Gafele uriase ale lui Ponta (Opinii)

Luni, 21 Mai 2012, ora 19:26
12397 citiri
Gafele uriase ale lui Ponta (Opinii)

Premierul Victor Ponta s-a aruncat deja cu capul inainte in razboiul ce mocneste cu Traian Basescu. Si a reusit sa comita o serie de gafe uriase referitoare la politica externa si prevederile constitutionale, la cine merge la Consiliul European. Pe ce ma bazez? Legi si Constitutie, in principal, apoi, pe logica. Altceva nu mai conteaza.

Declaratiile lui Victor Ponta de luni demonstreaza fie ca nu se pricepe foarte bine la chestiuni externe, fie ca stie ce face, dar se bazeaza pe faptul ca nu stiu cei care il asculta. Sa le luam pe rand.

Constitutia nu prevede? Ba da. Victor Ponta a spus ca nu exista o prevedere in Constitutie care sa spuna cine merge. Fals. Uite Articolul 80, paragraful 1, negru pe alb.

"Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii". Ce poate fi mai clar de atat? Cand spune ca "reprezinta statul roman", e limpede-cristal. Nu spune ca reprezinta in anumite situatii sau cand ii da voie nu-stiu-cine. Nu. Spune ca reprezinta Romania, pur si simplu. Cu alte cuvinte, reluand cuvintele magice, cine "reprezinta Romania" la Consiliul European? Presedintele Romaniei.

Ponta uita sau minte prin omisiune cand spune, citez: "nu exista niciun articol in Constitutia Romaniei, singurul lucru e articolul 102, care spune ca Guvernul pune in practica politica externa si interna". Probabil a uitat articolul 80. Iar articolul 102, cu siguranta, nu ii da dreptate. "Pune in practica", oricum ai traduce-o si interpreta, nu are cum sa insemne ca "reprezinta". Cu alte cuvinte, articolul 102 nu-l ajuta cu nimic. Altceva nu mai exista in Constitutie de care sa se agate.

Mai mult, Ponta are o mare problema cu Constitutia, care ii da, atentie, presedintelui atributii de politica externa, chiar asupra Guvernului. Astfel, cand e vorba de o chestiune de politica externa, presedintele participa la sedintele Guvernului. Mai mult, le prezideaza.

Ce sa caute presedintele la Consiliul European? Uite un argument - el, nu premierul, semneaza tratatele importante. Spre exemplu, cand e vorba de un nou tratat pentru UE, doar presedintele poate decide.

Constitutia, la articolul 91, spune: "Presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil. Celelalte tratate si acorduri internationale se incheie, se aproba; sau se ratifica; potrivit procedurii stabilite prin lege".

Mandat pentru presedinte? "Reprezentarea la summit-ul NATO este o reprezentare corecta, din punct de vedere constitutional, domnul presedinte Basescu are mandatul dat de CSAT si Guvern, m-a informat despre acest mandat, l-am sustinut si e sustinut de prezenta celor 2 ministri - ai Apararii si Externelor. E vorba de securitate, mandatul presedintelui Basescu e sustinut de Guvern si de majoritatea parlamentara", a spus Ponta.

Oau! Ce a fost asta? Despre ce vorbeste Ponta, oare? Sa fie clar, CSAT si Guvernul NU DAU MANDAT presedintelui in politica externa. Nu exista asa ceva, e imposibil. Nu exista nicio prevedere legala si nici vreo prevedere constitutionala prin care presedintele sa "primeasca mandat". Mai mult, e o jignire la adresa sefului statului sa spui ca "ii dai mandat". Mandat pot primi ambasadorii, poate ministrii, dar nu presedintii.

Haideti sa ne amintim - cand a cerut Iliescu mandat de la CSAT, Parlament sau de la Guvern, vreodata? Cand au cerut PSD sau PNL, in cei 7 ani de presedintie ai lui Basescu, sa aiba acesta mandat de la CSAT, Parlament sau Guvern? Unde scrie asta in Constitutie si unde s-a mai intamplat asa ceva?

Si inca ceva. Daca ar putea premierul sa dea mandat presedintelui pe teme de politica externa, s-ar duce el la Consiliul European!

Politica europeana e politica interna? De cand? Unul din argumentele lui Ponta atunci cand spune ca el ar trebui sa mearga la Consiliul European e aceea ca politica europeana, atentie, nu tine de politica externa, ci de cea interna! Exista politica interna - in interiorul granitelor, si externa - in afara lor. Simplu.

Cum imparte politica externa in politica externa si politica europeana, care ar tine mai mult de politica interna? Ei, da? Nu exista asa ceva. Daca decizii adoptate la Uniunea Europeana tin de politica interna, inseamna ca avem o noua inventie. Stie Ponta ca avem ambasador la UE? Ambasadorii sunt pentru exterior.

De ce sa decida Parlamentul? Victor Ponta a declarat, luni, ca Parlamentul va decide cine merge la Consiliul European. Asta chiar e o noutate. Parlamentul nu poate decide asta, impotriva Constitutiei. O decizie a Parlamentului ar putea fi atacata la CCR. Si, sunt sigur, ii va da dreptate lui Basescu, impotriva probabilei decizii a Parlamentului, care ii va da dreptate lui Ponta.

La Consiliul European, pe temele ministrilor? "Discutandu-se in cadrul Consiliului European de probleme si teme care tin de activitatea Executivului, in cadrul Consiliului se discuta pe documente elaborate de ministri (...) Ceea ce discuta si negociaza domnul ministru Corlatean, domnul ministru Georgescu ajunge pe masa Consiliului European", a afirmat Ponta, in aceeasi conferinta de presa tinuta luni.

Gresit. Consiliul European NU IA DECIZII LEGISLATIVE SAU EXECUTIVE. Consiliul European, conform Tratatului de la Lisabona, stabileste "directiile si prioritatile Uniunii Europene". Nu are nevoie de ministri pentru asta. Pe ce documente elaborate de ministri stie Ponta ca se lucreaza? Unde e locul ministrilor in Uniunea Europeana? Intr-un organ denumit "Consiliul de ministri". Sau Consiliul UE. Ce negociaza Corlatean si ajunge pe masa Consiliului European? E exact invers.

Consiliul European stabileste directiile, Comisia face propunerile legislative, Consiliul UE, cu participarea, pe anumite segmente, a Parlamentului European, le voteaza. Asa merge UE.

Avea rost sa ne facem de ras?. Ce prevad? Reprezentarea Romaniei la Consiliul European ajunge la Curtea Constitutionala. Si Curtea decide ca Basescu e omul nostru, cel care ne va reprezenta. Ponta va lua o "sapuneala".

Ma intreb insa daca va lua aceeasi sapuneala si Parlamentul Romaniei, caruia premierul i-a cerut sa decida cine merge la Consiliu. E foarte posibil.

P.S - Doar mie imi pare penibila competitia asta pe chestiuni externe, atat din partea premierului, cat si a presedintelui? Cat despre Ponta, cand e pe cai mari in momentul asta, are rost sa intre intr-un scandal garantat?

P.S. 2 - Da, Ponta are logica lui cand spune ca premierul ar trebui sa mearga la Consiliu. Politica Romaniei ar fi mai coerenta. Dar ce ne facem cand Constitutia, prost facuta, spune altceva?

Citeste si:
Vicepreședinte liberal, despre negocierea cu AUR: „PNL nu va negocia sau coopera în plan guvernamental cu partide extremiste”
Vicepreședinte liberal, despre negocierea cu AUR: „PNL nu va negocia sau coopera în plan guvernamental cu partide extremiste”
Vicepreşedintele PNL Alexandru Muraru a declarat marți, 27 septembrie, că liberalii nu vor negocia sau colabora la guvernare cu partide extremiste și a transmis că nu vor exista negocieri...
Precedentul invocat de Orban prin care Cîțu nu mai poate fi numit premier dacă trece moțiunea. „Eu sunt Stan păţitul împreună cu preşedintele Iohannis”
Precedentul invocat de Orban prin care Cîțu nu mai poate fi numit premier dacă trece moțiunea. „Eu sunt Stan păţitul împreună cu preşedintele Iohannis”
Ludovic Orban a declarat marți, 27 septembrie, că Florin Cîţu nu mai poate fi desemnat din nou premier de către preşedintele Klaus Iohannis, în cazul în care trece moţiunea de cenzură....
Sursa: Ziare.com