Dupa ce a criticat FMI in termeni duri, Ponta nu exclude un nou acord. Si pune conditii

Miercuri, 04 Martie 2015, ora 07:14
2271 citiri
Dupa ce a criticat FMI in termeni duri, Ponta nu exclude un nou acord. Si pune conditii

Dupa ce a criticat FMI in repetate randuri spunand ca ideile lor ar putea pune in pericol sistemul energetic si locurile de munca din Romania, premierul Victor Ponta s-a aratat deschis semnarii unui nou acord cu institutia financiara internationala.

Totusi, seful Guvernului de la Bucuresti are unele conditii pe care vrea sa le impuna Fondului daca va accepta incheierea unui nou acord.

"Nu-l exclud, dar vreau foarte mult sa nu mai fim tratati ca elevul din prima banca care face tot ce spune profesorul, apoi mai este si tras de urechi pentru ca este in prima banca", a declarat Ponta, marti seara, la Romania TV.

"Sunt niste lucruri ce tin de specificul Romaniei si de nevoile ei de dezvoltare", a explicat premierul, facand referire la unele masuri luate de Guvern, pe care initial reprezentantii FMI nu le-au vazut cu ochi buni, dar care, in opinia sa, s-au dovedit a fi de succes, cum ar fi reducerea TVA la paine. "Ei sunt mai pesimisti, s-au invatat cu Guvernul Boc", a spus Ponta ironic.

Ponta: Nu am semnat scrisoarea cu FMI. Vor cresterea pretului la gaze si restructurari

In luna februarie, Ponta a anuntat ca nu a fost semnata scrisoarea cu Fondul Monetar International (FMI), pentru ca cele doua parti nu au ajuns la un acord in ceea ce priveste liberalizarea pretului la gaze pentru populatie si CET-uri, precum si lichidarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) si a Complexului Energetic Oltenia (CEO).

Totusi, seful Guvernului de la Bucuresti a tinut sa precizeze ca nu s-a rupt acordul actual cu FMI, Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM), acesta fiind inca in vigoare.

Ponta critica FMI: Nu vom pune in pericol sistemul energetic si locurile de munca!

Ulterior, premierul i-a criticat pe membrii delegatiei FMI, spunand ca, prin conditiile pe care vor sa le impuna, ar putea pune in pericol sistemul energetic si locurile de munca din Romania.

"Nu vom pune in pericol sistemul energetic si locurile de munca! FMI, CE si Banca Mondiala au solicitat restructurari masive si radicale, dar care nu pot salva industria producatoare de energie pe carbune si locurile de munca.

Suntem de acord cu masuri de eficientizare, dar nu le vom accepta pe cele care pe termen mediu si lung pot afecta siguranta sistemului energetic si dezvoltarea economica si sociala a unor regiuni", a scris pe Facebook Victor Ponta.

Comentariile premierului au venit atunci in contextul in care reprezentantii Guvernului si delegatia FMI nu au ajuns la un acord in urma negocierilor intense, pentru ca membrii Executivului nu au acceptat conditiile impuse de institutiile internationale.

Actualul acord stand-by este de tip preventiv, in valoare de patru miliarde de euro si expira in 2015. Un nou acord ar putea insemna o linie flexibila de credit, asa cum a creat FMI in 2009 pentru tarile cu evolutii economice bune, cum este Polonia.

Ponta, pentru Reuters: Romania ar putea negocia un nou tip de acord cu FMI

Citeste si:
Accesul la nunta lui George Simion se face pe bază de brățări, ca la festival. Mesajul de pe accesoriile cu motive tradiționale
Accesul la nunta lui George Simion se face pe bază de brățări, ca la festival. Mesajul de pe accesoriile cu motive tradiționale
Președintele AUR, George Simion, care urmează să se căsătorească la finalul lunii august, a publicat joi, 18 august, un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care îi îndeamnă pe cei care vor...
Continuă „răfuiala” dintre Clotilde Armand și PNL Sector 1. „Primarul scandal nu a reuşit să coboare cu picioarele pe pământ”
Continuă „răfuiala” dintre Clotilde Armand și PNL Sector 1. „Primarul scandal nu a reuşit să coboare cu picioarele pe pământ”
Reprezentanţii PNL Sector 1 i-au transmis joi, 18 august, edilului Clotilde Armand că o aşteaptă la şedinţa de joi a Consiliului Local cu raportul Curţii de Conturi, în contextul în care...
Comentarii