Guvernul nu are bani si pentru olimpicii la matematica - Ponta da vina pe Boc

Miercuri, 15 August 2012, ora 10:38
6195 citiri
Guvernul nu are bani si pentru olimpicii la matematica - Ponta da vina pe Boc
Foto: it4s.ro

Elevii romani care au obtinut medalii la olimpiadele internationale nu au primit niciun premiu in acest an de la Guvern, spre deosebire de olimpicii sportivi.

Prezent miercuri la Putna, unde a participat la hramul Sfanta Maria, premierul Victor Ponta a explicat ca ordonanta prin care olimpicii au ramas fara premii de la statul roman a fost emisa de guvernul anterior.

"Am verificat, este o ordonanta emisa de Guvernul Boc, ca multe alte lucruri nedrepte, iar noi trebuie sa le indreptam", le-a spus Ponta jurnalistilor care l-au intrebat despre acest lucru.

Olimpicii la matematica au obtinut doua medalii de aur, trei de argint si una de bronz. Profesorul Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de matematica, acuza Ministerul de Finante, care nu a aprobat banii necesari, transmite Realitatea TV.

Gologan a trimis in consecinta o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta si presedintelui interimar, Crin Antonescu, in care isi exprima nemultumirea.

"Aseara am trait o mare umilinta. In numele zecilor de generatii de elevi matematicieni de excelenta ce, fara publicitate, au facut in ultimele decenii un lobby imens pentru Romania. Pe fondul dezintegrarii imaginii tarii in ultimele luni, aceasta durere ma marcheaza pana la revolta.

Iata de ce. O traditie pornita in anii 90 si sustinuta constant de ministrii Educatiei premiaza elevii olimpici internationali. Pentru anul 2011, dupa luni de intarzieri, finalul prevazut pentru iulie, anul curent, a fost inexplicabil: in ultimul moment, elevi, profesori si scoli au fost intorsi din drum pentru neaprobare din partea Ministerului de Finante", scrie coordonatorul lotului olimpic de matematica in epistola trimisa lui Ponta si Antonescu, citata de Realitatea TV.

Premiile pentru olimpicii la matematica, maxim 2.000 de euro

Profesorul precizeaza ca cea mai mare suma pe care un elev putea sa o primeasca, in cazul in care a castigat medalia de aur, nu este mai mare de doua mii de euro.

"Stimati domni, responsabili de viitorul acestei tari: traim cu totii acel normal sentiment inaltator al tricolorului deasupra noastra ca semn al victoriei genei noastre si devastator al nereusitei, unde ne refulam acuzand politicul sau neputinta.

Realizati insa ca acesti copii si tineri a caror suparare o transmit (poate ei naivi si educati, nu o vor recunoaste), matematicieni in devenire, fizicieni, biologi, chimisti, informaticieni, care acum va judeca prin naivitatea bucuriei varstei (si va iarta daca le veti arata ca ii respectati), au monopolizat procente de incredere stiintifica incredibile in marile universitati si centre de cercetare din lume. Daca ei parasesc Romania acum pentru a invata sau a se realiza, Romania trebuie sa le ramana in suflet", mai arata profesorul Gologan, care apoi ofera cateva exemple de laureti romani la olimpiade, ce ulterior au ajuns specialisti respectati in domeniu peste hotare.

"Cea mai mare nemultumire a mea, pe care va conjur sa o desfiintati, este complexul clasei politice fata de pregatirea intelectuala normala data de scoala romaneasca de excelenta prezenta inca in fiecare judet si fata de proliferarea nonvalorii, inclusiv in sport, pe care din pacate nu stiti sa o indepartati", conchide Radu Gologan.

Radu Gologan este coordonator al Lotului National de Matematica al Romaniei, cercetator de gradul I la Institutul de Matematica, doctor in matematica si profesor la Facultatea de Automatica din Universitatea Politehnica Bucuresti.

Premierul Victor Ponta a anuntat anterior ca toate premiile sportivilor romani olimpici au fost dublate.

"Cum reusim noi sa ne facem de ras in exterior, noroc ca exista sportivi, oameni de stiinta, studenti buni care ne indreapta acest mod masochist de a ne prezenta in exterior", a spus Ponta, uitand faptul ca olimpicii la matematica nu au primit niciun leu de la stat anul acesta.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#premii olimpici matematica, #scrisoare profesor Gologan Ponta, #Guvern Ponta bani olimpici , #premier