Exclusiv Cum ne va afecta fuga lui Ponta de Justitie Interviu cu Gunther Krichbaum (Bundestag)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 11 Iunie 2015, ora 07:13
11692 citiri
Exclusiv Cum ne va afecta fuga lui Ponta de Justitie Interviu cu Gunther Krichbaum (Bundestag)
Foto: Facebook/Gunther Krichbaum

Sunt convins ca recentele evenimente isi vor lasa amprenta asupra urmatorului MCV al Comisiei Europene. Atunci abia se va putea aprecia impactul pe care aceste evenimente l-au avut si daca in aceste conditii mai pot fi facute progrese in negocierea intrarii in spatiul Schengen, afirma presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate Ziare.com, Gunther Krichbaum a declarat ca vede cu ochi critici refuzul Camerei Deputatilor de a incuviinta urmarirea penala in mai multe cazuri, inclusiv cel al lui Victor Ponta: "scopul imunitatii este acela de a proteja Parlamentul in ansamblul sau, nu de a le asigura anumitor parlamentari obtinerea unor privilegii".

Gunther Krichbaum afirma ca, "pentru a putea evalua functionarea statului de drept intr-o tara, este esential ca Justitia sa isi poata indeplini atributiile constitutionale si sa sanctioneze incalcarile legii fara a suferi ingerinte".

Presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag atrage totodata atentia ca "reforma Codului Penal si a celui de Procedura Penala a fost una din premisele aderarii Romaniei la Uniunea Europeana".

Cum apreciati decizia Camerei Deputatilor de la Bucuresti de a refuza incuviintarea inceperii urmaririi penale impotriva lui Victor Ponta?

Eu vad aceasta decizie cu ochi critici. Imunitatea nu trebuie sa protejeze fiecare parlamentar in parte, ci functia Parlamentului in ansamblul sau.

Imunitatea trebuie sa impiedice arestarea arbitrara a parlamentarilor si sa inlature riscul formarii in acest fel a unei majoritati prin manipulare. Din acest motiv, scopul imunitatii este acela de a proteja Parlamentul in ansamblul sau, nu de a le asigura anumitor parlamentari obtinerea unor privilegii.

Intr-adevar, in ultimul timp, Romania a facut multe progrese in ceea ce priveste aplicarea regulilor referitoare la institutia imunitatii. Insa, din pacate, la acest capitol s-au inregistrat si regrese, spre exemplu, atunci cand nu s-a putut obtine ridicarea imunitatii in cazul unor politicieni precum Vosganian, Sova si, de curand, Ponta.

De aceea, pentru a putea evalua functionarea statului de drept intr-o tara este esential ca Justitia sa isi poata indeplini atributiile constitutionale si sa sanctioneze incalcarile legii fara a suferi ingerinte.

Cum tratati in Bundestag asemenea cereri din partea Justitiei?

Bundestagul ridica imunitatea parlamentarilor ori de cate ori acest lucru este solicitat de procuratura.

Va exista o reactie oficiala a Bundestagului?

Nu este responsabilitatea statelor membre ale Uniunii Europene sa acorde consiliere cu privire la astfel de masuri.

Singura institutie abilitata sa faca acest lucru este Comisia Europeana. Ea este "gardianul" respectarii tratatelor si trebuie, de aceea, sa vegheze asupra functionarii statului de drept si a democratiei in fiecare tara membra.

Premierul Victor Ponta este deja urmarit penal pentru evaziune fiscala, spalare de bani si fals. Considerati ca mai poate ramane in functie in aceste conditii?

Aceasta este un lucru care apartine culturii politice a fiecarei tari, astfel incat ramane o chestiune ce tine exclusiv de politica interna a Romaniei.

Decizia Camerei Deputatilor poate afecta imaginea si credibilitatea Romaniei in UE?

Datorita unor institutii independente politic precum DNA, Romania a inregistrat progrese remarcabile in lupta impotriva coruptiei. Acest lucru a fost sesizat si apreciat.

Cu toate acestea, drumul unui stat membru al Uniunii Europene spre democratie si stat de drept trebuie sa ramana ireversibil, chiar daca uneori, din pacate, apar si regrese.

Este statul de drept in pericol in Romania avand in vedere si proiectele de modificarea a codurilor penale?

Reforma Codului Penal si a celui de Procedura Penala a fost una din premisele aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si ea a fost realizata intr-un mod profesionist si dinamic de catre ministrul Justitiei de la acea data, Catalin Predoiu.

Sunt convins ca recentele evenimente isi vor lasa amprenta asupra urmatorului MCV al Comisiei Europene. Atunci abia se va putea aprecia impactul pe care aceste evenimente l-au avut si daca in aceste conditii mai pot fi facute progrese in negocierea intrarii in spatiul Schengen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#imunitate Ponta, #modificare Cod Penal, #Gunther Krichbaum Bundestag , #premier