Dupa ce-a fost pe stadion cu Putin, Ponta da asigurari despre orientarea occidentala a Romaniei

Duminica, 14 Iunie 2015, ora 13:40
7280 citiri
Dupa ce-a fost pe stadion cu Putin, Ponta da asigurari despre orientarea occidentala a Romaniei
Fotomontaj Ziare.com

Premierul roman Victor Ponta a transmis, duminica, un mesaj despre orientarea occidentala a tarii noastre, la scurt timp dupa ce a participat la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku alaturi de presedintele rus Vladimir Putin.

Seful Guvernului de la Bucuresti a salutat marcarea a 135 de ani de relatii diplomatice cu Statele Unite ale Americii.

"Romania si cetatenii sai au in Statele Unite si in natiunea americana un aliat strategic, un partener de nadejde si un prieten adevarat. Apreciem sprijinul consecvent si contributia valoroasa a Statelor Unite ale Americii la transformarea ireversibila, modernizarea si devenirea democratica a Romaniei ca partener strategic si membru respectat al Aliantei Nord-Atlantice si al Uniunii Europene.

Parteneriatul Strategic dintre Romania si Statele Unite, ancorat in valorile, principiile si interesele comune inclusiv privind angajamentul pentru asigurarea securitatii nationale si aliate, reprezinta o dimensiune definitorie a politicii externe a Romaniei, care influenteaza benefic profilul sau international", a precizat seful Guvernului de la Bucuresti, intr-un comunicat remis Ziare.com.

De asemenea, el a adaugat ca "vocatia si potentialul acestui parteneriat" ofera premise clare pentru "aprofundarea legaturilor existente intre Romania si Statele Unite", de la domeniul "de excelenta al cooperarii in materie de securitate si militare", la cel economic, educational si al schimburilor interumane, aflate pe o traiectorie ascendenta.

"SUA vor avea pe mai departe in Romania acelasi partener solidar si de incredere in transmiterea unui raspuns adecvat la amenintarile la adresa securitatii internationale si in sustinerea partenerilor apropiati din regiunea Marii Negre si din Balcani pentru implinirea aspiratiilor la un viitor mai sigur, mai pasnic si mai prosper in cadrul comunitatii de valori euro-atlantice", a mai spus premierul Ponta.

In final, el a transmis ca Romania ramane ferm angajata in consolidarea relatiei si aliantei privilegiate cu SUA, "privind acest parteneriat ca pe un semn al increderii reciproce si ca pe o garantie pentru securitatea, dezvoltarea si prosperitatea viitoare a ambelor state".

Ponta, la meci cu Putin

Prim-ministrul Victor Ponta a ajuns, vineri, in capitala azera Baku, pentru a participa la Jocurile Europene alaturi de presedintele rus Vladimir Putin, in conditiile in care cea mai mare parte a liderilor europeni au boicotat evenimentul.

"Ponta ii deschide sampania lui Putin la Baku. Oare l-a intrebat si pe Iohannis?" - reactia Opozitiei

Printre invitati se numara si presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, cel al Turciei, Recep Erdogan sau cel al Serbiei, Tomislav Nikolici, dar si sefii de stat din Bosnia-Hertegovina si Muntenegru, premierii din Georgia, Kazahstan si Bulgaria, presedintii din Turkmenistan si Tadjikistan, precum si ducele de Luxemburg si printul Albert al II-lea de Monaco, dar si printul saudit Abdullah Bin Abdul Aziz.

Opozitia l-a tras de urechi pe Ponta

Vizita la Baku a fost taxata de lierii Opozitiei, care l-au acuzat pe Ponta ca ii face jocul presedintelui rus Vladimir Putin.

"Prim-ministrul Romaniei a boicotat... boicotul liderilor UE asupra ceremoniei de deschidere a Jocurilor Europene de la Baku si s-a asezat cuminte in spatele presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, in tribuna oficiala din capitala Azerbaidjanului. Acest lucru s-a intamplat, conform consilierului prezidential, Dan Mihalache, fara ca macar sa fi informat Cotroceniul cu privire la aceasta deplasare, cel putin controversata.

Victor Ponta nu este la primul episod de acest gen. La fel a actionat si in cazul Olimpiadei de iarna de la Soci, din februarie 2014, cand a facut, de asemenea, nota discordanta cu restul Europei.

Fiecare zi care trece cu Victor Ponta in functia de prim-ministru este una cu numeroase consecinte interne si externe, daunatoare pentru Romania", a scris pe Facebook Alina Gorghiu, copresedinte PNL.

La randul sau, si europarlamentarul Cristian Preda isi pune niste semne de intrebare.

"Marea Britanie a fost reprezentata la Baku de un subsecretar de stat, Romania - de premier. Liderii politici europeni s-au pus de acord sa nu participe la ceremonia de deschidere, din pricina situatiei drepturilor omului din tara-gazda, iar statele-membre sa fie reprezentate la un nivel foarte modest.

As vrea sa stiu daca presedintele Klaus Iohannis a fost consultat de catre Victor Ponta atunci cand acesta din urma a decis sa mearga in Azerbaidjan si daca seful statului a girat fronda la adresa celorlalti responsabili politici europeni. Banuiala mea e ca premierul a plecat fara sa-l intrebe pe presedinte, dar cred ca o clarificare publica ar fi foarte utila, pentru ca orice cetatean sa stie care sunt optiunile de politica externa ale Romaniei, atunci cand vine vorba despre sport si drepturile omului", a scris pe Facebook Cristian Preda.

Ulterior, banuiala sa a fost confirmata de seful cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache.

C.P.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta mesaj americani, #Ponta mesaj SUA, #Ponta perteneriat SUA , #premier