Guvernul a trimis datele CCR: 35.000 de romani - radiati de pe liste, 3 milioane - legal in strainatate

Luni, 20 August 2012, ora 17:33
10146 citiri
Guvernul a trimis datele CCR: 35.000 de romani - radiati de pe liste, 3 milioane - legal in strainatate

Prim-ministrul Victor Ponta a prezentat, luni dupa-amiaza, cifrele care au fost transmise Curtii Constitutionale, referitoare la listele electorale permanente, precizand ca aproape 35.000 de romani vor fi radiati de pe listele electorale permanente.

Vezi

"34.654 de persoane urmeaza a fi radiate de primarii si de serviciile publice comunitare din listele electorale permanente utilizate la referendumul din 29 iulie", a transmis premierul.

Noile liste electorale - Cifrele pe care Guvernul le va trimite la CCR - surse

Din acest numar, care era prezent pe listele electorale permanente, pe 10 iulie, 26.066 de persoane erau decedate, 4.475 cetateni romani aveau domiciliul permanent in strainatate, 3.414 persoane si-au pierdut dreptul de vot intre timp, 349 de persoane aveau corectii al CNP, 199 de persoane bolnave psihic si alte 151 de persoane si-au pierdut cetatenia.

In plus, MAI a comunicat Guvernului ca 512.379 de persoane au actele de identitate expirate, despre care Victor Ponta a spus ca "trebuie avute in vedere".

Cati romani sunt in strainatate

Totodata, Executivul a primit, prin intermediul MAE, de la autoritatile straine ale altor state, numarul total al cetatenilor romani din afara granitelor. Astfel, din totalul de 3.052.397 de cetateni romani cu drept de sedere in afara granitelor Romaniei, 469.810 sunt cetateni romani cu domiciliul in strainatate, adica cei care detin pasaport special si nu figureaza pe listele electorale permanente.

"Avand in vedere aceste date, am transmis respectivele date si anexele pe baza carora s-a intocmit aceasta adresa CCR, urmand ca decizia sa fie luata maine de CCR", a punctat prim-ministrul.

Acesta considera ca este util ca el sa fie cel care prezinta continutul adresei catre CCR.

"Guvernul nu s-a apucat sa actualizeze liste electorale pentru ca nu are acest drept si nici nu ar avea cum sa faca acest lucru", a adaugat Victor Ponta.

Pe listele electorale au fost inscrise 18.292.464 de persoane, iar la votul de pe 29 iulie s-au prezentat 8.459.053 de alegatori. Scopul urmarit de Cabinetul Ponta este de a scurta listele permanente, astfel incat numarul romanilor care s-au prezentat la urne sa depaseasca pragul de 50% plus unu, impus de CCR pentru validarea referendumului.

Asadar, pentru ca cei 8.459.053 de votanti sa atinga cvorumul, listele permanente trebuie sa contina 16.918.104 de persoane. Deci ar trebui sa se radieze 1.374.360 de romani de pe liste.

Ponta, catre CCR: Guvernul nu are listele electorale permanente, sunt la Parchet

Informatiile centralizate de MAI au fost trimise de catre Guvern la Curtea Constitutionala, premierul Victor Ponta subliniind faptul ca acestea nu reprezinta listele electorale permanente.

Potrivit premierului, listele electorale permanente sunt la Parchetul General.

"Nu am transmis CC liste electorale dintr-un motiv pe care am reusit sa-l fac inteligibil pentru toata lumea: nu erau la noi listele electorale, ci au fost luate de Parchet", a spus Victor Ponta.

Premierul a precizat ca CC, prin trei adrese, a solicitat Guvernului Romaniei indeplinirea anumitor proceduri referindu-se la prevederile Legii 370/2004 privind alegerea presedintelui Romaniei.

Citeste si:
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat joi, 27 ianuarie, că o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este imposibilă, deoarece asta ar însemna pierderi de 30...
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
Partidul extremist AUR se află pe locul 2 în intenția de vot a românilor în luna ianuarie 2022, cu 20,6%, imediat sub PSD, care a ajuns la 34,3%, se arată într-un sondaj de opinie al Inscop...