Interesul national, la ora adevarului

Luni, 21 Septembrie 2015, ora 16:51
3021 citiri
Interesul national, la ora adevarului

Dupa esecul usturator al motiunii de cenzura de asta primavara, Opozitia se regrupeaza. Tunurile sunt deja pe pozitie de tragere, gloantele sunt pe teava.

Alina Gorghiu pare mai hotarata si mai calculata decat in iunie. Domnul Dragnea nu-si persifleaza adversarii, nu-i insulta si nu-i dispretuieste cum facea, tot atunci, Victor Ponta.

Desi calculele facute chiar de doamna Gorghiu arata ca nici acum nu stie de unde va scoate toate voturile care-i sunt necesare, motivele optimismului celor doi copresedinti au o anumita justificare.

In primul rand, insistand asupra interesului national, este posibil sa atraga atentia generalului Oprea, la care se aliniaza imediat intregul UNPR, dar si atentia altor parlamentari.

S-a nimerit ca depunerea motiunii sa coincida cu un eveniment mai mult decat incomod pentru Ponta: conflictul, cam cu fustele-n cap si deloc diplomatic, in care ne-am angajat cu vecinii maghiari.

Nu pun in discutie problema gardului proiectat de ei de-a lungul unei parti din frontiera cu noi. Asa ceva e condamnabil, aminteste de zidul Berlinului si de Razboiul Rece. Dar felul cum s-a gestionat discutia "diplomatica" in conditiile regimului Ponta i-a dat ocazia ministrului ungar de Externe, Peter Szijjarto, sa-l umileasca pe premierul nostru, atacandu-l indirect:

"Ne-am astepta la mai multa modestie din partea unui ministru de Externe al carui premier este trimis in judecata".

Nu este numai o umilinta la adresa lui Ponta, care se cramponeaza de functie, ci la adresa noastra, a tuturor celor care l-am acceptat pe Ponta, trimis acolo ca sa reprezinte tara cu cinste, nu cu rusine, in fata vecinilor, a Europei si chiar a lumii.

Daca ministrul Szijjarto nu ne-ar fi stiut condusi de un inculpat, nu-si permitea sa continue atacul intr-un stil si mai dur, si mai ofensiv, ales anume ca sa ne jigneasca in demnitatea noastra nationala:

"Suntem un stat care, in peste 1.000 de ani, a trebuit sa se apere nu doar pe el, ci intreaga Europa, de multe ori".

O umilinta in plus, pentru ca ii oferim chiar noi domnului Szijjarto nepretuita ocazie sa ne atace, in conditiile unui prim-ministru atat de vulnerabil.

Fara ajutorul indirect al vulnerabilului nostru premier, poate n-ar fi avut curajul sa sugereze ca istoria incepe acum un mileniu, cand au descalecat stramosii sai in spatiul carpato-pontic, pe care l-au gasit neinconjurat cu gard de sarma ghimpata, dar locuit de stramosii nostri valahi, cum bine scriu chiar cronicile maghiare (vezi Gesta Hungarorum scrisa de Anonymus, notarul regelui maghiar Bela).

I-as intreba retoric pe parlamentarii nostri care, probabil, saptamana viitoare vor vota motiunea Opozitiei: este oare in interesul nostru national sa ne lasam batjocoriti de vecini, doar pentru placerea unui inculpat de a sta non stop in fruntea Guvernului?

Intrebarea ar putea explica optimismul copresedintilor liberali, despre care vorbeam la inceputul celor de fata. Alina Gorghiu si-a numarat sansele. Voturile Opozitiei, impreuna cu eventualele voturi ale UNPR, tot nu sunt suficiente pentru ca motiunea sa treaca. Ar mai trebui vreo 30-40 de voturi. De unde?

Copresedintii PNL au explicat ca in zilele ce urmeaza vor face negocieri cu toate partidele, atat la nivel de varf, cat si la nivelul parlamentarilor. Asemenea negocieri s-au facut si in iunie, dar n-au reusit. Acum insa situatia este alta.

E drept ca generalul Oprea se afla intre ciocan si nicovala: pe de o parte, este legat de principiul atat de drag al interesului national, pe de alta parte, in repetate randuri, i-a promis prietenului Ponta sa-l sustina. Dar atunci prezenta lui Ponta insusi nu prejudicia inca interesul national. Acum, prejudiciaza grav.

In fata electoratului, in fata propriului partid si chiar in fata altor partide, generalul Oprea ar avea incomparabil mai mult de castigat salvand "interesul national" in dauna interesului personal al lui Ponta, decat salvand interesul acestuia, in dauna idealurilor nobile ale celuilalt interes.

S-ar putea ca in acelasi mod sa judece si altii, din alte partide, nefacand exceptie nici PSD, unde pozitia puternic sustinuta de altadata se clatina tot mai mult, in perspectiva alegerilor ce se apropie.

In opinia mea, n-a existat un moment mai potrivit decat acum ca motiunea sa treaca. Depinde insa foarte mult de modul cum este redactata acea motiune, cum e prezentata si cum e discutata de la om la om. Este la mana liberalilor sa-si demonstreze abilitatea si inteligenta.

Daca nu demonstreaza, atunci isi merita soarta.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...