Guvernul Ponta creste salariile medicilor: Cand va fi gata ordonanta de urgenta

Miercuri, 19 August 2015, ora 12:38
2894 citiri
Guvernul Ponta creste salariile medicilor: Cand va fi gata ordonanta de urgenta
Foto: Romania TV

Premierul Victor Ponta l-a rugat, miercuri, la debutul sedintei de guvern, pe ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, sa prezinte saptamana viitoare ordonanta de urgenta referitoare la cresterea salariilor medicilor.

El a reiterat ideea ca au fost economisiti bani in acest sector, astfel ca masura poate fi aplicata de la 1 octombrie.

Mai mult, a facut un apel la ceilalti bugetari care au cerut mariri salariale, la randul lor.

"Hai sa facem cum am facut in ultimii 4 ani: ne intelegem, negociem si, cand putem, ne tinem de cuvant. Spre deosebire de altii, noi le-am dat, nu am taiat. La Educatie - domnule ministru - a intrat in vigoare in martie o marire, in octombrie intra a doua. Cu absolut toata lumea, cand am avut banii, ne-am tinut de cuvant.

Daca zice PNL ca poate face salariul medicilor de 5.000 de euro - ii las pe cei de la PNL (sa faca acest lucru - n.red.). Dar stiti ca nu se poate. Noi nu ne angajam la ceva ce nu putem sa facem", a explicat premierul.

Salariile pentru #medici - saptamana viitoare vom avea Ordonanta si putem sa punem in aplicare cresterea de 25% din octombrie pentru ca s-au economisit bani in domeniul #Sanatatii anul acesta.

Posted by Victor Ponta on Wednesday, August 19, 2015

Victor Ponta a mentionat, marti, ca salariile medicilor vor creste cu 25%, incepand din luna octombrie. La scurt timp dupa acest anunt, si alte categorii de bugetari (profesorii si politistii) au cerut sa aiba parte de aceeasi masura.

Salariile medicilor cresc cu 25% din octombrie - anunta Ponta

Ponta mareste salariile doar pentru medici: Profesorii ameninta cu proteste de amploare

Cine va beneficia

Prim-ministru a explicat ca de aceasta masura vor beneficia circa 195.000 de angajati din sistemul medical din Romania.

"Putem, de la 1 octombrie, in special in baza economiilor facute in sistemul de sanatate, dupa introducerea cardului de sanatate, sa aplicam o crestere de 25 la suta pentru tot personalul din sistemul sanitar", a declarat, marti, Victor Ponta.

"Toate aceste economii din anul acesta vin din introducerea cardului de sanatate", a tinut sa precizeze si ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, in cadrul aceleiasi conferinte de presa de la Palatul Victoria.

De asemenea, Victor Ponta a anuntat un proiect de lege prin care pacientii vor putea da bani si cadouri medicilor si asistentelor, fara responsabilitatea penala a cadrelor medicale.

Premierul a spus ca acele contributii suplimentare pe care pacientii vor sa le aduca medicilor si asistentelor vor putea fi posibile cu trei conditii: "Sa nu fie conditionate de medic sau asistenta, sa nu fie la inceputul actului medical, ci la sfarsit, si sa fie declarate".

In replica, Alianta Medicilor subliniaza, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca medicii nu doresc "legalizarea spagii", ci salarii decente, pe masura activitatii prestate, si conditii de lucru optime, care sa le permita oferirea de servicii de calitate pacientilor.

Medicii reactioneaza: Nu vrem legalizarea spagii, vrem salarii decente si conditii in spitale

"Rascoala" profesorilor si politistilor

Executivul trebuie sa se astepte la proteste de amploare, daca nu va face efortul de a gasi, in cel mai scurt timp, o solutie de majorare suplimentara a salariilor din Educatie, sustine Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), intr-un comunicat remis miercuri.

"Dupa majorarile substantiale acordate inaltilor demnitari si cele anuntate pentru Sanatate, se impune ca reprezentantii Guvernului sa regandeasca, impreuna cu sindicatele, calendarul cresterilor salariale stabilit prin Acordul semnat anul trecut, conform caruia salariile ar urma sa creasca cu 34% pana la finalul anului 2017", explica reprezentantii profesorilor.

Ponta mareste salariile doar pentru medici: Profesorii ameninta cu proteste de amploare

La randul lor, politistii vor sa fie tratati la fel.

Dumitru Coarna, presedintele Sindicatului National al Politistilor (SNPPC), a cerut o majorare cu 70% a veniturilor.

Dupa medici si profesori, si politistii cer salarii mai mari

"Noi suntem oameni echilibrati si dorim, nici mai mult, nici mai putin, decat acelasi procent si aceleasi etape de majorare. Nu vrem sa intram in conflict nici cu medicii, nici cu profesorii", a mentionat acesta, intr-o interventie la B1 Tv.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Ponta ordonanta salarii medici, #Ponta salarii medici , #premier
Comentarii
Poza programer2
programer2
rank 1
Ai carte ...ai parte ...Un act de normalitate intr-o tara UE
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Lui Dr Viorel, de meserie tehnocrat si plagiator, ii este frica de