Ziare.com

George Pufan, lozul castigator al lui Ponta?

de Camelia Badea
Luni, 10 Iunie 2013, ora 15:58

   

George Pufan, lozul castigator al lui Ponta?
Puterea de la Bucuresti a negociat saptamani in sir cu Bruxelles-ul pentru a putea trimite la Curtea de Conturi Europeana un om pe care multi profesionisti in domeniu il considera total nepotrivit. Miza reala a acestui demers este greu de descifrat cat timp nominalizarea a fost facuta intr-o mare conspirativitate.

Miercuri, 12 iunie, plenul Parlamentului European va vota daca George Pufan merita sa ocupe locul ce i se cuvine Romaniei in Curtea de Conturi Europeana, una dintre cele mai respectabile institutii europene.

CV-ul extrem de sarac al lui George Pufan, presarat cu cateva informatii care genereaza suspiciuni, precum si numeroasele semne de intrebare care apar in legatura cu intentiile Guvernului Romaniei prin aceasta nominalizare bizara ne-au determinat sa verificam cateva dintre informatiile primite recent intr-o scrisoare adresata redactiei, in care aceasta candidatura este extrem de contestata.

De la Ispir si Popescu, la Orban si Pufan

Rolul Curtii de Conturi Europene (ECA) este unul extrem de important. ECA verifica toate conturile de venituri si cheltuieli ale Uniunii, inclusiv modul in care se cheltuiesc fondurile europene. Cu alte cuvinte, cei 27 (dupa aderarea Croatiei 28) de membri au o responsabilitate uriasa, ei le garanteaza contribuabililor europeni faptul ca banii publici sunt cheltuiti in mod eficient si semnaleaza posibilele nereguli. Prin urmare, nu este vorba despre o functie simbolica.

Pana in 2012, locul Romaniei a fost ocupat de Ovidiu Ispir, un specialist in domeniul auditarii. Cand mandatul acestuia era pe final, Curtea de Conturi a Romaniei (CCR) l-a desemnat, prin vot, pe vicepresedintele Mircea Popescu, iar fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a transmis candidatura la Bruxelles, unde Mircea Popescu urma sa fie audiat in aceeasi zi cu reprezentanta Bulgariei.

Numai ca, foarte rapid, Guvernul MRU a cazut, iar in luna mai 2012, la doar cateva zile de la instalare, Guvernul Ponta l-a revocat in mod inexplicabil pe specialistul Mircea Popescu si l-a numit pe Leonard Orban, fost comisar european.

In lipsa unei minime experiente in domeniu, Orban a picat atat la votul in Comisia de buget, cat si la votul in plenul Parlamentului European, Romania bifand astfel, in octombrie 2012, un esec jenant, dar usor de anticipat.

Si a venit cea de a treia nominalizare a Romaniei.

Ei bine, daca pentru Guvernul Ponta vicepresedintele CCR Mircea Popescu n-a fost suficient de bun pentru a reprezenta Romania la ECA, George Pufan, secretarul general al institutiei, adica omul care se ocupa de treburile administrative si nu are nicio competenta in auditare, a fost cea mai buna alegere. O sumedenie de rotite ale diplomatiei romanesti s-au pus in miscare la Bruxelles in favoarea lui Pufan. De ce? Numai Victor Ponta stie.

Cine este "personalitatea" pe care Romania vrea sa o trimita la ECA

Articolul 286 din Tratatul UE spune explicit: "Membrii Curtii de Conturi Europene sunt alesi dintre personalitatile care fac parte ori au facut parte, in statul lor, din institutiile de control financiar extern sau care au o calificare deosebita pentru aceasta functie".

Ce capacitati profesionale detine George Pufan si ce servicii a adus el tarii sale astfel incat sa fie investit cu increderea ca va controla cum se cuvine cheltuirea banilor europeni este greu de inteles.

"Este o impostura fara margini, facuta in contextul asta al necazurilor zilnice pe care le au oamenii. Cine se mai uita la chestia asta? Lumea are probleme, iar totul s-a desfasurat intr-o mare conspirativitate.

El n-are treaba cu auditul! Auditul il fac membrii Curtii de Conturi, cei 18 consilieri de Conturi care au repartizati ordonatori de credite. El ce face? N-ati vazut ce atributii are? Salarii, tonere, cauciucuri, licitatii, mobila... El a sustinut la audierile de la Bruxelles ca s-a ocupat de 40 de filiale, dar ce facea acolo? Platea chirie, le platea lumina, dadea salariile etc.

E o rusine pentru Romania si cea mai buna proba este asta: daca e asa de valoros, de ce nu l-au facut membru al Curtii de Conturi din Romania? Va spun eu: pentru ca nu discuta nimeni cu el. Nici nu-l primeau la audieri!"
, a declarat pentru Ziare.com o sursa din domeniu care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

Buna intrebare. Cum e posibil ca la Curtea de Conturi a Romaniei secretarul general sa fie o "personalitate" mai valoroasa decat cei doi vicepresedinti, Mircea Popescu si Doina Dascalu, amandoi considerati de Victor Ponta nedemni sa fie trimisi la ECA?

Pe de alta parte, ca in orice alta institutie, secretarul general nu este un factor decizional, ci are atributii exclusiv pe partea administrativa, iar din Organigrama CCR reiese limpede ca George Pufan nu are nicio legatura cu auditul.


Totodata, conform Legii 94/1992, secretarul general nu face parte din plenul Curtii de Conturi, iar atributiile sale sunt cu totul altele decat ale consilierilor de conturi, conform Regulamentului CCR.

In Chestionarul care ii insoteste dosarul de candidatura la ECA, George Pufan a trebuit sa raspunda la intrebarea: "Care sunt cele mai importante trei decizii la care ati luat parte in cadrul carierei dumneavoastra?".

"In ultimele doua decenii am avut ocazia sa lucrez in cadrul Curtii de Conturi a Romaniei, iar din aceasta postura am luat parte la numeroase decizii importante", a raspuns Pufan, mentionand ca fiind cele mai importante trei decizii pe care le-a luat in cariera sa transferarea competentelor jurisdictionale catre instantele ordinare si parchete, desfiintarea Sectiei de Control Preventiv si ... organizarea, in 2002, a unei intalniri intre presedintii institutiilor supreme de audit intre tarile candidate.

George Pufan s-a referit probabil la faptul ca a asistat la luarea unor decizii importate, pentru ca articolul 98 lit. i spune ca secretarul general "participa, fara drept de vot, la lucrarile plenului Curtii de Conturi", ratiunile pentru care este acolo fiind cu totul altele, lucru confirmat de surse din institutie.

Cat despre decizii, in scrisoarea primita la redactia Ziare.com se arata ca prima chestiune a fost de fapt stabilita prin Constitutie, cea de a doua a avut loc cand George Pufan nu lucra la Curtea de Conturi, iar intalnirea respectiva a fost de fapt organizata de un fost director din cadrul secretariatului general. E posibil sa nu fie adevarat, dar poate ca raportorul european Ines Ayala Sender ar fi trebuit sa faca minime verificari.

Iar daca nu are nici atributii de reprezentare a CCR, nici competenta si atributii in audit, atunci care este performanta deosebita care a facut din George Pufan o "personalitate"?

Ca o paranteza, merita mentionat si faptul ca acesta nu figureaza nici in Registrul electronic al auditorilor financiari, stiut fiind ca de cativa ani aceasta calitate poate fi obtinuta dupa 3 ani de stagiu in urma unor examene sustinute de Camera Auditorilor Financiari din Romania(CAFR).

"Un secretar general al unei curti de conturi poate sa acceada la un asemenea post cu conditia sa fi lucrat inainte macar un an, macar o zi, in calitate de controlor, de sef de sectie, de director de directie de curte de conturi, in calitate de consilier... Orice!", ne-a spus cu naduf un alt fost membru al Curtii de Conturi care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

Probleme cu CV-ul?

CV-ul lui George Pufan arata limpede ca nu se poate vorbi despre o competenta si o experienta profesionala deosebita, iar faptul ca a gasit cu cale sa se evidentieze in fata europarlamentarilor trecandu-si in CV ca detine o "cunoastere aprofundata a instrumentelor Microsoft Office" si ca are carnet de conducere din 1989 nu poate sa starneasca decat zambete.

George Pufan a terminat in 1984 Institutul de Constructii Bucuresti, dupa care a lucrat ca inginer la Centrala Industriei Sticlei, apoi sef de serviciu cazarmare (administrator de camin) la Liceul de Politie Ploiesti si sef de santier la celebrul Trust Carpati. A devenit ulterior director la CCR, apoi consilier al primarului Sectorului 1 si, de 11 ani, a revenit in CCR unde este secretar general.

Cam asa arata CV-ul sau pana recent. Conform jurnalistilor de la Centrul de Investigatii Media, intr-un CV conceput special pentru aceasta candidatura George Pufan a introdus si o "licenta in specialitatea 'contabilitate'" obtinuta la Universitatea Danubius din Galati la varsta la 53 de ani (in 2011).

Documentele prezentate in facsimil de Centrul de Investigatii Media arata ca Pufan a reusit sa urmeze o facultate la zi la Galati, timp de trei ani, in tot acest timp el lucrand la Bucuresti, adica la peste 200 de kilometri distanta, ceea ce genereaza, de asemenea, numeroase suspiciuni.

Un bun administrator?

In scrisoarea primita la redactie sunt semnalate o serie de nereguli cu privire la modul in care secretarul general al CCR si-a desfasurat activitatea, dar ele tin de competenta organelor de ancheta ale statului. Mentionam totusi ca, in ultimele luni, in presa au aparut cateva scandaluri legate de modul in care secretarul general al CCR a administrat treburile, cel mai recent avand loc in urma cu cateva luni si (culmea!) implicand chiar si bani europeni.

Evenimentul Zilei a facut dezvaluiri despre o licitate cu cantec organizata de Curtea de Conturi pentru un sediu pentru care institutia plateste chirie lunara de 46.000 de euro, cu 9.000 de euro mai mult decat ar fi platit daca nu era declarata castigatoare firma Oscar Downstream, la care, in 2008 si 2009, chiar Curtea de Conturi a Romaniei descoperise mai multe inginerii financiare si ceruse ancheta penala, se arata intr-o Nota a Curtii de Conturi din 23 iunie 2009.

Ce va face Parlamentul European?

In ciuda acestor informatii (care au fost trimise si Parlamentului European), George Pufan a obtinut, in mod surprinzator, o victorie pe muchie la primul vot consultativ (al Comisiei de Buget): 14-13.

Spunem surprinzator pentru ca in aceeasi zi, inainte de Pufan, a fost audiat si Neven Mates, propunerea Croatiei pentru ECA. Neven Mates are o cariera profesionala de exceptie, a fost sef de misiune FMI in Europa Centrala si de Est, iar in prezent este consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Croatiei, fiind un expert in politici macroeconomice si management bugetar.

Ei bine, Neven Mates a fost respins prin vot de comisia bugetara. In schimb, George Pufan, care a citit chinuit o prezentare in limba franceza, dupa care a raspuns, in limba romana (desi sustine ca vorbeste cursiv franceza si engleza), la intrebarile primite din partea europarlamentarilor, a fost avizat pozitiv, in ciuda lipsei evidente de experienta in domeniu.

De la Pufan la Einstein - Nominalizare surpriza a Romaniei la Curtea Europeana de Conturi

"Am avut o discutie la Luxemburg acum trei saptamani cu presedintele Curtii de Conturi Europene, domnul Victor Caldeira, si astazi cu secretarul general Eduardo Luis Garcia al Curtii de Conturi europene", s-a laudat candidatul Romaniei intr-un interviu acordat in aceeasi zi (in premiera!), pentru Adevarul, lasand sa se inteleaga ca lucrurile sunt deja aranjate la nivel inalt, asa ca voturile consultative din Parlamentul European sunt simple formalitati.

Surse apropiate Curtii de Conturi a Romaniei ne-au declarat ca pentru George Pufan s-a facut un lobby intens la Parlamentul European (el fiind plimbat cateva saptamani la Bruxelles), sugerandu-se chiar ca numirea sa ar fi fost negociata in schimbul unei alte numiri la CEDO. Vom vedea daca lucrurile vor sta asa cum ni s-a spus.

Ramane insa un mare mister: De ce tocmai Pufan?

Bulgaria e reprezentata la ECA de Iliana Ivanova, care are in CV functii precum control financiar si senior analist financiar la banci internationale, unde a activat peste 20 de ani.

Nici Romania nu e mai prejos, are auditori profesionisti, cu experienta interna si internationala. Cei doi vicepresedinti ai CCR, Mircea Popescu si Doina Dascalu, presedintele Autoritatii de Audit, Aron Popa, presedintele Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din Romania, Horia Neamtu sau prim vicepresedintele CAFR Carmen Mataragiu sunt doar cateva nume, iar in Registrul electronic figureaza peste 4.300 de auditori atestati. Niciunul dintre acestia nu a fost suficient de bun pentru Guvernul Ponta.

Ziare.com a solicitat Biroului de Presa al Guvernului raspunsuri la urmatoarele intrebari: "Cand a fost desemnat George Pufan sa reprezinte Romania la Curtea Europeana de Conturi? Cine a luat aceasta decizie, la ce nivel? De ce nu a fost ea anuntata public?". Pana la aceasta ora nu am primit nicio informatie.

In schimb, intr-un email trimis de Ministerul de Externe ni s-a spus ceea ce stiam deja: ca George Pufan a fost votat de comisie. Cu alte cuvinte, sa ne vedem de treaba.

Daca punem cap la cap informatiile pe care le detinem, am putea trage singuri concluzia ca nominalizarea a pornit de la MAE, in perioada in care ministru era Titus Corlatean, iar secretar general al MAE Robert Cazanciuc, actualul ministru al Justitiei.

De ce a fost Pufan "alesul" si de ce merita el sa reprezinte Romania la ECA, dar si sa beneficieze financiar de pe urma acestei numiri (mandatul este de sase ani si aduce castiguri de circa 20 mii euro lunar si un plus la pensie din partea UE de aproximativ 4.000 euro pe luna) este foarte greu de inteles, in lipsa unor explicatii din partea premierului Victor Ponta.

Pe site-ul ECA Romania figureaza, de 6 luni, ca singura tara care nu a reusit sa numeasca un nou reprezentant."* Mr Ispir will remain in office until his successor as ECA Member for Romania has been appointed by the Council of the EU", scrie in dreptul Romaniei. Dar cine stie cand va fi asta?

Contactati de Ziare.com, Theodor Stolojan si Sebastian Bodu, europarlamentari PDL, au declarat ca popularii europeni vor vota miercuri impotriva, dar este greu de spus cu cine si ce a negociat USL pentru a-si asigura succesul. Iar daca al treilea candidat al Romaniei va fi respins (ceea ce nu e deloc imposibil in conditiile de fata), ce va face USL?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8336 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce conteaza?

A luat Bacul deci e bun!
E unul din valorosii specialisti USL pe care se laudau ca ii vor aduce pe vremea lui Boc.
Si se tin de cuvant.
Eu astept insa Constitutia lui Cacarau! Sa vezi atunci ce trib de rezboinici suntem!
Valorile Romaniei nu le gasesti nici in Parlament nici la Guvern, iar mai nou, din pacate nici macar in Romania, tara unde pro stia este promovata la rang de virtute.
Tot inainte!

 

Toarasi, fiti VIGI danu LENTI, vrasmasu ie cu ochii pa conturi !

Sial doilea, sa ne spuneti si noo caten cercari avem voie sa facem !
Orban a picat, asta, osa pice, mai pica si urmatoru si gata, am terminat cun cercarile !
Sa traiti !
Traiasca guvernu Dr. Victor Ponta !
Traiasca lupta dintre USL !

 

Fara discutie, un articol bun. Dar mult prea lung si dificil de

asimilat. Un bun jurnalist ar trebui sa prezinte totul cit mai concis posibil si cu argumente clare.
Este inutil sa citezi zeci de paragrafe de declaratii. Mai bine un rezumat bine redactat decit o lunga logoree.
Evident, este o simpla opinie personala de non-profesionist al jurnalismului.

 

George Pufan, MASONUL castigator al lui Ponta.

Deci NU se poate discuta despre "VALORI" atata timp cat sunt promovati doar SECURISTI INTERLOPI.

NU sunt acuze , dar uitativa atenti la "fata" acestui SECURIST care il tradeaza.....normal ca a fost numir cu "dedicatie speciala"

Cine sta in spatele acestui SECURIST INTERLOP ???

Personal NU ma intereseaza dar va reprezenta Romania.....Sau terminat adevaratele VALORI ale Romaniei pana la acest Securist Interlop ???

Pai sa stiti ca de SECURISTI - NU se va sti absolut nimica in Epoca Securista Interlopa -au avut ei grija de dosare ....ex poate fi dosarul Interlopului Securist Gaddafi care inca mai este Asistat Social la Cotroceni.

Traiasca Republica Securista Interlopa Sclava Romania.

Pressa straina va da un exemplu mass-mediei din Romania si sigur va gasit acel MASON care sta in spatele acestui Securist Interlop care isi doreste sa reprezinte Romania.

Daca prim-ministrul e impostor,ce pretentii aveti?

Cum sa fie vreun subordonat mai destept ca seful??? Pufan este marioneta perfecta....

Pufan

A fost "sef de serviciu cazarmare" in 1984 (administrator de cămin) la Liceul de Politie Ploiesti....deci un militian!
Studiile si le-a completat la 55 de ani!

DOMNUL Pufan

nu e interlop,este exterlop

Pufarina e doar o bomboana cibo de pe coliva conspirativa pe

care ne-o framanta Ponta:
ditamai strategia de dezvoltare a Romaniei e subcontractata de Ponta la firme de consultantza.
(pe vremea lu' Nastase o facea guvernu').
In schimb, Ponta salveaza ca haiducu' in direct shi la ore de maxima audientza, mititeii shi Stetaua lu' nea' Jiji, fenomen social.
Desigur, astea's pentru spectatorii flamanzi, restul petrecandu-se sub pecetea conspiratziei shi-a misterului...

@Imanuel -Prim MAFIOTUL Romaniei EXECUTA si NU

discuta -atata timp cat a fost deacord cu CASATORIA Interlopului Securist GADDAFI care inca mai este Asistat Social la Cotroceni .

Prim MAFIOTUL Romaniei -a executat si cu numirile la parchete....de ce si-a dorit iterimatul la M.J. - sa-i dovedeasca lui GADDAFI de Cotroceni ca isi indeplineste promisiunile si IGNORA -dorinta Poporului Roman -CONDAMNDUL si la Moarte prin acordurile cu Mafiotii de la FMI.

Problema este cu totul alta si GRAVA - cat va mai suporta Poporul Roman ???

Asteapta sa vina cetatenii Turci sa protesteze ??

DOAMNA CAMELIA

asa e ca sunteti platiti dupa lungimea articolului nu dupa importanta ? Mai ales ca infoematiile le aveti "dela o persoana care vrea sa-si pastreze anonimatul.Doamne ce jurnalistiavem.Artisti in meserie.

camelia badea a primit ordin de la mohica macovei

sa combata puternic pe pufan.
Nici macar nu il cunoaste nimeni,
cu atat mai putin capacitatile sale intelectuale de auditor de conturi. A fost secretar general al CCR deci nr 2 in aceasta institutie ca valoare operationala si raspundere. Toate documentele au trecut prin mana lui fiind verificate si incadrate in lege.
Auditor european este o functie pur tehnica si trebuie sa fii specialist in macroeconomie ca neven mates fost functionaras FMI ca si stolojan,tanasescu etc
Totul a pornit de la o falsa scrisoare anonima scoasa din sertar de mohica macovei si trimisa pe email la europarlamentarii din comisia ce la audiat acum doua saptamani in care s-a auto-bagat si frumoasa si desteapta lu ala din capu statului,specialista in cafenelele de Dorobanti EBA,monument de inteligenta si pregatire economica.
Nu este prima data cand mohica macovei loveste in Romania,foarte interesante sunt metodele copiate de la securitatea lui Nikolski unde tatal ei a fost functionar destoinic

prea lung...

subscriu...

Se discuta de competenta si valoare.

Daca avem presedinte, un elev de nota 7 si fost securist, de ce sa nu avem si la curtea de conturi europeana tot un securist. De ce se oftica Camelia Badea ?.Am inteles, nu este securist de la PDL.

lung, lung

dar clar și impreună cu completările forumiștilor un tablou cumplet..

Iată incă o dovadă pentru teoria mea: !"fără partide politice și politicieni ! Numai administrație publică supereficientizată implementată de profesioniști !".

Acesta, ce fel de professsssssssionist spuneți că eee ?

Rușinică, Ponta !

 

De ce te grabesti sa dai crezare Raspandacilor Oranj?

Definitia general acceptata a auditului este : O evaluare a unei persoane, organizatii, system, process, proiect sau produs.

Activitatea de audit inseamna o examinare sistematica si independenta a unor opratiuni (financiare sau de alt fel) a unei entitati economice avind drept finalitate un scop precis. In toata lumea civilizata, auditorii pot avea drept background diferite alte profesii decit cea de contabil, si de fapt sint preferati auditorii care au o specialitate de baza conform domeniului auditat. Neexistind o facultate de audit, ci numai specializare capatata prin munca, plus studierea reglementarilor legale in domeniu, rezulta ca cine are cit de cit creier in cap, poate fi auditor.

Precaritatatea capacitatii de expertiza in audit a domnului Pufan e lansata de Macovei si compania si preluata de in special de postacii oranj – din ura fara de margini fata de coalitia adversarilor, cei care le-a suflat alegerile.

Io sint Pufan! Da’ o sa ma cheme ..von Puffeinstein .. pe cartoanele

alea mici de se dau pe la altzii cind se cunosc!! Ori poate ... Vanden Puffen ... ca Pouffoullinni aduce cu Berlusconi si Dom’ Gheneral mi’a zis ceva ... "forghetit" care un stiu ce’nseamna da’ dupa cum a dat din mina .. ie semn ca .. nu ..Pouffoullinni.... nu.
Dup’ce’ am terminat Constructziile io am fost trimisde comunistii nesimtzitzi p’un shantier. Nu mi’a placut ca n’aveam birou! Asa ca m’am facut .. securist! Am primit job bun .. sa numar izmenele militziei comuniste. Aici aveam birou si puteam sa fuuuuur! Furam multe izmene, dadeam si la altzi tovarasi. Io asta stiu sa fac ... "odit" la izmene! Cum m’a’nvatzat securitatea!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor