Elena Udrea - strategia lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 15 August 2013, ora 15:47
6963 citiri
Elena Udrea - strategia lui Victor Ponta (Opinii)

"Sa ma pomenesti de 12 ori in 20 de minute arata clar a obsesie! O obsesie usor psihanalizabila...", l-a ironizat Elena Udrea pe Victor Ponta, dupa emisiunea tv in care premierul a afirmat ca "dl. Basescu nu mai are nicio treaba nici cu Romania, vrea sa o faca pe Udrea presedinte".

Si eu cred ca este o chestiune analizabila, dar fara vreo componenta psihotica. Victor Ponta, la randul sau, are dreptate cand spune ca nu este vorba despre o obsesie. Nu este obsesie, este o strategie.

Una care imi aminteste de o replica celebra data de Traian Basescu cand, prin 2007 daca nu ma insel, a fost intrebat cum comenteaza o eventuala candidatura a lui Mircea Geoana la presedintie: "Doamne, adu-l!", a ras Traian Basescu. De ce si-l dorea adversar, s-a vazut in 2009.

Cam asa si cu Elena Udrea. Victor Ponta si-o defineste ca adversar in mod voluntar, o acrediteaza ca principal adversar, pentru ca si-o doreste ca adversar, ii este comoda ca adversar. Pe adversarii de care se teme cu adevarat Victor Ponta nu ii pomeneste si face tot ce poate sa ii tina in afara jocului mediatic cat de mult se poate.

Victor Ponta si Elena Udrea fac parte din aceeasi liga politica. Au acelasi format si de aceea sunt accesibili unul pentru altul: substanta putina, tehnica de comunicare buna, creatii ale unor campanii sustinute de imagine. Sunt, daca vreti, doua vedete tv. Deci se bat cu aceleasi arme.

Pe de alta parte, Elena Udrea are mari vulnerabilitati de imagine. Nu discut aici daca ele sunt justificate sau nu. Sunt insa extrem de usor de folosit. Victor Ponta are de unda sa o apuce, are unde sa o atace, foloseste acelasi arsenal ca domnia sa. Premierul stie ca folosind numele d-nei Udrea, invocand influenta presupusa a domniei sale asupra presedintelui, activeaza niste reactivitati, chiar in electoratul antiUSL.

Ea il face obsedat, el ii spune sa-si caute sot si sa faca un copil. Mesajul lui este "Udrea femeia lui Basescu", al ei este "Basescu e destept, Ponta e prost". La asta se reduc cele doua discursuri daca dai la o parte variatiunile. Este o lupta, cum spuneam, din aceeasi liga politica si in aceeasi gama de argumente.

Spaima lui Victor Ponta este un politician din alta liga. Unul care sa nu-l atace la suprafata, cu formule mai mult sau mai putin inspirate de comunicare, ci unul care sa-l dinamiteze pe fond, care sa stie economie, care sa aiba solutii. Si mai ales care sa nu aiba vulnerabilitati majore si pe care sa nu aiba de unde sa-l apuce.

In fata unui candidat onest si profesionist, Victor Ponta s-ar narui fara speranta. Si atunci o cultiva pe Elena Udrea pentru ca aceasta confruntare unu la unu, fara miza de fapt, sa ocupe scena, iar tonul stident de mahala, preferat de televiuni, sa acopere eventualele dezbateri pe fond de care Victor Ponta se teme ca dracul de tamaie.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...