Fiscul a vrut sa taxeze alocatiile: Cum rezolva Ponta aceasta aberatie

Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 14:49
3063 citiri
Fiscul a vrut sa taxeze alocatiile: Cum rezolva Ponta aceasta aberatie
Foto: B1 Tv

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca va da o ordonanta simpla prin care se va lamuri situatia legata de taxarea alocatiilor.

"Sunt inca o multime de zone in care e greu sa platesti taxe chiar si atunci cand vrei sa faci acest lucru, fie cand legislatia creeaza aberatii, cum s-a intamplat cu impunerile pentru cei care nu au ridicat alocatiile pentru copii, dar nu e singura.

Solutia este ca vom da, miercuri, in sedinta de guvern, o ordonanda simpla, prin care prevedem foarte clar ca pentru minori nu se plateste CASS pentru aceste venituri. Dar ne intalnim de multe ori cu aceste situatii si sarcina pentru Ministerul Finantelor e sa gasim zi de zi metode de indepartare a neconcordantelor", a precizat premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca aceasta anomalie a fost generata de un act normativ aprobat in 2011 de fosta guvernare, motiv pentru care reprezentantii acesteia, aflati in prezent in opozitie, au fost "mai putin critici" la adresa Guvernului pe aceasta tema.

Declaratia prim-ministrului face referire la situatia calificata de premier drept "o aberatie", in care Fiscul a vrut sa taxeze veniturile obtinute din dobanda bonificata de banci pentru alocatiile de stat pentru copii neridicate din conturi.

Alocatiile a 11.000 de copii, impozitate - Ponta vrea ca vinovatii sa fie pedepsiti

In aceasta situatie se afla peste 11.000 de copii din judetul Arges, dar si din alte zone, care au primit o instiintare de la ANAF in care se precizeaza ca fiecare minor vizat trebuie sa dea inapoi 39 lei, explicatia data fiind ca alocatia este un venit, asa ca trebuie sa plateasca contributii la asigurarile de sanatate, intocmai ca salariatii.

Reprezentantii Fiscului arata insa ca e vorba de o eroare informatica, avand in vedere ca legea arata ca minorii sunt inscrisi gratuit in sistemul de asigurari de sanatate din Romania.

Alocatiile a 11.000 de copii, impozitate - parintii fac contestatii

Institutia a luat deja masuri pentru a repara greseala si au notificat familiile copiilor ca nu trebuie sa achite sumele respective.

Conform calculelor facute de cei de la Finante, un copil ar fi trebuit sa plateasca pe an cam 450 de lei, adica peste 90 la suta din alocatia de 504 de lei pe an. Valoarea CASS-ului s-a stabilit raportat la salariul minim pe economie, de 700 lei pe luna, respectiv 8.400 lei pe an, ceea ce a facut ca toata lumea sa primeasca somatii cu aceeasi suma de plata.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Ponta ordonanta taxare alocatii copii, #Ponta taxara alocatii copii , #premier