Domnul Ponta ne insulta? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 14:30
9295 citiri
Domnul Ponta ne insulta? (Opinii)
Foto: Arhiva Gov.ro

Prezenta si mai ales discursul premierului Victor Ponta la bilantul DNA mi se par, va rog sa-mi iertati duritatea, o insulta la adresa bunului simt.

Stiti, este vorba despre premierul guvernului care s-a caciulit nu stiu cata vreme sa dea DNA banii pe care i-a cerut din bugetul pentru 2015. Adica 20 de milioane de euro, a cincea parte din prejudiciul pe care aceasta institutie a reusit sa-l impiedice intr-un singur dosar, dupa cum a explicat procurorul sef, Laura Codruta Kovesi.

Da, stiu, n-a transmis dl Nitu, n-a inteles dl Valcov, n-au fost gata anexele. Explicatii s-au gasit atunci. Cert este ca dna Kovesi anuntase public de ce suma are nevoie, chiar intr-un interviu pentru Ziare.com, cu o luna inainte de publicarea proiectului de buget si dupa ce trimisese hartii peste tot. Si tot cert este ca pana n-a iesit scandal public cu titluri galbene, premierul n-a gasit de cuviinta sa dea DNA suma de altfel modica pe care aceasta institutie o solicita.

Stiti, este vorba despre premierul care anul trecut pe vremea aceasta promitea dreptate pentru Costica Nicolescu si altii ca el. Dl Nicolescu a fost trimis in judecata de DNA si condamnat definitiv la inchisoare cu executare. Ce dreptate in afara de asta voia premierul sa-i faca?

Da, acum, dupa socul din 16 noiembrie, se inchina la Codul Penal mai ceva decat la icoane, dar nici pana in ziua de azi nu a iesit barbateste sa isi ceara scuze pentru toate insultele la adresa DNA. Ca tot el il caina pe victima politica Adrian Nastase, daca va aduceti aminte. Si tot el vorbea despre luarea controlului politic asupra DNA.

Stiti, e vorba despre premierul al carui cumnat este arestat pentru constituire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si deturnare de fonduri europene.

Dl Ponta vorbeste acum cu mare caldura despre combaterea evaziunii: "Vreau sa va multumesc si sa va cer sprijinul pentru a combate evaziunea fiscala (...) Cele 300 de milioane de euro (recuperate de DNA - n.red.) ar acoperi salariile medicilor, dar zece miliarde de euro ar acoperi toate salariile, nu doar pentru medici, ci si pentru procurori, politisti", a declarat premierul la bilantul DNA. Dar evaziunea de care este suspectat dl Hertanu ce ar acoperi?

Sigur ca raspunderea penala este individuala si Victor Ponta nu poate suporta consecinte penale pentru faptele cumnatului sau.

Dar din punct de vedere moral un premier a carui familie este implicata intr-un asemenea scandal nu cred ca mai are nici credibilitatea minima pentru a vorbi despre combaterea evaziunii si pentru a indeplini un act guvernamental serios.

In societate nu exista doar reguli penale, ci si reguli politice si etice.

Dar cel mai interesant este cand dl Ponta se intalneste gand la gand cu dna Udrea. Ca nu degeaba par din ce in ce mai clar sa fi fost mana in mana, pe sub masa, si in campanie. Amandoi au o problema cu cenzurarea deciziei politice de catre procurori.

Dna Udrea spunea in fata parlamentarilor ca "dosarul Gala Bute reprezinta dovada cea mai clara ca separarea puterilor in stat nu mai functioneaza, o putere dorind sa cenzureze activitatea altei puteri, cea executiva, punand la indoiala calculul de oportunitate (....). In aceeasi cheie, daca decideti finantarea unei scoli, a unei biserici sau a unui drum, maine procurorii DNA vor putea pune la indoiala ratiunile care au stat in spatele acestei hotarari."

La bilantul DNA dl Ponta a declarat asa: "As dori sa va rog si sa va cer sprijinul pentru a lucra impreuna in viitor pentru o clarificare a legislatiei si practicii romanesti in ceea ce in acest moment vad ca este pasul urmator, si anume clarificarea si departajarea foarte clara intre legalitate si oportunitate.

Cred ca dumneavoastra trebuie sa sanctionati - si o faceti deja cu toata asprimea - faptele de incalcare a legii. In acelasi timp, insa, oportunitatea unor decizii in administratia publica a demnitarilor trebuie sa fie sanctionata de catre electorat.

Exista foarte multe blocaje, voite sau nevoite, provocate in cadrul administratiei publice de aceasta confuzie, uneori voita, alteori nevoita intre legalitate si oportunitate".

Nu e nicio confuzie. Eu n-am vazut actiune a procurorilor care sa sanctioneze oportunitatea unei decizii politice. Nici in cazul Galei Bute nimeni n-a pus in discutie oportunitatea deciziei, ci spagile si abuzurile.

Procurorii urmaresc ilegalitatile fie din spatele luarii unei decizii politice, fie din punerea ei in practica. N-am auzit sa fie anchetata taierea salariilor, marirea TVA sau introducerea taxei pe stalp.

Confuzia despre care vorbeste dl Ponta si pe care o ataca dna Udrea e intretinuta de politicienii cu spaime penale care vor sa para astfel victime politice. Pe dna Udrea o inteleg pe undeva, in situatia in care se afla. Dar dl Ponta? O vedea si domnia sa niste nori negri de ilegalitate care trebuie inveliti in oportunitate acum cu cumnatul in arest si firmele fratelui Ghita luate la puricat? Vom vedea.

Quarterly Report - Editia 4

Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Înaintea alegerilor pentru Primăria Capitalei, edilul Nicușor Dan a declarat că nu exclude o dezbatere față în față cu al doilea clasat în sondaje. Asta după ce Gabriela Firea și...
De ce nu se mai fac dezbateri televizate ca pe vremuri și cât de mult pot influența soarta alegerilor: ”E doar un dialog al surzilor de la distanță”
De ce nu se mai fac dezbateri televizate ca pe vremuri și cât de mult pot influența soarta alegerilor: ”E doar un dialog al surzilor de la distanță”
Dezbaterea electorală dintre candidați, atât la alegerile locale, cât și la cele prezidențiale, pare să fi dispărut în ultimii ani. În 2019 nu a existat o dezbatere între Viorica...
#Ponta DNA bilant, #Ponta cumnat, #Ponta Udrea DNA , #premier