Guvernul Ponta a depus juramantul. Basescu, glume, dar si mustrari pentru ministri

Marti, 08 Mai 2012, ora 00:58
28182 citiri
Guvernul Ponta a depus juramantul. Basescu, glume, dar si mustrari pentru ministri
Foto: TVR Info

Guvernul Ponta a primit, luni, votul de investitura in Parlament. Nu au fost foarte multe emotii, toate declaratiile liderilor politici aratand ca procedurile vor decurge fara probleme.

Noul Guvern a trecut cu 284 de voturi pentru, 92 impotriva. Nu a fost inregistrat niciun vot nul.

Momentul a fost urmat de depunerea juramantului, la Cotroceni, unde presedintele Traian Basescu a avut cate o gluma sau o mustrare, dupa caz, pentru fiecare ministru al Cabinetului Ponta.

Mai mult, a existat chiar un moment de tensiune cand seful statului a ezitat sa dea mana cu ministrul de Externe, Andrei Marga, dupa ce acesta l-a comparat, in cursul zilei, cu Mussolini.

Totul s-a terminat cu bine, iar Victor Ponta s-a dus la Palatul Victoria pentru a prelua de la fostul premier Mihai Razvan Ungureanu "cheile tarii". Cei doi au parasit sediul Guvernului dupa miezul noptii.

Ziare.com v-a prezentat, in format live text, principalele momente ale zilei:

00:36: Mihai Razvan Ungureanu i-a predat stafeta lui Victor Ponta. Cei doi au parasit Palatul Victoria fara a face declaratii.

00.11: Victor Ponta se afla inca la Palatul Victoria desi este trecut de miezul noptii.

23.55: Daciana Sarbu a declarat imediat dupa depunerea juramantului ca nu la persoana sa s-a referit presedintele Traian Basescu cand a facut gluma referitoare la "persoana in portocaliu", ci la cineva de la presa, care vorbea la telefon si i-a atras atentia sefului statului.

23.35: Presedintele Traian Basescu a avut cateva mici discutii cu cativa dintre membrii noului Cabinet, printre care si Mircea Diaconu. "Placut, civilizat a avut un schimb de vorbe cu toata lumea. Totul a fost in limitele perfect normale. Am fost un critic al presedintelui, dar nu excesiv si nedrept. Asa fac si cu copiii mei. E dreptul meu si o fac.

Nu cred ca e suparat pe mine. Ne cunoastem de mult timp si am avut o discutie ca intre niste oameni care nu s-au vazut in ultima vreme. Nu pot sa va spun ce i-am spus lui Basescu. Au fost lucruri intre doi oameni care se cunosc", a spus Mircea Diaconu la Romania TV.

23.27: Victor Ponta a ajuns la Palatul Victoria.

23.09: La sfarsitul discursului, presedintele Traian Basescu a glumit cu Victor Ponta: "Domnule prim-ministru aveti cumva idee daca a mai ramas vreun pedelist, ca vad o doamna in portocaliu acolo?", facand referire pare-se chiar la sotia premierului, Daciana Sarbu.

23.03: "Incep prin a va felicita. 284, va apropiati de 322 o cifra care v-a adus noroc data trecuta. Aveti o misiune grea in conditiile in care Europa nu e stabilizata economic. As vrea sa va spun la ce m-as astepta de la un Guvern fie si el de Opozitie fata de mine. M-as astepta la o continuare a ceea ce s-a facut bun in mod deosebit in reforma statului", a spus presedintele Traian Basescu dupa ce Guvernul Ponta a depus juramantul.

22.59: Liviu Marian Pop, ministru delegat pentru dialog social, a depus juramantul.

22.58: Lucian Isar, ministru delegat pentru mediul de afaceri, a depus juramantul.

22.57: Victor Paul Dobre, ministrul delegat pentru Administratie, a depus juramantul.

22.56: Mircea Dusa, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, a depus juramantul.

22.55: Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, a depus juramantul.

22.53: Mircea Diaconu, ministrul Culturii, a depus juramantul.

22.52: Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, a depus juramantul.

22.51: Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii, a depus juramantul.

22.50: Ioan Mang, ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, a depus juramantul.

22.49: Corneliu Dobritoiu, ministrul Apararii Nationale, a depus juramantul.

22.48: Eduard Hellvig, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a depus juramantul.

22.47: Rovana Plumb, ministrul Mediului si Padurilor, a depus juramantul.

22.46: Ovidiu Silaghi, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, a depus juramantul.

22.45: Daniel Chitoiu, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, a depus juramantul.

22.43 Mariana Campeanu, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, a depus juramantul.

22.42: Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a depus juramantul.

22.41: Titus Corlatean, ministrul Justitiei, a depus juramantul.

22.40: Andrei Marga, ministrul Afacerilor Externe, a depus juramantul.

22.39: Ioan Rus, ministrul Administratiei si Internelor, a depus juramantul.

22.38: Florin Georgescu, ministrul Finantelor Publice si viceprim-ministru, a depus juramantul.

22.37: Victor Ponta, premierul Romaniei, a depus juramantul.

22.35: A inceput ceremonia de depunere a juramantului.

22.30: Membrii Cabinetului Ponta au ajuns la Cotroceni si asteapta inceperea ceremoniei.

22.21: Mihai Razvan Unguranu a parasit Guvernul. Nu se stie daca merge la Cotroceni sau daca se va intoarce la Palatul Victoria pentru a-l primi pe Ponta in jurul orei 23:30.

22.10: Premierul a mai anuntat ca marti va participa la predarea si primires de mandate la Ministerul de Interne si la cel al Apararii Nationale.

22.05: Victor Ponta a anuntat la plecarea din Parlament ca dupa depunerea juramantului va merge la Palatul Victoria pentru "o ceremonie restransa, normala, de bun simt de predare primire a mandatului".

21.59: Membrii Cabinetului Ponta pleaca de la Palatul Parlamentului si se indreapta catre Cotroceni.

21.25: Liviu Pop, ministru delegat pentru dialog social, a declarat, luni seara, ca vestea ca salariile vor reveni la acelasi nivel ca in 2010 a creat panica in unele institutii, unde angajatii nu au fost afectati de taierile salariale.

"Nu pot spune cine sunt oamenii, dar va pot spune ca declaratiile noastre au creat panica in primariile in care salariatii au acum salariile mai mari ca atunci. (...) Nu toate institutiile statului au respectat legea si au facut taierile. Datele sunt din unele administratii locale, in care se explica cum au evoluat salariile la anumite categorii", a spus Liviu Pop la Romania TV.

21.05: Presedintele Traian Basescu a semnat, luni seara, decretul de numire in functie a Guvernului Romaniei, condus de Victor Ponta.

21.00: Ministrii Cabinetului Ponta vor depune juramantul la ora 22:30. Realitatea TV anunta ca presedintele Traian Basescu l-a sunat direct pe Victor Ponta.

20.45: Mihai Razvan Ungureanu a ajuns la Palatul Cotroceni, unde urmeaza sa predea portofoliul.

Antonescu: S-a demonstrat ca Guvernul Ponta era singura sansa pentru Romania

20.19: "Rezultatul votului depaseste aritmetic si asteptarile cele mai optimiste. Arata ca un Guvern al USL era singura sansa pentru Romania", a spus Antonescu.

Ponta compara mandria de a fi premier cu cea simtita cand Steaua a luat Cupa Campionilor

20.12: "Multumesc si sa va spun ca nu o sa va dezamagesc. Sper sa ma inteleaga si cei care nu sunt microbisti.... In urma cu 26 de ani, pe 7 mai, am fost foarte mandru ca sunt roman. Acum imi doresc sa aratam cu totii ca suntem mandri", a spus Ponta.

20.08: Presedintele Senatului Vasile Blaga a facut anuntul oficial: "Parlamentul a acordat votul sau de incredere Guvernului Ponta".

20.02: La ora 21:00 va avea loc ceremonia de depunere a juramantului a noului Guvern, la Cotroceni.

20.00: Victor Ponta discuta cu socrul sau, Ilie Sarbu, cei doi fiind intrerupti constant de oameni care vin sa-l felicite pe noul premier.

19.56: Guvernul Ponta a trecut de votul Parlamentului cu 284 de voturi pentru, 92 impotriva. Nu a fost inregistrat niciun vot nul.

19.50: Potrivit numararii paralele prezentate de multe posturi tv, Guvernul condus de Victor Ponta a trecut.

19.47: Votul pentru investitura Guvernului Ponta s-a incheiat. Incepe numararea voturilor.

19.03: Votul pentru investitura Guvernului Ponta a inceput.

18.59: Emil Boc a spus ca Guvernul Ponta va trebui sa lase o mostenire pentru 2012, asa cum a lasat si cel condus de el. "Eu vreau sa spun ca sper ca acest guvern care se instaleze azi, daca trece de vot, sa lase in luna decembrie cel putin urmatoarele lucruri ca si o mostenire pentru 2013", a spus Boc.

Cererile lui Boc fata de Guvernul Ponta

18.57: Elena Udrea a cerut un drept la replica fata de ceea ce a spus Ponta, care i s-a adresat ca unei persoane cu "o mai mare experienta la guvernare". "Chiar daca nu eu v-am adus la Putere, puteti sa imi cereti sfatul. Nu o fac pentru USL, ci pentru binele tarii", a spus fostul ministru.

18.52: Victor Ponta a mentionat ca "distinsei doamne Udrea nu o sa ii raspund la critici", dar a avut cateva precizari de facut catre domnul Blaga, caruia i-a transmis "cand vorbim de legitimitate, fiecare are propriile momente din trecut de care se poate rusina sau propriile conceptii pe care si le-a schimbat. (...) Cand vorbim de legititimatea de a ocupa functii, cred domnule Blga ca nici dumneavoastra nu puteti ridica piatra".

Elena Udrea, catre Guvernul Ponta: Aveti sansa sa aratati cat de terminati sunteti

18.50: "Domnule prim ministru, dupa trei ani in care ati spus ca guvernele PDL trebuiau sa procedeze altfel, dar nu ati spus cum, veti avea sansa, de azi, sa aratati tarii intregi cat de capabili si terminati sunteti", a spus Elena Udrea in timpul discursului.

18.48: Ponta a sustinut ca se simte prins la mijloc intre conflictul dintre Kelemen si Antonescu, dar a vorbit despre acesta si i-a transmis ceva liderului UDMR. "Nu puteti nici dumneavoastra, nici colegii dumneavoastra sa spuneti despre mine ca sunt antimaghiar. Am fost acuzat de colegii mei ca sunt prea pro-maghiar, dar acum chiar cred ca locul UDMR este in Opozitie", a declarat premierul desemnat.

Kelemen Hunor: Mesajul Guvenului Ponta este ca minoritatile nu conteaza

18.35: Raspunsul lui Kelemen nu a intarziat sa apara. "Minoritatile au un sentiment ciudat cand intr-o democratie un Guvern nu spune nimic despre ei, despre problemele lor", a spus liderul UDMR.

18.15: Crin Antonescu a tinut sa ii raspunda lui Kelemen Hunor. "A acuza acest Guvern ca nu are un capitol despre minoritati cand nu stiu de cati ani dumneavoastra conduceti mi se pare ingrat fata de Ponta. (...) Imi doresc ca Kelemen Hunor, ca reprezentantii politici ai UDMR sa ajunga macar la doza de seriozitate pe care astazi cred ca v-au putut-o prescrie chiar cei din UNPR. Daca spuneati ca: 'Noi nu votam ca nu am incheiat nicio intelegere' erati la fel de respectabili cum ati fost 20 de ani", a precizat liderul PNL.

18.10: "PNL este, domnule premier si domnilor ministri, alaturi de dumneavostra intru totul. Suntem nu numai parte a acestui Guvern, suntem in deplina solidaritate politica, suntem gata sa impartim aceasta enorma responsabilitate", a declarat Crin Antonescu.

Antonescu, catre Ponta: Sunteti un om curajos! Romanii vor vedea ca se poate!

17.55 - Surse politice au declarat pentru Ziare.com ca senatorul UNPR Cristian Diaconescu nu va vota pentru investirea Guvernului Ponta, in ciuda protocolului semnat vineri de PSD cu UNPR.

17.50 - Liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, a criticat intentia de segregare etnica promovata de UDMR si a acuzat Guvernul Ungureanu de "crasa incompetenta" pentru ca "nu stia ca poate sa dea banii inapoi pensionarilor".

"Larga majoritate de astazi este cea din 2008, data de votul popular, desconsiderat de presedintele Basescu pentru a-si instala un guvern marioneta", a acuzat Tariceanu, care a comentat si ca "Basescu nu mai e premier", odata cu instalarea la Palatul Victoria a Guvernului Ponta.

17.35 - Liderul grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian, a declarat ca Guvernul Ponta "este un guvern care mosteneste o situatie macroeconomica de invidiat intr-o Europa care merge intr-o directie deloc de invidiat".

"Ne veti avea parteneri in absolut tot ce inseamna mentinerea stabilitatii macroeconomice a Romaniei, in tot ceea ce inseamna oferirea, pe cat este cu putinta, a unor masuri care sa faca usor de trecut, peste anii care vor urma, populatia. Dar nu ne veti avea parteneri in luptele politice", a afirmat de la tribuna Parlamentului cel care, prin votul sau si al colegilor din grupul sau, a dus la ruperea fostei coalitii de guvernare si la caderea Guvernului Ungureanu.

17.20 - Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a remarcat mai intai ca "in marea majoritate" programul lui Ponta nu schimba mai nimic din programul Guvernului Ungureanu.

El a atras atentia ca exista totusi o "schimbare radicala, profunda, ingrijoratoare", reamintind ca dupa 1989 statul roman "a intrerupt viziunea statului comunist, dictatorial, fata de minoritatile nationale" si in fiecare program de guvernare pana la ultimul, al lui Ungureanu, a existat o preocupare firesca pentru minoritatile nationale, care doresc sa isi pastreze identitatea lingvistica si culturala.

"Tin in mana primul program din ultimii 22 de ani care nu contine niciun capitol privind minoritatile nationale, nici macar o fraza, o propozitie in alte capitole, cum ar fi educatia sau cultura. Pentru noi, maghiarii din Romania, mesajul viitorului guvern este extrem de clar: 'Voi, minoritatile, maghiari, germani, armeni, rusi(...), nu contati! Nu existati! Voturile voastre sunt necesare, dar nu meritati atentia Guvernului USL", a acuzat Kelemen Hunor.

17.10 - Din partea PSD ia cuvantul deputatul Vasile Zgonea, iar din partea PNL senatorul Puiu Hasotti.

17.00 - Conform TVR info, la sedinta si-au inregistrat prezenta 247 de senatori si deputati din totalul de 471. Pentru a fi investit, Guvernul Ponta are nevoie de 231 de voturi favorabile, in conditiile in care mai multi parlamentari si-au pierdut din diverse motive mandatele.

16.50 - Victor Ponta a vorbit 35 de minute. Incep dezbaterile. Primul care ia cuvantul este Vasile Blaga, din partea PDL.

Blaga remarca inca de la inceput faptul ca Ponta, dupa ce ani de zile a "infierat traseismul politic" si a acuzat UNPR ca e o formatiune ilegitima, astazi spune ca majoritatea formata cu progresistii este legitima.

Vasile Blaga reaminteste si ca in 2008 PDL a obtinut cu trei mandate in plus, iar nu PSD-PNL-PC, si l-a acuzat ca programul de guvernare este incropit si vag. "Nu stiti ce doriti sa faceti!", a spus Blaga.

Senatorul PDL a criticat punct cu punct programul Guvernului Ponta, ironizand prevederile din mai multe capitole, energie, agricultura, IMM-uri si aratandu-se ingrijorat de prevederile legate de justitie. "Ati renuntat la independenta justitiei numind un ministru politic!", a criticat Blaga.

Blaga: Guvernul Ponta cauta legitimitatea in van

Plictisit de dezbateri, unul dintre parlamentarii PDL prezenti in sala juca Angry Birds pe tableta sa.

16.17 - "Am emotii pentru ca sunt absolut convins ca astazi, impreuna cu dumneavoastra, poate incepe o schimbare fundamentala pentru Romania", a declarat Ponta de la tribuna, adaugand ca si-a "serbat majoratul dupa 1989" si crede intr-o democratie in care Guvernul nu conduce Parlamentul, ci respecta "institutia fundamentala care reflecta vointa poporului roman".

Victor Ponta a subliniat ca guvernul sau "ad-hoc" a reusit sa negocieze cu institutiile internationale si sa arate ca Romania isi continua drumul responsabil, ocazie cu care i-a multumit ministrului de Finante, Florin Georgescu.

El a declarat si ca a reusit sa negocieze o majoritate transparenta, care sa asigure sustinerea Guvernului, multumind UNPR pentru ca si-a oferit sprijinul fara sa ceara functii sau avantaje, ci doar rezolvarea unor proiecte "perfect compatibile" cu politicile guvernului.

"Aceasta este in sfarsit o majoritate legitima!", a declarat Ponta, reamintind ca PSD, PNL si PC ar fi castigat de fapt alegerile din 2008. El a prezentat cateva dintre prioritatile mandatului sau si a anuntat ca va tine cont de opinia presei daca vor exista si alte semnale negative cu privire la membrii cabinetului sau.

Victor Ponta a anuntat inca o data ca va renegocia contractele cu "baietii destepti" si a subliniat ca "Guvernul va fi condus doar de la Palatul Victoria!".

Ponta cere investitura: Sunt primul premier cu majoratul dupa '89

16.15 - Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat ca parlamentarii democrat-liberali vor participa la votul secret si vor vota impotriva Guvernului Ponta.

16.00 - Incepe sedinta plenului reunit sub conducerea presedintelui Senatului, Vasile Blaga. Pentru ca Guvernul Ponta sa fie investit este nevoie de 231 de voturi favorabile. La sedinta asista de la balcon si sotia lui Victor Ponta, europarlamentarul Daciana Sarbu.

Conform procedurilor, mai intai Victor Ponta va prezenta programul de guvernare si lista ministrilor, urmand ca dupa dezbateri sa se voteze, secret cu bile, noul Guvern.

15.15 - "Mi-am imaginat acest moment de multe ori si in multe feluri, momentul in care vom prelua guvernarea intr-o Romanie ravasita, saracita, o Romanie care a pierdut reperele si increderea in propriul destin. Momentul a venit mai devreme cu 6-7 luni, in functie de rezultatele muncii acestui guvern vom putea spune ca am castigat cu totii", a declarat si Crin Antonescu.

15.14 - Liderii USL s-au reunit pentru a pregati votul de investitura. Victor Ponta le-a cerut parlamentarilor USL sa se mobilizeze si a anuntat ca acestia vor vota cu bilele la vedere. Ponta s-a aratat convins ca guvernul sau va fi sustinut prin vot si de parlamentarii UNPR si cei ai minoritatilor, conform protocoalelor semnate recent.

"Am emotii. A mai fost un prim-ministru care nu a avut emotii si a picat", a comentat Ponta referindu-se la Mihai Ungureanu. El a subliniat ca USL a dovedit in aceste zile ca este un proiect politic de succes si le-a cerut senatorilor USL sa se mobilizeze si marti la vot, pentru a trece Legea Electorala propusa de el si de Crin Antonescu.

14.45 - Toti ministrii propusi de Victor Ponta au fost avizati favorabil in comisiile de specialitate din Parlament. Singurii candidati avizati in unanimitate au fost Vasile Cepoi si Leonard Orban, fosti membri in guvernele Boc si Ungureanu, dar si Mircea Diaconu.

La ora 16.00 va avea loc sedinta plenului reunit al celor doua camere parlamentare la care se va da votul de investitura Guvernului Ponta.

14.40 - Ioan Mang a fost avizat ca ministru al Educatiei, cu 20 de voturi pentru, 5 voturi impotriva si 2 abtineri, a anuntat presedintele comisiei de invatamant, deputatul Cristian Dumitrescu, sotul Corinei Dumitrescu.

14.30 - Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat ca grupurile parlamentare reunite ale UDMR au decis in unanimitate ca nu vor vota luni, in plenul reunit al celor doua camere, pentru investirea Guvernului Ponta.

14.20 - Andrei Marga a primit aviz favorabil pentru Ministerul de Externe. La iesire, el le-a explicat jurnalistilor ca secretarii de stat din MAE vor fi impartiti in USL conform principiului paritatii.

"Pot sa va spun fara nicio ezitare ca vor fi 2 de la PSD si 1 de la PNL-PC, pentru a exista acest echilibru, 2-2, pentru ca eu sunt din partea PNL. Nu inseamna ca automat cei care sunt trebuie sa plece, nu venim sa ii scoatem afara si sa vina altii(...) Trebuie trecuti printr-o evaluare, si politica, dar asta nu exclude ca ei sa fie propusi de unul sau altul. Nu e in interesul nostru sa dislocam oameni foarte competenti. Bogdan Aurescu este de departe unul dintre cel mai bun juristi ai Romaniei, voi fi incantat sa lucrez cu Bogdan Aurescu", a declarat Marga, referindu-se la secretarul de stat care a negociat scutul antiracheta cu SUA si care a castigat la Haga procesul privind delimitarea platoului continental intre Romania si Ucraina.

In ceea ce priveste colaborarea cu presedintele Traian Basescu in privinta relatiei cu Rusia, cunoscute fiind diferendele dintre cei doi, Andrei Marga a spus ca "trebuie sa venim la realitati".

"Realitatea fundamentala e ca Romania s-a instalat durabil si speram pentru multa vreme in politica pro-occidentala, dar asta nu ne impiedica sa vedem ce se intampla in alte spatii. Asa cum am spus si la depozitii, o relatie mult ameliorata, pozitiva, cu Rusia, e in avantajul Romaniei. Cred ca si domnul Basescu judeca la fel, nu vad o divergenta", a declarat Marga.

Dan Dungaciu: Imperativul in Romania e oprirea spiralei violentei politice - Interviu Ziare.com

14.10 - Vasile Cepoi a fost avizat in unanimitate de cei 15 parlamentari prezenti la audieri pentru Ministerul Sanatatii. Cepoi le-a promis membrilor comisiei ca proiectele schitate in programul de guvernare le vor fi prezentate inainte sa fie puse in practica, informeaza Newsin.

13.58 - Victor Paul Dobre a primit aviz favorabil pentru Ministerul Administratiei, desprins de Ministerul de Interne in guvernul Ponta. La iesire, el a declarat ca prefectii vor fi schimbati prin Hotarare de Guvern si dupa criteriile prevazute in lege. "Este o functie de inalt functionar public, el executa ce ii cere guvernul si ministrul", a punctat Dobre.

13.35 - Eduard Hellvig a fost avizat favorabil pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, cu 37 voturi pentru, patru impotriva si o abtinere. El a declarat la iesire ca este nevoie de legea Turismului, dar si de o competitivitate crescuta in acest domeniu.

13.25 - Florin Georgescu a fost avizat favorabil. El a primit 28 de voturi pentru, 6 impotriva si 2 abtineri, dupa mai bine de doua ore de audieri, timp in care acesta a raspuns la peste 40 de intrebari.

La iesire, el a raspuns foarte evaziv la intrebarile jurnalistilor cu privire la majorarea salariilor bugetarilor si restituirea CASS la pensii, spunand ca va da toate detaliile dupa ce va consulta cifrele existente la Ministerul de Finante.

13.15 -Corneliu Dobritoiu a fost avizat pozitiv pentru Ministerul Apararii. El a primit 20 de voturi "pentru", un vot contra de la deputatul PDL Costica Canacheu si doua abtineri.

13.00 - Ministrii sunt avizati pe banda rulanta. Mircea Dusa si Dan Nica au trecut de comisii.

12.50 - Lucian Isar a primit aviz favorabil. Inca 9 ministri mai asteapta avizul favorabil al comisiilor parlamentare.

12.44 - Audierea lui Florin Georgescu se prelungeste, ministerul sau fiind ministerul cheie in guvernul Ponta.

A intrat la audieri si Corneliu Dobritoiu, candidat pentru Ministerul Apararii. Un democrat-liberal i-a cerut lamuriri in legatura cu scandalul caselor MApN in care a fost implicat.

12.40 - Rovana Plumb a primit aviz favorabil, cu 40 voturi pentru, opt voturi impotriva si sase abtineri. La iesirea de la audieri, a fost intrebata de jurnalisti in legatura cu Rosia Montana si a declarat ca, dupa depunerea juramantului, va studia cu atentie documentele existente la minister, pentru ca nu are deocamdata decat informatiile aparute in dezbaterea publica.

"Decizia privind Rosia Montana va fi a guvernului. Prioritatile in domeniul Mediului sunt stabilite de cetateni, de nevoile Romaniei", a declarat Plumb.

12.31 - Rovana Plumb prezinta prioritatile mandatului sau la Ministerul Mediului, iar Dan Nica a intrat la audieri pentru a obtine avizul pentru Ministerul de Interne.

Rovana Plumb: Avem o rata de 3,38% a absorbtiei fondurilor

12.30 - Ovidiu Silaghi a primit aviz favorabil pentru Ministerul Transporturilor, informeaza Newsin.

12.23 - Mariana Campeanu a primit un vot favorabil in comisiile de specialitate reunite, dupa un scandal intre Putere si Opozitie referitoare la existenta cvorumului necesar de sedinta. Nemultumiti de faptul ca sedinta a fost condusa de liberalul Victor Paul Dobre, propus si el in guvernul Ponta,pedelistii au parasit sala, inainte ca Liviu Pop sa fie audiat de aceleasi comisii reunite.

"Daca in 2010 taierea de 25% a salariilor bugetarilor nu s-a operat unitar, nici in iunie 2012 nu se va aplica cresterea remuneratiilor unitar. Din cei 253.000 de bugetarii circa 15% nu vor beneficia de cresterea de 8%", a declarat Liviu Marian Pop.

Liviu Pop: Nu toti bugetarii vor avea salariile majorare cu 8%

12.22 - Ioan Mang isi prezinta prioritatile pentru Ministerul Educatiei.

12.20 - Lucian Isar, candidat la functia de ministru delegat pentru Mediul de afaceri, este audiat.

Ministru in guvernul Ponta, acuzat de BNR de atac speculativ asupra leului in 2008

12.10 - Andrei Marga a intrat la audieri pentru portofoliul Externelor. Printre prioritatile mandatului sau a enumerat consolidarea profilului european al Romaniei, punerea in valoare a parteneriatelor, sprijin pentru romanii din strainantate si promovarea imaginii Romaniei.

"Putin e un om foarte competent, ar fi bine ca liderii din Europa si de la noi sa fie la fel de competenti. Doi prorectori conduc lumea: Putin si Ratzinger", a declarat, printre altele, viitorul ministru de Externe.

Marga, atac la Basescu, Boc si "secretarii transpirati"

12.05 - Leonard Orban a primit aviz favorabil in unanimitate pentru Ministerul Afacerilor Europene.

11.58 - Mircea Diaconu a fost avizat favorabil in unanimitate pentru Ministerul Culturii. Pentru investirea sa au votat inclusiv democrat-liberalii, informeaza Digi24, in ciuda faptului ca PDL a decis sa nu sustina guvernul Ponta.

"Cultura este Cenusareasa oricarui Guvern, bataia de joc a tuturor. Trebuie sa schimbam, pas cu pas, mentalitatea - sunt lucruri care necesita timp. Restul e tacere, cum spune colegul nostru mai in varsta, Hamlet", a declarat Mircea Diaconu, dupa ce a iesit de la audieri.

Legat de precizarea ANI, potrivit careia ar fi incompatibil cu functia de ministru, Diaconu spune ca "sunt lucruri total diferite". "Nu rezolvam problemele mele, ati auzit de prezumtia de nevinovatie? Eu nu am nicio problema, altii au o problema. Eu sunt cuminte, nu am mers niciodata in tramvai fara bilet, eu respect legea", le-a spus senatorul jurnalistilor.

11.55 - Este audiat Mircea Dusa, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, fost lider al grupului PSD din Camera Deputatilor.

11.50 - Titus Corlatean a primit aviz favorabil pentru portofoliul Justitiei. De asemenea, Daniel Constantin a fost avizat favorabil pentru Ministerul Agriculturii.

11.30 - Ministrul de Interne, Ioan Rus, a primit votul favorabil al comisiilor. 36 de parlamentari au votat pentru.

Ioan Rus: Fara restructurari masive in MAI

11.15 - S-au incheiat discutiile dintre Victor Ponta si Kelemen Hunor. UDMR nu voteaza guvernul Ponta, dar va face o "opozitie constructiva".

"Victor Ponta nu a cerut sustinere din partea noastra, noi nu am oferit o asemena sustinere. Important este ca toate drepturile obtinute in 20 de ani sa fie mentinute si sa fie o guvernare inteleapta. Vom iesi la vot si vom vota impotriva", a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a declarat ca guvernul Ungureanu, inca in functie, va face recurs luni la decizia instantei de suspendare a HG privind UMF Tg.Mures.

11.14 - Au intrat la audieri Mircea Diaconu, viitorul ministru al Culturii, si Florin Georgescu, ministrul de Finante.

11.11 - Mariana Campeanu, candidat pentru ministerul Muncii, si Liviu Pop, desemnat ministru pentru Dialog Social, sunt audiati in comisiile de specialitate. Campeanu a declarat ca prioritatea numarul 1a mandatului sau este reintregirea salariilor si returnarea CASS oprita de la pensionari, dar un lucru tot atat de important este imbunatatirea gradului de absorbtie a fondurilor europene, existand riscul real al suspendarii unor plati chiar din luna iulie.

Campeanu: Vom da inapoi banii pensionarilor si vom reorganiza Casa Nationala de Pensii

10.50 - Daniel Chitoiu a primit votul comisiilor reunite de buget, 38 de parlamentari votand in favoarea sa, 4 impotriva si 2 abtinandu-se.

10.20 - Victor Ponta si Varujan Pambuccian au anuntat public ca au semnat protocolul privind sustinerea guvernului de catre minoritati. "Avem un acord incheiat cu puncte foarte clare si in sprijinul respectarii drepturilor minoritatilor din tara noastra", a declarat Ponta.

USL si minoritatile nationale au semnat acord de colaborare

Guvernul castiga astfel 17 voturi in plus pentru investitura, iar minoritatile s-au asigurat ca in urmatoarea perioada legea Minoritatilor va fi adoptata.

10.12 - Daniel Constantin, propus pentru Ministerul Agriculturii, s-a prezentat in fata membrilor comisiei, el nefiind parlamentar, si a anuntat principalele prioritati ale mandatului sau, inclusiv un buget generos pentru agricultura pentru a se scoate un bun profit sau elaborarea cadastrului.

10.11 - Titus Corlatean a subliniat faptul ca isi propune o buna functionare a justitiei, in deplina libertate si independenta, dar a spus si ca isi doreste sa raspunda asteptarilor populatiei care sunt "uriase" fata de justitie. Printre prioritatile sale se numara codurile de legi, dar si respectarea angajamentelelor guvernului Romaniei pentru a continua progresele pe MCV.

Titus Corlatean a facut si un comentariu legat de dosarul Nastase, in legatura cu care se pronuntase in urma cu ceva timp, cerand arestarea procurorului in cazul in care fostul va fi gasit nevinovat. El a precizat ca a fost surprins de faptul ca banii despre care se spunea ca ar fi fost dati drept mita erau tipariti ulterior, dar a subliniat ca, in prezent, in calitate de ministru va face in asa fel incat oricine incalca legea sa plateasca. "Sunt ferm convins sa nu permit niciun fel de politizare a actului de justitie, nici de la un palat nici de la celalalt", a punctat Corlatean, referindu-se la presedintie si guvern.

10.10 - Daniel Chitoiu le-a spus parlamentarilor ca a avut rezultate deosebite in cei patru ani in care a fost presedinte ANAF pe vremea guvernului Tariceanu si a anuntat ca obiectivele sale pentru urmatoarele 6 luni sunt reducerea arieratelor, imbunatatirea performantelor companiilor de stat si luarea de masuri cu rolul de a stopa declinul economic si de a relansa economia.

Daniel Chitoiu: Vom relua privatizarea CupruMin si eficientizarea companiilor de stat

10.00 - Au inceput audierile. Primii ministri prezenti in fata comisiilor sunt Titus Corlatean, candidat la functia de ministru al Justitiei, si Daniel Chitoiu, candidat la functia de ministru al Economiei. Sunt prezenti la comisii si parlamentarii PDL si UDMR.

9.50 - Victor Ponta se intalneste cu deputatii minoritatilor nationale.

Premierul desemnat, Victor Ponta, are programate luni, la prima ora, intalniri la Palatul Parlamentului cu delegatia FMI, dar si cu grupul minoritatilor cu care va semna la ora 9.45 un protocol de sustinere a noului Cabinet.

La ora 10.00 incep audierile candidatilor de ministri in comisiile de specialitate, iar la ora 16.00 este programat votul in plenul reunit al Parlamentului.

Ministrii propusi, audiati in comisii, votul pentru investitura, la ora 16.00

Dupa numeroasele treceri de la PDL si UNPR la adversarii politici, USL detine in acest moment 232 de senatori si deputati, numarul necesar pentru investirea Guvernului fiind de 231. Parlamentarilor USL li se adauga si cei ai UNPR, dupa ce Victor Ponta si Gabriel Oprea au semnat saptamana trecuta un protocol de colaborare, precum si cei ai minoritatilor. In aceste conditii, guvernul Ponta poate spune ca are circa 40 de voturi in plus fata de numarul necesar.

Ramane de vazut ce si decizie va lua conducerea UDMR, dupa intalnirea de la ora 13.00 cu Victor Ponta, dar potrivit declaratiilor de pana acum ale liderilor maghiari uniunea va ramane in Opozitie.

Singurii care au anuntat deja ca vor vota impotriva guvernului Ponta sunt democrat-liberalii.

Lista ministrilor propusi de Victor Ponta:

Ministrii propusi sunt: ministrul Finantelor Publice si viceprim-ministru - Florin Georgescu, ministrul Apararii Nationale - Corneliu Dobritoiu, ministrul Administratiei si Internelor - Ioan Rus, ministrul delegat pentru Administratie - Victor Paul Dobre, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri - Daniel Chitoiu, ministrul Afacerilor Externe - Andrei Marga, ministrul Afacerilor Europene - Leonard Orban, ministrul Transporturilor si Infrastructurii - Ovidiu Silaghi, ministrul Mediului si Padurilor - Rovana Plumb, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului - Eduard Hellvig, ministrul Culturii - Mircea Diaconu, ministrul Justitiei - Titus Corlatean, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale - Dan Nica, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale - Mariana Campeanu, ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului - Ioan Mang, ministrul Sanatatii - Vasile Cepoi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Daniel Constantin, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul - Mircea Dusa, ministru delegat pentru dialog social - Liviu Marian Pop, ministru delegat pentru mediul de afaceri - Lucian Isar.

Din lista anuntata initial de Victor Ponta lipseste Victor Alistar, desemnat ministru pentru Strategii guvernamentale, la care s-a renuntat dupa ce ANI a atentionat ca nu poate ocupa functii publice pana pe 7 august.

Guvernul Ponta are deja probleme mari cu justitia

De asemenea, Corin Dumitrescu, nominalizata pentru Ministerul Educatiei, a fost inlocuita duminica seara cu senatorul PSD Ioan Mang, ca urmare a scandalurilor de presa in centrul carora s-a aflat in ultimele zile.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#vot guvern Ponta Parlament, #audieri ministri Ponta, #vot investire guvern Ponta , #premier