Guvernul legalizeaza "atentiile" pentru medici. Cu anumite conditii, insa

Marti, 18 August 2015, ora 18:16
8327 citiri
Guvernul legalizeaza "atentiile" pentru medici. Cu anumite conditii, insa
Foto: Ziare.com

Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat un proiect de lege prin care pacientii vor putea da bani si cadouri medicilor si asistentelor, fara responsabilitatea penala a cadrelor medicale.

Premierul a spus ca acele contributii suplimentare pe care pacientii vor sa le aduca medicilor si asistentelor vor putea fi posibile cu trei conditii: "Sa nu fie conditionate de medic sau asistenta, sa nu fie la inceputul actului medical, ci la sfarsit, si sa fie declarate".

Proiectul de lege ar urma sa fie elaborat de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, impreuna cu reprezentantii sistemului sanitar, iar apoi sa fie trimis in Parlament.

Salariile medicilor cresc cu 25% din octombrie - anunta Ponta

E oficial: Fara atentii sau donatii pentru medicii din spitalele de stat

Reactia medicilor, dupa incriminarea donatiilor de la pacienti

Declaratiile lui Ponta au fost facute in cadrul conferintei de presa in care premierul a anuntat totodata ca salariile medicilor vor creste cu 25 la suta, incepand cu luna octombrie.

De asemenea, premierul a subliniat ca medicii nu mai sunt functionari, prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut.

Basescu: Medicul nu are de ce sa fie angajatul statului. Trebuie sa aiba contract cu spitalul

"Vreau sa lamuresc si sa fie foarte clar, medicii nu mai sunt functionari prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut, Ordonanta 2/2014, care i-a scos pe medici din sistemul functionarilor publici.

Legea a fost de altfel aprobata de catre Parlament, deci, din punctul acesta de vedere, pe Statutul medicului, nu avem ce sa schimbam in plus, e vorba de responsabilitatea penala. Am discutat cu ministrul Justitiei, care a fost la intrevederi si care, impreuna cu reprezentantii sistemului medical, va veni saptamana aceasta cu un proiect de lege, nu cu o ordonanta de urgenta, pentru ca e o chestiune totusi delicata care trebuie discutata mai mult in Parlament si reglementata intr-o forma mult mai buna", a subliniat prim-ministrul.

Ce spune Colegiul Medicilor despre decizia instantei referitoare la banii in plic

Decizia prin care medicii care lucreaza in sistemul public de sanatate nu mai pot primi donatii sau plati din partea pacientilor a fost pronuntata in cadrul ICCJ pe 4 iunie si a aparut pe 5 august in Monitorul Oficial, devenind obligatorie in toata tara.

Astfel, pacientii vor putea sa ofere sume de bani medicilor - plati suplimentare sau donatii -, fara a fi trasi la raspundere penala, insa personalul medical nu mai poate primi donatiile pentru ca astfel ar incalca legea. Au fost insa si judecatori care au sustinut ca medicii care primesc donatii nu pot fi acuzati de fapte penale.

Decizia ICCJ vine dupa cazul medicului militar Iancu Mocanu. Acesta a fost achitat de Tribunalul Militar Bucuresti, in luna martie 2014, fiind acuzat de DNA de luare de mita si primire de foloase necuvenite. Pe 23 septembrie 2013, medicul fusese prins in flagrant cand lua mita 2.000 de euro pentru operatia unui pacient. Atunci, doctorul a spus anchetatorilor ca banii au fost primiti "ca atentie din partea unui apartinator al pacientului".

Fostul presedinte Traian Basescu a comentat decizia, precizand ca medicii nu trebuie sa fie angajatii statului, ci sa aiba contract cu spitalul.

"Eu cred ca hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie este corecta. Atat timp cat medicul este angajat la stat, ICCJ l-a asimilat functionarului public, functionarului de stat. Marea problema este ca medicul nu are de ce sa fie angajatul statului.

Medicul trebuie sa aiba contract cu spitalul. Aceasta a fost adevarata miza pentru care, in 2012, in iarna, cand am pus pe site-ul Presedintiei proiectul noii legi a sanatatii s-a creat busculada legata de Arafat", a spus Traian Basescu.

F.N.

Citește și:
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că nu poate comenta punctul de vedere al companiei private OMV Petrom referitor la faptul că nu va plăti taxa de solidaritate,...
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat miercuri, 8 februarie, că țara noastră este mai pregătită pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor....