In ce tara traieste Victor Ponta? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 17:46
21145 citiri
In ce tara traieste Victor Ponta? (Opinii)

"Nu stiu daca mai e vreun copil, chiar si de clasa I, care sa nu stie sa umble pe computer, sa nu aiba telefon cu Internet", spune Victor Ponta. Ma intreb in ce film traieste premierul. In ce tara?

Politicienii romani in general stau cu un picior intr-o realitate paralela, rozalie, construita din propriile iluzii si din ceea ce li se sopteste de catre un aparat binevoitor.

Dar mi se pare ca ruptura de realitate a dlui Ponta este mai grava decat ceea ce ne-am obisnuit sa auzim si sa vedem.

Da, poate ca in scolile de top bucurestene si din alte cateva mari orase este asa cum spune domnia sa. Ca este bine sau rau ca un copil din scoala primara sa aiba acces nelimitat pe Internet, inclusiv de pe telefonul mobil, cred ca ar merita discutat. Ca parinte cel putin eu cred ca nu e bine.

Dar, trecand peste asta, eu chiar mi-as dori sa traiesc in Romania in care oricare copil, din orice catun, sa aiba telefon si posibilitatea sa acceseze Internetul. Ar insemna ca am ajuns la un nivel de trai extraordinar.

In Romania reala si actuala, sute de copii nu viseaza la Internet si telefon, ci la lucruri cu mult mai simple: niste incaltari si niste haine cu care sa mearga la scoala, cateva caiete, creioane si cate o carte, un pachetel de mancare si, uneori, chiar curent electric. Stiti cati copii traiesc inca la lumina lumanarii?

Romania reala, nu aceea din discursurile electorale ale dlui Ponta, inregistreaza o rata foarte ridicata a abandonului scolar. Potrivit datelor UNICEF, aproape 20% dintre copiii de varsta scolara nu frecventeaza cursurile. De aici, 6% dintre romani sunt analfabeti.

Iar principala cauza a abandonului scolar este saracia. Este vorba despre copii care nu se pot duce la scoala pentru ca nu au strictul necesar.

Si ei, domnule Ponta, au telefon cu Internet sau declaratia dvs nu-i priveste pentru ca ei nu sunt elevi? Si probabil nici nu au vreo sansa sa ajunga vreodata.

Cate scoli prapadite de la tara, cu WC in curte si fara prize pentru computere a vizitat premierul? Nu cred ca prea multe. Domnia sa se duce sa binecuvanteze politic doar scoli frumoase si bine dotate. Copiii lui mergeau si probabil ca inca mai merg la scoli particulare, unde intr-adevar iPhone-ul e o banalitate.

Dar nu aceasta este Romania reala. Si ma intreb: oare dl Ponta nu cunoaste aceasta Romanie reala sau minte creand o imagine falsa?

Ambele mi se par la fel de grave pentru un premier si candidat la presedintie. Pentru ca, indiferent daca habar nu are in ce tara traieste sau incearca sa mistifice realitatea, dl Ponta cred ca sfideaza o mare parte din populatie acestei tari, exact aceea care ar trebui sa il preocupe cel mai tare pe un social democrat autentic.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...