Intortochiate sunt caile domnului Victor Ponta (Opinii)

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 08:54
5354 citiri
Intortochiate sunt caile domnului Victor Ponta (Opinii)

In mod ciudat, putini comentatori s-au oprit asupra neasteptatei declaratii a lui Victor Ponta, care intr-o emisiune televizata de miercuri seara, spunea destul de explicit ca nu l-ar deranja daca, dupa 9 decembrie, presedintele Traian Basescu l-ar nominaliza ca premier pe pesedistul George Maior.

Securea razboiului nu mai tenteaza

Pe de o parte, as spune ca ideea pare izvorata dintr-o intelepciune care nu-l carcterizeaza pe premierul nostru, dar pe de alta parte nu poate sa scape dedesubtul unui calcul smecheros, care pare sa-l caracterizeze.

Partea inteleapta are mai multe laturi. Principala porneste de la imposibilitatea coabitarii cu un presedinte insuportabil, dar si imposiblitatea de a se face el suportat de presedinte.

Pur si simplu, isi da seama ca nu poate parasi de fiecare data sedinta CSAT, ca sa le dea satisfactie colegilor, sau unor liberali excentrici, grosolani si exaltati de genul lui Eugen Nicolaescu.

Un nou razboi cu Traian Basescu nu se stie cum s-ar solda si mai ales nu se stie daca nu ne-ar face de ras in fata lumii intregi. George Maior a fost numit de Basescu la sefia SRI, ceea ce este din start semnalul unei posibile coabitari. Pe de alta parte, este probabil ca acelasi Maior sa fi facut pana acum de mai multa vreme dovada loialitatii fata de PSD, ceea ce il recomanda ca om de nadejde si eventual chiar manevrabil.

Insusi Traian Basescu trebuie sa se fi saturat de razboi si n-are interesul sa dezgroape securea, dupa ce tocmai a ingropat-o, la mustata.

Esti mai avantajat calaret, decat cal

Tot o latura a partii intelepte este si perspectiva zilelor negre care urmeaza dupa alegeri, pentru un guvern fara resurse, cu popularitatea sigur in scadere si caruia prietenii de la Bruxelles ii dau numai sfaturi, nicidecum bani.

Daca, in primele luni de guvernare, Ponta si-a permis sa se joace cu cuvintele, dand vina in toate pe mostenirea preluata de la PDL, pe Videanu si pe Elena Udrea, aceasta politica nu poate continua tot timpul mandatului. Ca urmare, viitorul premier va fi din start un tap ispasitor, iar Victor Ponta nu doreste sa joace acest rol.

Este foarte posibil ca vodevilul Oltchim sa-i fi dat o lectie premierului, sa-l fi invatat ca viata este plina de surprize, ca oricand poate apare un alt DD, mai multi DD sau acelasi DD, care sa-si bata joc de el in orice moment, mai ales atunci cand calca in strachini.

Intelepciunea spune ca totdeauna esti mai avantajat sa fii calaret decat cal, exemplul cel mai concludent fiind Crin Antonescu, care a trecut fluierand pe langa episodul Oltchim.

Premierul este judecat non stop pentru tot ce misca in tara, pe cand un presedinte de partid nu este niciodata judecat. Dimpotriva, el ii judeca pe altii.

Cine va fi presedinte in 2014?

Iar daca am pronuntat numele fostului ad interim, inseamna ca ne-am apropiat de partea a doua a problemei, respectiv de calculul smecheros, care trebuie sa fi incoltit in mintea lui Ponta. Chiar daca pare cinic, copilotul aliantei Crin Antonescu este o jucarie stricata.

A iesit sifonat din referendum, a plecat la plaja cand toti luptatorii isi lingeau inca ranile pe baricade, iar acum este ca si absent din politica, eclipsat de la distanta de Ponta si probabil sapat de aproape in propriul partid, nu tocmai multumit de negocierea locurilor eligibile.

Antonescu si-a consumat gloria si are toate sansele sa scada in sondaje. Daca renunta la sefia guvernului, Ponta ar avea motive sa creasca din nou. Intr-o zi, se va pune problema care dintre cei doi este mai bine plasat.

Interesul lui este sa reziste Traian Basescu pana in 2014, cu George Maior premier si cu Ponta candidat la presedintie unde, daca il va infrunta Antonescu, cu atat ma bine: are toate sansele sa zareasca lumina violet si sa alunce pe derdelusul numit Geoana.

La asa ceva, n-ar avea de ce sa nu cupleze nici Traian Basescu. Ar insemna ca, pentru prima oara, au mandoi un interes comun.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...