Inca un consilier al lui Ponta, atac la SUA: Nu suntem colonie, Nuland nu vine sa ne verifice unghiutele

Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 19:21
5342 citiri
Inca un consilier al lui Ponta, atac la SUA: Nu suntem colonie, Nuland nu vine sa ne verifice unghiutele
Foto: B1 Tv

Consilierul prim-ministrului Victor Ponta, deputatul PSD Radu Popa, este de acord cu declaratiile de joi ale unui alt consilier guvernamental, Gyorgy Frunda, pe tema vizitei secretarului de stat american in Romania, Victoria Nuland.

Totodata, Popa a spus, ironic, ca trimisul american nu vine "sa ne verifice daca avem unghiutele curate" sau "sa ne traga de urechi".

"In mare parte, sunt de acord cu afirmatiile domnului Frunda. Vizita secretarului de stat american (subsecretar de stat - n.red.) nu a fost reflectata asa cum trebuia sa fie reflectata. Nu vine nimeni sa ne verifice daca avem unghiutele curate. Eu sunt de acord ca nu suntem colonie.

(...) Subsecretarul american de stat nu vine in Romania sa ne traga de urechi", a declarat Radu Popa, joi seara, la B1 Tv.

Acesta a comentat faptul ca Victoria Nuland si-a modificat itinerariul vizitei pe care o intreprinde in Europa, in aceste zile: "Nu inseamna ca vine in mod special la Bucuresti, ci inseamna ca Bucurestiul a fost inclus in turneul subsecretarului de stat american. Cred ca ar trebui Ambasada americana sa vada care este agenda doamnei subsecretar, pentru ca vine la invitatia ambasadei, presupun".

De ce nu se vede Ponta cu trimisul american: Nu are timp!

Consilierul premierului a mentionat ca nu are informatii ca subsecretarul de stat va discuta despre statul de drept, sustinand ca n-a vazut comunicatul de pe site-ul Departamentului de Stat american.

"Eu nu cred ca vine sa ne traga de urechi, cred ca sunt discutii normale, serioase. Ministrul de Externe va fi prezent acolo. Concluziile discutiilor vor fi prezentate premierului", a explicat Radu Popa.

Acesta a avut o explicatie si pentru faptul ca prim-ministrul Victor Ponta nu isi va face timp, in cele doua zile in care Victora Nuland se va afla la Bucuresti, sa se intalneasca cu aceasta: "Era o agenda prestabilita a premierului roman, agenda doamnei subsecretar de stat a inclus in ultimul moment Bucurestiul".

"Prim-ministrul nu poate sa stabileasca agenda nici de marti pe sambata, nici de joi pe duminica. Probabil ca Guvernul va comunica in aceste zile ce face premierul vineri si sambata", a mai spus Radu Popa.

Corlatean: Programul premierului nu a putut fi schimbat

La randul sau, ministrul de Externe Titus Corlatean a confirmat ca premierul Victor Ponta nu se va intalni cu Victoria Nuland, pentru ca nu-i permite programul.

"Este agenda pe care o face partea americana, stiu ca este o intalnire cu ministrul de Externe, inteleg ca este o intalnire la Cotroceni. In ceea ce priveste premierul, am discutat cu domnul prim-ministru de acum doua zile, atunci cand aceasta vizita a fost anuntata.

Programul premierului era facut de multa vreme asa incat din motive obiective acel program nu a putut fi schimbat si am tot mandatul premierului sa pot discuta orice fel de aspect pe care si partea americana si partea romana le considera necesare", a declarat Titus Corlatean, citat de Agerpres.

Consilier al lui Ponta: Uncle Sam ne priveste cu superioritate. Nu suntem colonie

Consilierul premierului Ponta pe probleme juridice, de minoritati si relatii internationale, Gyorgy Frunda, a declarat ca simte o atitudine de superioritate din partea SUA, referindu-se la anuntul vizitei secretarului de stat adjunct american in Romania, Victoria Nuland, care spune ca vine la Bucuresti pentru a discuta despre functionarea statului de drept.

"Mi se pare putin cu un aer de superioritate, ca si cum ar vorbi dirigintele cu elevii. E normal, traim intr-o lumea globalizata, facem parte din sisteme strategice de aparare, dar ce ar fi daca spunem ca am merge noi in SUA sa verificam situatia condamnarilor la moarte, care contravine tuturor conventiilor internationale sau ca mergem sa verificam decizia Parlamentului (adunarii statale-n.red) din Colorado, de la 1 ianuarie, de a admite marijuana.

(...) Nu e aroganta, dar arata o anumita superioritate a Unchiului Sam. Uncle Sam, who is the best and the strongest, Big Uncle Sam (Unchiul Sam, care e cel mai bun si mai puternic - n.red.) ", a raspuns Frunda, intrebat de Ziare.com daca i se pare suparatoare formularea.

SUA trimit din nou un emisar in Romania, dupa "martea neagra" din Parlament

Secretarul de stat adjunct al SUA, Victoria Nuland, care se ocupa de Europa de Est si Eurasia in diplomatia americana, va vizita Bucurestiul pe 10-11 ianuarie, pentru a discuta despre cooperarea bilaterala si respectarea statului de drept in Romania.

Citește și:
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Eliminarea pensiilor speciale reprezintă un jalon de tip „red line” și ar putea duce la suspendarea fondurilor din PNRR. Cu toate astea, coaliția de guvernare a ratat deja un termen limită,...
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
Ministerul Transporturilor condus de social-democratul Sorin Grindeanu a anunțat că a încheiat rapoartele pentru selecția membrilor în Consiliile de Administrație a mai multor instituții,...