Guvernul marilor esecuri (Opinii)

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 21:29
3944 citiri
Guvernul marilor esecuri (Opinii)
Foto: Arg

Nu-l admir pe Traian Basescu din foarte multe puncte de vedere. Mi-as fi dorit pentru tara un presedinte mai putin bagaret in toate, mai cultivat, unul din ale carui vorbe sa sorbi atata intelepciune, incat n-ar indrazni nimeni sa-i stea impotriva.

Nu pare sa detina atatea calitati, dar trebuie sa recunoastem ca este un politician uns cu toate alifiile, greu de invins, capabil sa iasa el deasupra, chiar si la lupta grea si rezistent la lovituri sub centura, unde adversarul izbeste ca in beton.

In plus, Traian Basescu este dotat cu un fler de care abia acuma ne putem da seama, gandind cata dreptate avea cand sustinuse cu incapatanare ca tara n-o poate pune in mainile unor copii, ca Ponta si Antonescu.

Degeaba. S-a vazut nevoit sa accepte varianta, cu atat mai mult, cu cat la momentul respectiv, multi romani gandeau ca ar fi fost incorect sa nu le dea si acestor incepatori o mica sansa. Acum insa, dupa un an si jumatate de sanse, vedem cu ochii nostri ce a iesit din guvernarea lor.

Las la o parte promisiunile electorale cu cele un milion de locuri de munca, din care nu vedem decat mii de disponibilizari, cu reducerea somajului, care intre timp a crescut sau cu spectaculoasele investitii, deocamdata cu fondurile retezate.

Dar pun la socoteala marile prabusiri. Parca n-a existat in ultimele doua decenii un spectacol mai lamentabil decat privatizarea Oltchim privita in direct la televizor ca la balci si parca nu s-a vazut inca un moment mai penibil decat privatizarea CFR Marfa, presimtit in mod ciudat de flerul lui Basescu. Ponta n-a tinut seama de presimtire si a alunecat, ca pe o coaja de banana.

Baloanele de sapun

In mod uluitor insa, atunci cand nu s-au ivit de la sine ocaziile pentru niste esecuri rasunatoare, guvernul si le-a nascocit singur. Nu-l obliga nimeni sa declanseze jenanta regionalizare, umflata ca o gogoasa si dezumflata ca un balon de sapun.

Nu-l obliga nici sa-si piarda atata timp pretios cu revizuirea Constitutiei, intr-un stil care tot balon de sapun a ajuns in cele din urma.

Tot fara sa-l oblige cineva, a nascocit faimosul cod al insolventei, creat parca anume ca sa nemultmeasca intreaga presa si sa uimeasca economistii. Dar nici dupa ce s-a facut de bacanie la Curtea Constitutionala, domnul Ponta tot n-a invatat sa lase ciocu' jos - ca sa folosesc sintagma unui predecesor al sau.

Oriunde a incercat guvernul sa ia taurul de coarne, spectacolul a iesit cel putin grotesc. Cu reforma educatiei n-a reusit decat sa strice ce fusese bun pana acum, reforma sistemului sanitar nici nu era de asteptat s-o reuseasca un contabil de profesie, iar batalia petru Schengen a ajuns abandonata fara lupte, spre disperarea bulgarilor, care pretexteaza ca apropierea de noi le-a fost si lor fatala.

In plus, isi aduce toata lumea aminte cum, la o saptamana dupa ce premierul anuntase constituirea celui mai curat guvern al ultimelor doua decenii, un ministru si-a retras candidatura, suspectat de plagiat, un al doilea si-a dat demisia cu acelasi motiv, iar primul ministru insusi a trebuit sa infiinteze o comisie speciala, creata anume ca sa-l scoata basma curata, dupa ce alte comisii anterioare il gasisera plagiator ordinar.

Aparitia si disparitia fantomatica a domnului Andrei Marga este poate dovada cea mai elocventa despre modul cum se pun si se scot ministri din cabinetul Ponta, cu atat mai mult cu cat cel in cauza a aflat de la televizor ca nu mai e ministru.

E greu sa apuci taurul de coarne

In ce priveste restul cabinetului, te intrebi ce au facut atatia ministri pana acum, in afara de faptul ca unul a rezistat ferm pe pozitie, pana a aflat ca-i cazul sa-si puna pijamaua in valiza pentru parnaie, altul, puscariabil si el, s-a facut evaporat cu pretul imunitatii, iar al treilea tocmai asteapta sa se prezinte in instanta urmare unor binecunoscute abuzuri, de pe vremea cand lovea cu pumnul in betonul de sub centura lui Basescu.

Pare firesc deci ca un astfel de guvern nu reuseste sa ia taurul de coarne nici in afacerea aurifera de la Rosia Montana, nici in balmajeala cu gazele de sist si nici in tentantele evaziuni fiscale, pentru care sunt destui oameni de seama condamnati dar nu definitiv, altii cercetati dar inca nejudecati, eventual suspectati dar necercetati si desigur ca cei mai multi aliniati la proverbul conform caruia hotul neprins e negustor cinstit.

Ii inteleg insa si pe demnitarii nostri. Este foarte greu pentru ei sa ia taurul de coarne, cand justitia basista sta tot timpul cu ochii pe coruptie. Abia daca reusesc sa apuce vaca de uger.

România a pierdut procesul privind certificatele verzi introduse de Guvernul Ponta. Despăgubirile uriașe datorate de țara noastră
România a pierdut procesul privind certificatele verzi introduse de Guvernul Ponta. Despăgubirile uriașe datorate de țara noastră
România a pierdut la Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale de la Washington (ICSID) un proces intentat de industria regenerabilelor și trebuie să plătească despăgubiri, plus dobânzi....
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
#Victor Ponta premier, #Schengen esec, #codul insolventei esec, #privatizari esec , #premier