Fascistul batran sau tanarul inept, domnule Ponta? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 09 Mai 2014, ora 09:00
8879 citiri
Fascistul batran sau tanarul inept, domnule Ponta? (Opinii)

Cand comunistii voiau sa termine pe cineva, cea mai facila era acuzatia de legionarism sau fascism. Eticheta aceasta era suficienta pentru ca persoana sa devina proscris, sa infunde puscaria, sa ajunga la canal, sa fie scos din cartile de literatura, sa i se intample toate nenorocirile cu putinta.

Nici nu se obosea macar cineva sa justifice aceasta acuzatie, sa o fundamenteze. Eticheta era suficeinta pentru a termina un om.

Cand Ion Iliescu a adus minerii la Bucuresti, pe cine au pus acestia batele? Pe legionari, pentru ca asa le spusese presedintele, ca in Bucuresti are loc o rebeliune legionara. Si legionarii au fost ciomagiti temeinic.

Modelul nu e doar romanesc si se perpetueaza. Tot fascisti erau pentru Vladimir Putin manifestantii de la Kiev.

Iata ca acum si Victor Ponta pune aceasta anatema in mod explicit asupra unui profesor, Mircea Mihaies, si implicit asupra intregii fostei conduceri a ICR, ea fiind unul dintre motivele pentru care refuza sa semneze decretul de decorare a acesteia: "erau acolo persoane care au facut deseori declaratii si au exprimat opinii anti-romanesti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru ca, daca va uitati la domnul, e un domn Mihaies, dansul e de extrema dreapta, e un fascist batran asa, ca nu credeam ca mai exista neonazisti in Europa, uite, exista si in Romania.

Ori eu nu pot sa contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat gresit bani publici si pe de alta parte exprima pozitii impotriva Romaniei".

Pentru a convinge ca dl Mihaies este "un fascist batran", un "neonazist", dl Ponta ar trebui sa clarifice urgent cateva aspecte ale acestei afirmatii extrem de grave. Daca nu poate si/sau nu vrea, ma tem ca vorbim mai degraba despre tanarul inept.

Asadar, cred ca dl Ponta ar trebui sa explice ce intelege exact prin fascism si prin ce fapte, afirmatii, atitudini dl Mihaies este fascist. Cand un premier al Romaniei lanseaza public o acuzatie atat de grava, cu implicatii externe, la adresa unei personalitati publice are obligatia sa o argumenteze.

Eu nu vad fascismul dlui Mihaes. Domnia sa nu este, intr-adevar, un socialist, ceea ce insa e departe a fi o vina. Poate fi chiar o virtute. In orice caz, a considera orice om de dreapta drept fascist mi se pare o abordare extrem de grava, pe care nici macar campania electorala nu o poate scuza.

Dreapta echivaleaza cu fascism in viziunea dlui Ponta?

Putem suspecta asta, cat timp lista fascistilor lui Victor Ponta e lunga si nu cuprinde doar personalitati din Romania. Cu ceva timp in urma era inclus pe ea profesorul Papahagi. Apoi a intrat Monica Macovei, dar si europarlamentarul german Elmar Brok, care ar fi dovedit in viziunea lui Victor Ponta "o gandire nazista, fascista".

Aceasta utltima etichetare a starnit un asemenea scandal, inclusiv extern, incat a fost nevoit sa isi ceara scuze, dar mentalitatea pe care o denota afirmatia ramane.

O mentalitate care sugereaza ca dl Ponta este un tanar produs tipic al educatiei comuniste, potrivit careia tot ce nu e socialist este fascist.

Sigur, de 24 de ani cel putin, cine voia sa afle adevarul putea sa o faca deschizand o carte.

Dar sa zicem ca dl Ponta are dreptul la o opinie, deci dreptul de a-l considera in mod sincer pe dl Mihaies fascist. Ce legatura are aceasta apreciere cu contrasemnarea decretului de decorare a conducerii ICR, pentru activitatea desfasurata intre 2005 si 2012? Dl.Ponta pedepseste un eventual delict de opinie?

Dl. Ponta are dreptul sa refuze decorarea conducerii ICR. Dar pentru care motive concrete, legate de activitatea acesteia de promovare a culturii romanesti in strainatate?

Inteleg ca dl Basescu nu are dreptul sa decoreze oamenii doar pentru ca ii sunt credinciosi, dar dl Ponta are voie sa refuze decoratii pentru ca ii antipatizeaza pe cei decorati?

Iar activitatea fostei conduceri a ICR a fost recunoscuta ca foarte buna inclusiv de adversari ai regimului Basescu, asa cum este, spre exemplu, Varujan Vosganian, care scria aceste randuri in iunie 2012, in plina epoca USL si in plin asalt al USL asupra conducerii ICR:

"Mi se pare ca aceasta campanie de denigrare a conducerii executive a ICR este nedreapta. Asa-zisii intelectuali de la ICR, spune o jurnalista. ICR este o oficina a SIE, spune un altul. Cu asa ceva nu pot fi de acord. In Romania parca am fi in tramvai. Cand tramvaiul coteste intr-o parte, oamenii se bulucesc in partea opusa, pierzandu-si echilibrul. Cand tramvaiul se indreapta, trupurile se bulucesc invers, pierzandu-si echilibrul in partea cealalta. Sa incercam sa ne pastram cumpatul si sa judecam cu masura."

Dar dl Vosganian, dincolo de optiuni politice, chiar este un om de cultura, citeste carti, are dimensiunea precisa a termenului de fascist, iar cartile pe care le scrie nu sunt plagiate.

Dl Ponta isi explica refuzul de a acorda decoratia si prin neregulile descoperite de Curtea de Conturi la ICR. Dar nu e treaba dlui Ponta sa le sanctioneze si in niciun caz in acest fel. Justitia este cea care trebuie sa decida ce e cu acele nereguli, cui sunt imputabile si care trebuie sa fie eventuala sanctiune.

Dar vazandu-l pe dl. Ponta atat de scrupulos cu banii publici, ceea ce sincer ma bucura nespus, ma intreb cum de a fost posibil sa accepte in guvernul sau - cel mai curat, va aduceti minte? - un ministru judecat penal pentru o fapta care a prejudiciat statul si sa il tina in functie pana la condamnare.

Dar dl Fenechiu nu era fascist, ceea ce acopera, nu-i asa, faptul ca este un infractor de drept comun, acum puscarias.

Eu inteleg ca lupta antiBasescu in sens strict, dar si larg, cuprinzand orice simbol al mandatului actualului pesedinte, este principala carte pe care o joaca Victor Ponta in acest an electoral. Inteleg ca pentru electoratul vizat de dl Ponta, Horia Roman Patapievici si echipa domniei sale de la ICR sunt simboluri antinationale, iar fascismul are in continuare doar explicatia din cartile comuniste, adica tot ce nu e socialist.

Dar, macar din cand in cand, Victor Ponta ar trebui sa-si aminteasca faptul ca nu e doar politican in campanie, ci si inalt demnitar al Romaniei, ca ar trebui sa fie om de stat.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Ponta Basescu decoratie ICR, #Ponta Mihaies fascism , #premier