Felix a cocosat Guvernul Ponta cu suspendarea presedintelui (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 18:15
13295 citiri
Felix a cocosat Guvernul Ponta cu suspendarea presedintelui (Opinii)
Foto: Arhiva

Victor Ponta a facut cel mai bun Guvern cu putinta pentru a-si atinge tinta principala. Caci, nu uita nimeni nicio clipa, noul Executiv lucreaza cu sabia alegerilor deasupra capului.

Facut pentru a impaca pe toata lumea, Guvernul nu avea cum sa nu contina anomalii profunde precum Ioan Rus la Interne, Marga la Externe, in loc de Educatie, si Corlatean la Justitie, in loc de Externe. Insa semnul de intrebare cel mai stresant ar trebui sa fie in legatura cu absenta lui Iulian Iancu din zona Economiei - Energiei.

Dupa ce s-a batut cu toti "baietii destepti" care devalizeaza bugetul statului, dupa ce a fost amenintat in fel si chip de prietenii baietilor destepti si dupa ce ne-a facut sa credem ca, odata cu schimbarea puterii, partidul va face ordine in grupurile de interese din domeniul energiei, iata ca vine Ponta si, in cel mai bun Guvern cu putinta, nu-i gaseste loc celui care ne-a facut sa speram ca va pune punct mafiei care controleaza intreg sistemul energetic prin contracte aiuritoare bunului simt.

Nici nu mai are sens sa ne intrebam in legatura cu nominalizarea de la Educatie. Daca nu a gasit pe nimeni altcineva disponibil decat pe sefa de catedra a doamnei Elena Udrea, atunci inseamna ca reforma si modernizarea invatamantului se va face de acum la Pastele Cailor. Pentru ca, daca asta e cel mai bun Executiv dintre toate posibile, dupa alegeri, cand se presupune a castiga o majoritate confortabila in Parlament pentru urmatorii patru ani, lipsiti de orice stres, putem sa ne asteptam din partea aceluiasi premier la numiri si mai si.

Marea lovitura a noului Guvern este nominalizarea prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, pentru functiile de ministru al Finantelor si vicepremier. Dar pe cat e asta o lovitura pozitiva, pe atat de tare trage in jos figura faraonica si condescendenta a lui Ioan Rus, aceasta eminenta cenusie supraapreciata si niciodata cunoscuta cu adevarat de mai nimeni. Dincolo de prezente, sa spunem in general alese cu grija si montate cu si mai mare atentie pe posturi, pentru a impaca toata struto-camila USL, marea problema a Guvernului Ponta sunt mai degraba absentele.

Dar sa lasam oamenii in pace macar pana cand vor obtine (sau nu) votul de investitura in Parlament si vor depune juramantul de credinta in fata lui Traian Basescu. Sa le asteptam faptele facute "ca la carte", dupa o expresie tot mai draga celor doi lideri USL. Si sa-i judecam abia apoi "dupa manual". Sunt convins ca exista intotdeauna motive sa critici pe cineva. Sa asteptam pentru asta doar cateva zile.

Si as fi asteptat linistit si fara prea multe remuscari, daca ar fi fost sa nu deschida Felix (motanul) gura ca sa isi verse tot veninul adunat in ultimii ani. Fara sa o mai lungeasca, Dan Voiculescu ne-a luminat cum sta treaba de fapt: "daca Traian Basescu nu-si da demisia in 30 de zile, oricum va fi suspendat in 60 de zile". Si cu aceeasta tema, noul premier nu se va putea juca. Ponta va trebui sa aleaga - ori participa, ori spune pas. Cu atat mai mult cu cat Voiculescu Dan nu a conditionat declansarea actiunii de suspendare decat de demisia presedintelui.

Daca si-o da, scapa de suspendare. Dincolo de platitudine, logica ascunde un resentiment cat China. Un detaliu care cred ca va sparge ochii pana si ultimului incrancenat impotriva sistemului care a fost pana acum al lui Traian Basescu. Din nefericire, cu Felix portdrapelul miscarii de suspendare, actiunea nu are nicio sansa.

Cred asta dincolo de masurile de siguranta pe care PDL i le-a oferit pana acum. Ma bazez pe ura majoritatii romanilor care, oricat de mult ar ajunge sa il dispretuiasca si sa il urasca pe presedinte, tot mai multi vor fi dezgustati de obsesia maladiva a omului care incununeaza perfect ideea resentimentului abject - Felix Dan Voiculescu.

Prin declaratia sa aproape iresponsabila, stapanul antenelor a vrut sa iasa din umbra si sa se prezinte publicului, ca si Patriciu in 2009, drept marele artizan si patron al miscarii de eliberare de sub ciuma portocalie. Un astfel de pas riscant nu face decat sa lege un bolovan de gatul Guvernului Ponta - singura arma cu care pot castiga sau pierde razboiul definitiv cu Traian Basescu.

#guvern Victor Ponta premier, #negocieri USL ministri, #Dan Voiculescu suspendare Basescu, #vot parlament investitura , #premier