Dr. Ponta & mr. Victor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 02 Septembrie 2013, ora 07:32
7569 citiri
Dr. Ponta & mr. Victor (Opinii)

Daca nu ai implicari personale sau fanatisme ecologiste, e greu sa dai un verdict cu deplina certitudine in chestiunea atat de delicata numita Rosia Montana. Pe de-o parte, avem interesul economic cert: investitie majora, locuri de munca, profit.

Pe de alta parte, avem riscul unor contaminari dezastruoase cu cianura.

Este adevarat ca tehnologia propusa pentru exploatarea aurului este folosita cu succes in alte tari fara a provoca vreun accident ecologic. Dar pentru asta e nevoie de respectarea cu strictete a regulilor, de intransigenta si seriozitate. Le avem noi in Romania, unde mai totul "merge si asa"?

Am mai preluat modele perfect functionale din alte tari si le-am masacrat pana au devenit toxice.

Marturisesc ca eu nu am un raspuns ferm la aceasta dilema. Dar eu nu sunt decident politic. Eu nu sunt obligata sa iau o decizie. Demnitarii cu atributii in domeniu au insa aceasta obligatie pentru ca si-au dorit, s-au luptat sa ajunga si sa ramana in pozitia care le da dreptul si obligatia sa decida.

Este o chestiune de asumare a raspunderii politice pentru un obiectiv pe care il consideri prioritar: cel economic sau cel ecologico-cultural.

Traian Basescu a ales ferm, si-a asumat una dintre optiuni. Ar fi trebuit sa o faca si premierul Romaniei. Ca intotdeauna, insa, Victor Ponta este incapabil sa isi asume barbateste o pozitie ferma, cu riscurile electorale de rigoare si incearca o smecherie la doua capete, pentru a multumi pe toata lumea.

Pe de-o parte, ca premier, semneaza proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, aprobat in sedinta de martea trecuta a Guvernului Ponta si transmis Parlamentului spre adoptare.

Ca deputat, anunta ca va vota in Parlament impotriva acestui proiect al guvernului pe care il conduce. Adica deputatul Ponta va vota impotriva premierului Ponta.

Asta ca sa nu mai spunem ca Guvernul USL aproba acum un proiect pe care programul electoral al aceluiasi USL il demoniza in urma cu numai un an. Asa cum s-a intamplat si cu gazele de sist de exemplu. Cu acordul cu FMI. Cu cresterea impozitarii. Si lista e lunga.

Cu deosebirea ca in aceste cazuri Victor Ponta a schimbat pur si simplu partitura.

In cazul Rosia Montana, joaca la doua capete - pe premier il intereseaza economia, pe deputat il macina ecologia. De fapt, Victor Ponta nu are curajul sa-si asume o pozitie ferma intr-o chestiune spinoasa si cu mare risc electoral.

Teoretic, este corect ca o asemenea chestiune sa treaca prin votul Parlamentului. Aceasta dorinta a lui Victor Ponta poate fi legitima. Dar faptul ca in Palatul Victoria sustine una, iar in Camera Deputatilor exact pe dos este o imensa, fabuloasa aberatie.

Aceasta lipsa, devenita deja cronica, de curaj si fuga sistematica de responsabilitate sunt principalele motive pentru care Victor Ponta nu ar mai trebui sa fie premier nici macar o clipa. Nu pentru ca este de acord cu Rosia Montana, nu pentru ca nu este de acord cu Rosia Montana, ambele optiuni pot fi corecte, ci pentru ca incearca sa le combine intr-o smecherie grosiera, care jigneste inteligenta oricarui om cu un IQ peste limita imbecilitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Rosia Montana Gold Corporation, #Ponta Rosia Montana , #premier