Financial Times: Scandalul Ponta - Basescu, adevarata drama de la summit

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 14:36
8349 citiri
Financial Times: Scandalul Ponta - Basescu, adevarata drama de la summit

Prezenta lui Victor Ponta la Consiliul European, desi CCR a decis ca cel care trebuie sa mearga la Bruxelles este Traian Basescu, este comentata cu umor de presa straina.

"Uitati de Merkel impotriva lui Hollande, nord versus sud sau Barroso versus Van Rompuy. Adevarata drama la acest summit UE este cearta dintre presedintele Romaniei, Traian Basescu, si premierul Victor Ponta", scriu jurnalistii de la Financial Times.

Acestia amintesc de hotararea Curtii Constitutionale. "Si atunci ce-a facut Ponta? A sarit imediat in avionul spre Bruxelles", continua FT.

De asemenea, jurnaslitii ilustreaza cu umor si momentul in care delegatia romana a ajuns la Bruxelles, iar ambasadorul Mihnea Motoc nu stia cine face parte din aceasta delegatie.

"Sosirea razboinicilor romani la cladirea Consiliului din Bruxelles a creat o criza diplomatica - si de cariera - pentru ambasadorul tarii la UE. S-a trezit in aeroport nestiind pe cine sa intampine, potrivit unor oficiali ai UE, sau cui urma sa ii inmaneze singurul permis de intrare la lucrarile summitului", mai scrie FT.

Cu toate ca CCR a decis, miercuri, ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa mearga la Consiliul European, seful statului nu a mers la Bruxelles. In schimb, premierul Victor Ponta nu a tinut cont de decizia CCR, iar joi dimineata s-a imbarcat in avionul catre Belgia.

Cum s-a mandatat Ponta sa mearga la Bruxelles

La sosirea la Bruxelles, prim-ministrul a primit din partea lui Mihnea Motoc, ambasadorul Romaniei la UE, legitimatia de acces pentru lucrarile Consiliului European. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a declarat ca premierul Victor Ponta a primit insemnul de conducator al delegatiei Romaniei la reuniunea Consiliului European, iar ministrii au primit badge-urile de membri ai delegatiei.

Intr-o conferinta sustinuta la Palatul Cotroceni, joi dupa amiaza, presedintele Traian Basescu a vorbit despre situatia creata in urma participarii lui Victor Ponta la lucrarile Consiliului European, aratand ca a fost impiedicat sa isi exercite atributiile de sef de stat si precizand ca Victor Ponta nu are un mandat sa reprezinte Romania.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...