe de-o parte pe imbunatirea colectarii, ANAF reusind sa adune in prima parte a anului cu vreo 4 miliarde de lei mai mult decat isi propusese. De unde? In primul rand de la micul contribuabil, care s-a trezit cu conturi blocate pentru sume derizorii, care a vazut siruri de masini negre dand iama prin Vama Veche sau prin piete si firme inchise pentru diferente in casa de cateva sute de lei.

Oricum a fost obtinuta, cresterea colectarii voluntare e un lucru bun, cu conditia sa nu-ti bati joc de bani si vom ajunge la asta imediat. Dar ce facem cu marii contribuabili, cu datorii istorice, cu marea evaziune de prin portul Constanta, din zona legume-fructe etc? Acolo eu nu am vazut un mare interes al ANAF. Dl Ponta sustine ca ANAF s-a dus si spre marea evaziune. Poate s-o fi dus, dar mai discret pentru ca marile cazuri nu au fost facute publice.

O alta resursa a excedentului bugetar este scaderea drastica a investitiilor publice. In prima parte a anului acestea au scazut cu 20% fata de anul trecut care a fost un record al minimului in materie. Deci desi a colectat mai mult, guvernul a investit mai putin, a tinut banii la ciorap pentru a-si crea spatiul necesar masurilor sociale de toate felurile si reducerii abrupte a fiscalitatii.

Cum sa poti gandi o crestere economica solida, neconjucturala fara investitii? Ce se intampla cand te bazezi doar pe consum, am vazut dupa 2008, repet. In mod normal, un guvern vizionar caruia populatia ii pune in mana mai multi bani ii intoarce societatii in cea mai profitabila forma, premisa a unei cresteri ulterioare solide.

Si vedem ca politica aceasta a taierii investitiilor continua. Ca dovada, la rectificare ministerul Transporturilor a pierdut un miliard de lei. Victor Ponta spune ca erau banii pentru cofinantarea unor proiecte oricum blocate din cauza contestatiilor. Asa o fi, dar atunci de ce banii acestia nu s-au dus catre alte investitii ale Ministerului Transporturilor? Sau in toata tara circulam ca pe hartie si nu mai avem ce sa asfaltam, ce sa astupam?

Daca tot vorbim despre economie, cred ca trebuie sa vorbim si despre datoriile statului, prin companiile sale si prin administratie, fata de firmele private, arierate care se ridica la 320 de milioane de lei. Veti spune poate ca unele sunt contracte clientelare care nici macar nu merita onorate. Toate? Sa trimita dl Ponta corpul de control sa ia la puricat act cu act sa vada ce trebuie decontat si ce este incorect si trebuie dus pe masa DNA. Deocamdata zeci, poate sute de firme asteapta bani pentru lucrari deja executate, din care bani sa plateasca furnizori poate, deci un lant de blocaje.

Si in general daca tot vorbim despre economie, poate ne explica dl Ponta cum e posibil sa suporti cheltuieli mai mari cu venituri mai mici fara sa ai o bagheta magica.

Cat despre reducerea de fiscalitate, nu noi, prostii de pe aici, ci Financial Times are un verdict sever: "Diferitele schimbari fiscale sunt, in parte, o incercare a coalitiei de guvernare de crestere a popularitatii inainte de viitoarele alegeri parlamentare si de a distrage atentia de la acuzatiile de coruptie la adresa premierului Victor Ponta". Eu zic ca FT lucreaza, la fel cum il acuza Victor Ponta pe Klaus Iohannis, pentru interese straine care vor sa ne mentina colonie.

Deci daca vrea dl Ponta sa vorbim despre economie, e foarte bine. E necesar sa vorbim in primul rand despre ea. Dar nu doar despre vitrina frumos colorata, ultimul argument al unui premier subrezit, penal si politic.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta economie, #rectificare bugetara cod fiscal , #premier