Ziare.com

Guvern: Noi categorii de personal medical vor primi salarii marite cu 25 % din 1 octombrie

Joi, 03 Septembrie 2015, ora 20:23

   

Guvern: Noi categorii de personal medical vor primi salarii marite cu 25 % din 1 octombrie
Personalul medical din cabinetele medicale si de medicina dentara al MApN, MAI, SRI, din cabinetele medicale scolare, din centrele de asistenta medicala comunitara si din centrele medico-sociale publice vor primi salarii marite cu 25%, de la 1 octombrie, a decis Guvernul.

Masura este prevazuta intr-o Ordonanta de Urgenta aprobata de Guvern, iar aceste categorii se adauga celor prevazute initial dupa negocierile pe care prim-ministrul Victor Ponta si ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, le-au avut cu liderii sindicatelor din Sanatate.

Ponta: Crestere de 25% la salariile actuale pentru medici. Educatia si Sanatatea sa mearga in acelasi ritm! - UPDATE

Dupa discutii, intr-o sedinta de Guvern ulterioara, ministrii Apararii, Internelor si Muncii i-au solicitat premierului sa fie majorate si salariie unor categorii de personal medico-sanitar care nu fac parte din sistemul de sanatate propriu-zis.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Premierul Victor Ponta a fost de acord in principiu, dar a cerut sa i se prezinte impactul bugetar suplimentar. In urma analizei, premierul a decis ca bugetul poate suporta majorarea cu 25% a salariilor si in cazul acestor categorii de personal medico-sanitar, astfel ca textul initial al OUG a fost modificat prin adaugarea acestora.

"Incepand cu data de 1 octombrie 2015, prin exceptie de la prevederile alin. (1), cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul din sistemul public sanitar, precum si personalul din cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si al serviciilor teritoriale de expertiza medicala aflate in subordinea caselor teritoriale de pensii se majoreaza cu 25% fata de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015.

Prin exceptie de la prevederile alin. (2), cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunara bruta/salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare de care beneficiaza personalul din cadrul sistemului public sanitar si personalul din cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si al serviciilor teritoriale de expertiza medicala aflate in subordinea caselor teritoriale de pensii, se majoreaza potrivit alin. (55) in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii", se arata in document.

Potrivit documentului citat, personalul din sistemul public sanitar cuprinde toate categoriile de personal din unitatile sanitare publice cu si fara paturi, centrele de diagnostic si tratament, centrele medicale, centrele de sanatate, centrele de sanatate multifunctionale, unitatile specializate de urgenta si transport sanitar publice, inclusiv unitatile sanitare aflate in subordinea ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, personalul din cabinetele medicale si de medicina dentara, de unitate, ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, precum si ale Serviciului Roman de Informatii.

Documentul se refera si la personalul din reteaua de medicina scolara, asistenta medicala comunitara, precum si din alte unitati sanitare si medico-sociale publice, inclusiv personalul din unitatile nominalizate in anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, finantate integral de la bugetul de stat si din venituri proprii si subventii de la bugetul de stat, aflate in subordinea Ministerului Sanatatii.

Totodata, beneficiaza de majorari personalul de specialitate medico-sanitar, personalul de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare si auxiliar sanitar din penitenciarele-spital, precum si din cele organizate la nivelul unitatilor penitenciare, personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din structura medicala a sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala.

Conform aceleiasi ordonante, nu intra sub incidenta prevederilor respective personalul din directiile de sanatate publica si structurile similare ale ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, cu exceptia personalului din cabinetele medicale si dentara, de unitate.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului mai prevede cresterea, la 3.875 de lei, incepand cu 1 octombrie 2015, a cuantumului salariului lunar brut/soldei brute lunare in functie de care se stabileste bursa de rezidentiat.

Plata lunara a bursei de rezidentiat pentru rezidentii din cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca se realizeaza din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4839 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Guvern: Noi categorii de personal medical vor primi salarii marit "

- tot din banii amaratzilor care cotizeaza la cas ! :o)))bagatzi shi la MApN, MAI, SRI , ca tot nu cotizeaza ! :o)))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor