Inadecvarea lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 15 Mai 2012, ora 15:00
7514 citiri
Inadecvarea lui Victor Ponta (Opinii)

USL intentioneaza sa introduca de anul viitor impozitul diferentiat pe venituri, mai precis un impozit regresiv in trei trepte 16%, 12% si 8%.

Ministrul Muncii a si avansat, deocamdata cu valoare de exemplu, cele trei praguri de venituri corespunzatoare celor trei trepte, adica peste 1.600 de lei, intre 800 si 1.600 de lei, sub 800 de lei. Cota de 8%, spune Victor Ponta, ar fi un impozit social.

Sigur ca intentia USL va bucura multa lume, avand in vedere ca potrivit statisticilor, cele mai multe salarii din Romania sunt sub 1.600 de lei, deci mai multi romani vor beneficia de aceasta reducere de fiscalitate. Teoretic e bine, practic insa nici Victor Ponta si nici Mariana Campeanu nu au prezentat un studiu de impact al acestei masuri, adica nu au explicat cu cifrele in mana cum vor echilibra bugetul. Pentru ca nu va fi simplu.

Teoretic, o reducere de fiscalitate aduce venituri la buget, prin iesirea la suprafata a unei parti din zona gri si neagra. Dar asta cu doua conditii, sa fie o reducere unitara a impozitarii. Impozitul acesta regresiv poate stimula, dimpotriva, evaziunea fiscala, adica intrarea in zona neagra si gri a unei parti din venitul fiecarui angajat, care va dori sa beneficieze de o cota cat mai mica de fiscalitate.

Dar si daca acest fenomen nu se va produce, este clar ca reducerea de fiscalitate cu impact asupra majoritatii angajatilor va provoca o scadere inevitabila a veniturilor bugetare, macar in prima faza. Si nu stiu daca ea va fi compensata de cresterea consumului, deci a incasarilor din TVA, cu atat mai mult cu cat si aceste incasari ar putea sa scada prin diminuarea la 9% a TVA pe alimente, masura refuzata deocamdata de FMI. Ar fi fost datoria lui Victor Ponta sa explice cum va tine fraiele deficitului bugetar in aceste conditii.

In loc de explicatii, premierul mareste miza: tot de anul viitor vor scadea si contributiile sociale. Buna idee, numai ca deficitul la fondul de pensii este deja de 3 miliarde de euro pe an. Scaderea CAS il va amplifica si va fi nevoie de o si mai mare compensare de la buget. Un buget deja diminuat de impozitul regresiv, dupa cum spuneam.

Sigur, toate aceste promisiuni nu sunt noi. Sunt incluse in programul electoral al USL. Doar ca de aceasta data le rosteste premierul Romaniei, ceea ce le da cu totul alta greutate si nu numai in tara. Fiecare rostire a premierului roman este ascultata atent in mediul international de afaceri, care-si trage propriile concluzii si actioneaza in consecinta.

Si acesti investitori nu aud doar promisiuni nesustinute si proiecte nefundamentate, dar vad si cum in Romania incepe sa se reverse cornul abundentei. Salariile bugetarilor se maresc, nu in cota dorita de guvern, dar numai ca urmare a interventiei FMI. Taxa de claw-back va disparea. TVA pe drepturile de autor va fi anulat. Apar tot felul de facilitati stranii, precum scutirea de taxe scolare si de taxa de camin pentru copiii cadrelor didactice. Si toate acestea cand? Atunci cand Grecia este butoiul de pulbere care ar putea sa arunce in aer intreaga regiune si chiar intreaga UE. Atunci cand viitorul este din ce in ce mai intunecat si singura atitudine potrivita este prudenta.

In ultima vreme leul se prabuseste in raport cu euro. Reprezentantii guvernului dau vina pe Grecia pentru aceasta situatie. Doar partial corect. Scaderea accentuata a leului este o consecinta a reactiei total nepotrivite a Guvernului Ponta la actuala situatie din Grecia, este consecinta inadecvarii proiectelor si actiunilor guvernamentale la incertitudinea momentului. Si cu cat aceasta inadecvare va creste, cu atat factura va fi mai mare.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#impozit diferentiat profit, #reducere fiscalitate, #Ponta USL impozit diferentiat , #premier