Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Cum isi bate presedintele joc de tara

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 22:16
14000 citiri
Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Cum isi bate presedintele joc de tara
Foto: Arhiva

Daca Basescu i-ar trage-o, pe romaneste spus, doar lui Victor Ponta nu as avea nimic impotriva. Baietii ca baietii, lasa-i sa se scarmene intre ei, cine a avut caini sau a studiat in facultate teoria dominantei sociale (ambele, in cazul meu) stie ca actualitatea curenta e o lupta pentru putere intre masculi.

Cat se jumulesc doar intre ei, nu e cazul sa se induioseze nimeni.

Dar pe fondul apelurilor la stabilitate, a sughitului cursului de schimb si bursei, in saraca tara parasita de mai toti cei care produc valoare adaugata, o mare sala de asteptare in care au ramas mai ales bunicii si nepotii, e cazul sa intervenim.

Pentru ca acest cinism extrem al luptelor pentru putere nu poate fi lasat sa ne distruga cu totul.

Sa ne intelegem: in nici o tara moderna nu se cheltuie in afara unui buget stabilit, rational planificat si democratic aprobat de un Parlament ales, daca se poate cu ani inainte, nu doar in anul anterior, cred ca a auzit toata lumea deja de bugete multianuale.

In anul precedent noi am aprobat un buget care se baza pe o crestere economica deja peste cea prognozata acum si in care nu era prevazuta nici o marire de salarii. Guvernul Ungureanu a facut alocari din fondul extrabugetar de rezerva, in valoare mare, deja asta nu e permis si ca atare o sa punem de la anul fondurile extrabugetare (care se sustrag aprobarii Parlamentului) in mecanismul de monitorizare al coruptiei de catre Comisia Europeana care va inlocui MCV, la care lucrez in prezent.

Benchmarkul mi se pare ca e clar: daca nu vine un tsunami, nu trebuie sa existe nici un eurocent cheltuit in afara bugetului. Daca e vreo urgenta intemeiata, de exemplu trebuie salvat sistemul bancar, ca sa se evite un colaps economic, cum s-a intamplat in Statele Unite sau in Anglia, alocarea trebuie aprobata de catre Parlament.

Dar nu sa fie strecurata hoteste ca fondurile noastre extrabugetare, care se pun in legea bugetului la valoare de un milion (ipotetic) si pe urma se cresc pe blat in timpul anului la o suta de milioane si in acest fel pot fi distribuite discretionar fara nici un control.

La problema descrisa aici se adauga si decizia Curtii Constitutionale de a anula plata contributiilor la fondul de sanatate de catre cei mai saraci pensionari. Nu ma pronunt in chestiuni constitutionale, dar prima urgenta a Guvernului e sa inlocuiasca gaura astfel creata din mult incercatul fond de sanatate, deci bugetul a luat-o deja la vale.

In conditiile acestea, ce fel de mandat da un sef de stat responsabil unui nou prim ministru cand ii spune "sper ca marirea salariilor sa se faca in timp util"? Mandatul de a cheltui resurse care nu exista, ca nu am auzit sa crestem impozite (poate dupa alegeri, daca lumea aproba un asemenea program in campanie)?

In timp util pentru faliment, sau alegeri, sau ce? O sa imi spuneti ca Ponta o merita, ca a cerut asta cand era in Opozitie, desi stia ca nu sunt resurse, si sa vedem pe unde scoate camasa acuma. Ponta o merita-o, ce sa zic, dar nu cred ca tara o merita.

Sa ne mai imprumutam, ca dobanda nu e cine stie ce mare? Pai, nu avem cum, ca asta e o cheltuiala permanenta, merge in deficitul structural, acela care ne juram ca il respectam inca dinainte de a adera la pactul fiscal al UE si la euro.

Poate exista alte resurse? Or exista, dar nu la jumatatea anului, pe un buget deja aprobat, care are o anumita previzibilitate, toata lumea si-a facut deja planurile, contractele etc, nu ai cum sa tai nimic acum.

In mod rational si legal, nu poti decat sa planuiesti un alt buget pentru la anul si aceasta e intr-adevar treaba cui va veni la guvernare, unul in care si cheltuielile si incasarile sa arate o schimbare, dar evident nu una amatoristica, precum planul lui MRU de a colecta in doua luni 1,5% din PIB din economia subterana, cincinalul in patru ani si jumatate.

Ca atare, daca domnul Ponta urmeaza indemnul presedintelui, face o greseala foarte mare si se pune intr-o situatie fara iesire din punct de vedere financiar. Daca nu il urmeaza, odata ce i s-a dat acest sfat parintesc in auzul intregii tari, se pune intr-o situatie cu totul imposibila din punct de vedere electoral, nu-i asa, presedintele i-a zis sa fie darnic, numai el nu vrea!

Exista unii care admira aceasta calitate a lui Basescu, de a fi mereu mai al dracului decat oponentii sai. Vezi insa ca asta nu e asa greu, odata ce nu iti pasa ce altceva se duce dracului.

Duceti tara de rapa mai repede, sa isi dea in sfarsit lumea seama ca tot noi am fost mai buni, acesta e mandatul dat de Basescu lui Ponta, cu asigurarea ca pe drumul pe tobogan mai pune si el mana daca panta naturala nu e suficienta sa se ajunga la fund cat mai repede.

Vorba e ca toata tara e pe tobogan. Trebuie spus, si clar, ca intr-o tara europeana si democratica cineva care transmite un asemenea mandat se descalifica pentru pozitia suprema in stat.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.#Mungiu Pippidi Ponta premier, #Ponta premier Basescu, #Pippidi majorare salarii bugetari , #premier