Guvernul a adoptat bugetul, dupa amanari si intarzieri repetate - De la ce sume se pleaca (Video)

Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 20:09
6849 citiri
Guvernul a adoptat bugetul, dupa amanari si intarzieri repetate - De la ce sume se pleaca (Video)
Foto: Guvernul Romaniei

Sedinta de guvern in care a fost adoptat bugetul pe 2015 a inceput, vineri seara, la ora 19:00, dupa ce a fost amanata de doua ori pe parcursul zilei. Anul viitor nu vor fi introduse noi taxe si impozite, iar DNA va primi 22 de milioane de euro, a anuntat premierul Ponta.

Pana la ora 20:00 bugetul a fost adoptat, informeaza televiziunile de stiri.

"Cele trei proiecte de lege care pleaca la Parlament sunt proiectul de lege privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal bugetar pe 2015 si Strategia fiscal bugetara, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 si proiectul legii bugetului asigurarilor sociale de stat", a anuntat premierul Victor Ponta, citat de Agerpres.

Bugetul urmeaza sa fie trimis la Parlament, care va incepe dezbaterile saptamana viitoare. Premierul Ponta isi doreste ca legea sa fie adoptata pana la data de 21 decembrie, cand va depune juramantul presedintele ales, Klaus Iohannis.

Care sunt sumele de pornire

In deschiderea sedintei de guvern, prim-ministrul a subliniat inca o data ca nu el "taie sau pune in buget".

"Nu pot nici sa tai nici sa pun. Acest gen de propaganda nu ne ajuta sa spunem oamenilor ce se intampla cu banii lor. Rog sprijin pentru a informa corect cetatenii acestei tari", a subliniat Victor Ponta.

Premierul a afirmat inca o data ca proiectul de buget "nu prevede niciun fel de noi taxe si impozite, doar ceea ce e in vigoare" si a precizat ca in acest proiect sunt incluse "toate masurile economice si sociale" anuntate, cum ar fi scaderea CAS sau scutirea profitului reinvestit. De asemenea, premierul a precizat ca "scaderea CAS cu 5% se aplica si la cheltuilelile institutiilor publice".

Victor Ponta a respins acuzatiile potrivit carora scad sumele prevazute pentru investitii.

"E vorba de 44 mld. lei, cu 9 mld. in plus fata de anul 2014. Ideea ca scad investitiile nu e corecta", a mai afirmat el.

Victor Ponta a confirmat ca DNA va primi mai multi bani decat anul acesta - de la 20 de milioane de euro in 2014, la 22 de milioane de euro in 2015.

Buget 2015 - Intalnire Kovesi-Valcov: Guvernul promite banii ceruti de DNA

Cine a vrut sa taie banii DNA? Interviu cu L.C. Kovesi

Si la sanatate bugetul va fi mai mare, dar inca nu au fost platite arieratele, a precizat premierul, in timp ce Educatia va primi cu 3 miliarde de lei in plus fata de acest an.

Victor Ponta a dat asigurari ca sunt bani pentru cofinantarea proiectelor europene.

"Exista un singur domeniu care primeste ceva in plus nesemnificativ, Ministerul Apararii - 0,3% din PIB nu l-am obtinut in negocierile tehnice cu CE, poate fi obtinut doar in negocierile politice din Consiliul European", a mai precizat Ponta, precizand si ca taxa pe contructii speciale scade de la 1,5 la 1%.

Situatia de la Petrom

Premierul a facut referire si la sechestrul pus de instanta pe actiunile Petrom la cererea fratilor Micula.

"Nu se iau actiunile de la Petrom, pentru ca nu sunt ale Ministerului de Finante, sunt ale Ministerului Economiei, prin departamentul de energie", a precizat premierul.

Fratii Micula au pus sechestru pe o parte din actiunile statului la Petrom (Video)

Ministrul de Finante, Ioana Petrescu, l-a completat spunand ca s-a solicitat anularea deciziei si s-a formulat "in contestatie la executare in fata instantelor romanesti".

"Sper ca judecatorii romani sa aplice legea corect", a declarat premierul, in timp ce ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, a tinut sa puncteze ca in instanta "s-a evaluat la valoarea nominala, nu la valoarea de piata".

Premierul Victor Ponta a mai spus ca dupa finalizarea proiectului de buget ministrii vor trebui sa mearga "la toate grupurile parlamentare pentru a explica si a raspunde la intrebari".

"Maine la ora 10:00 sa fie printate si transmise catre Birourile Permanente ale celor doua camere toate documentele necesare, urmand ca parlamentarii sa depuna amendamente si cred ca de marti- miercuri vor incepe dezbaterile", a mai declarat premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ponta sedinta guvern buget 2015, #Ponta investitii 2015, #Ponta buget DNA 2015, #Ponta sechestru Petrom Micula , #premier