Editorial Flitul european si problema psihologica a lui Ponta

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 08:10
3820 citiri
Editorial Flitul european si problema psihologica a lui Ponta
Foro: Romania Libera

Amanarea deciziei privind aderarea la Schengen are si o parte vesela: Romania spalata a convocat o furtuna in creieri - ce ne facem, fetelor? - ca sa vada ce manevre si smecherii se vor dovedi mai tari decat impresia europenilor ca a devenit subiect international de ingrijorare.

Caci oricate criterii tehnice, anexe stiintifico-fantastice si masterate in pandit granite am respecta noi, atata vreme cat sefii formali sau informali ai Executivului de la Bucuresti (sa nu ne amagim ca Victor Ponta se bazeaza exclusiv pe propria minte) au strans din dinti si s-au prefacut ca au priceput unde au gresit cu suspendarea lui Traian Basescu, atitudinea lor demonstreaza ca nu cred o secunda ca au procedat bine.

Smecheriile trebuie sa fie fara indoiala mai presus de banuiala, dar nu stiu cat sunt ele de oportune. Gramajoara de mizerie se strange sub pres in acelasi loc, si pana la urma tot se impiedica cineva de ea si face o comisie de ancheta. Sa nu ne imaginam ca strategii USL si-au schimbat iute naravul!

Frontiera Schengen nu contine doar softuri informatice, flacaii aia stiu ce pazesc de fapt. Inauntru se afla si niste principii pe care nataraii de europeni nu le-au trecut in tratat, nici macar in criteriile MCV, si nici printre criteriile de la Copenhaga - reguli politice si economice pe care un stat trebuie sa le respecte in calitate de membru UE: institutii stabile care garanteaza statul de drept, economie de piata functionala apta sa faca fata competitiei, capacitatea de a respecta obligatiile asumate in privinta acestora.

Nu s-a gandit nimeni, cand a construit documentele fundamentale ale constructiei europene, sa spuna pe sleau ca membrii nu trebuie sa fure curent. Era de la sine inteles ca ne spalam pe maini si pe dinti, ne taiem unghiile, facem dus si ne schimbam chilotii de doua ori pe zi daca trebuie.

Asta asteapta decidentii europeni de la noi, si pana cand nu vom realiza ca daca ii tratam de sus (si asta am facut cand i-am luat de prosti) bifam inutil criteriile tehnice, repetenti scrie pe noi.

Nu o va spune nimeni explicit in public, nici popularii, nici socialistii, nici liberalii continentului, dar trimiterea in derizoriu a listei cu peste un milion de voturi false prin ghidusii de clasa a cincea - autodenunturi vesele, am gresit ca am mers la vot, am gresit ca am cerut oamenilor sa-l demita - sunt atat de neserioase incat imi este pur si simplu rusine ca sunt roman.

Liderii aflati la putere, de la care astept sa inteleaga ca principiul majoritatii este respectabil pana in momentul abuzului in numele lui, se comporta degradant, si proba ca Romania nu este, inca, frecventabila o au acum, odata cu amanarea deciziei privind spatiul Schengen.

Indiferent ca ar nega-o in public. Indiferent cat s-ar stradui domnul Ponta sa bagatelizeze povestea. A simtit ce urmeaza in momentul cand a afirmat ca "aderarea a devenit o problema psihologica". A avut dreptate. E o chestiune de mentalitate.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....