Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Paralela Pivniceru-Macovei. Unde greseste Ponta

Vineri, 17 August 2012, ora 20:48
13369 citiri
Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Paralela Pivniceru-Macovei. Unde greseste Ponta

E imposibil de gasit un ministru al Justitiei in Romania? Hai sa presupunem ca Victor Ponta a vrut sa faca o miscare desteapta numind un jurist independent fruntea Justitiei, pe doamna Pivniceru, asa cum sigur a crezut ca da lovitura si numind pe domnul Alistar ministru cu transparenta si strategiile.

Amandoua miscarile sunt cu potential mai degraba negativ pentru USL, chiar daca astea or fi fost intentiile. O sa explic pe scurt de ce.

Cazul Pivniceru putea fi considerat o reeditare a miscarii din 2005 a lui Basescu cand a numit-o pe independenta Macovei, din societatea civila, presat de faptul ca Romania nu putea incheia tratatul de aderare pentru ca avea conditionalitati nesatisfacute pe justitie.

Basescu a fost inteligent, adica a ales un om care lucrase cu exact tema in chestiune cu Consiliul Europei si cu Comisia Europeana si avea sanse sa ii convinga pe europeni prin simpla sa numire.

Unde are Victor Ponta dreptate e ca intrarea doamnei Macovei in partidul lui Basescu mai tarziu a dat o tenta politica anticoruptiei. Dar asta e alta problema (si domnul Ponta voia sa il numeasca pe domnul Alistar).

Facand cu totul abstractie de personalitati, doamna Pivniceru e diferita de doamna Macovei pentru ca nu satisface nici unul din cele doua criterii care au facut ca Macovei sa faca fata testului european: nu e autonoma, fiind magistrat, deci are anumite incompatibilitati legale, (Macovei nu era magistrat, lucra pentru Comisia Europeana in Kosovo la acea data), si nu are nici un fel de contacte europene.

Relatiile cu anturajul lui Adrian Nastase surprinse de paparazi sau de servicii vor fi catastrofale in ochii Comisiei. Numirea ei nu e nici macar pe placul CSM, care nu e o institutie controlata de Basescu, pentru ca incalca principiul separatiei puterilor in stat.

Daca doamna Pivniceru era selectata in mod exceptional de CSM sa conduca Ministerul Justitiei la cererea primului ministru care nu avea solutii, era una, dar desemnata de un partid politic, cu care se dovedeste a avea si relatii, e cat se poate de nepotrivit. Nu am spus nimic contra acestei numiri initial, dar avand in vedere relatiile USL cu Bruxellesul o consider la ora asta o mare gafa si un proiect care ar trebui abandonat.

Numirea lui Alistar ar fi fost poate o solutie, dar numai pe hartie, penru ca, din nou, Ponta nu e bine documentat. El nu era la curent cu incompatibilitatea lui Alistar si chiar daca aceasta expira isi poate imagina ca un om de la Transparency International va face o gaura in cer la Comisia Europeana.

Eroare: numele lui e deja pe lista neagra acolo, nu in ultimul rand pentru ca persoana care a facut o plangere penala ca domnul Alistar i-a falsificat semnatura lucreaza chiar in Comisia Europeana. Va dati seama ca efectul ar fi exact cel contrar.

Nu as vrea sa mai mentionez de cite ori domnul Alistar a sustinut versiunea PSD-PNL la consultarile pentru mecanismul de cooperare si verificare, fara ca vreodata influenta lui sa se vada in formularile finale. Pentru ca nu o are!

USL ar trebui sa numeasca pe cineva gen Predoiu, un avocat cu contacte occidentale din zona bancilor sau multinationalelor, imprumutat de la o firma de avocatura care a mai prestat pentru Comisie si exista un minim de incredere si vocabular comun.

Un om fara nume, fara istorie, fara legaturi cu vreunul din partidele la guvernare, sa nu fi facut parte din comisiile juridice care au votat contra legislatiei cerute de Bruxelles, si ideal sa aiba o diploma la o universitate buna (in zona comerciala exista multi oameni cu diplome in Drept de la universitati occidentale).

Acesta ar trebui sa fie profilul, nu avocati sau magistrati de casa. Orice asemenea numire ar intari niste suspiciuni care au atins proportii foarte mari, si o spun ca un om calm, si care incearca mai degraba sa tempereze spiritele isterice, dar primeste telefoane de la directori din Comisie in vacanta, in gradina casei de tara, asa mare e nelinistea la Bruxelles.

Orice outsider care mai vorbeste ocazional cu liderii USL nu stie ce sa creada, daca sunt asa de dezinformati asupra oamenilor pe care ii propun, sau chiar nu au alti oameni dornici sa intre in mazga sa faca ce e de facut.

In ultima varianta e explicabil de ce tot ce intreprind le iese prost, ca la ora asta sa incerci sa controlezi justitia si sa desfaci anticoruptia cand europenii sunt cu ochii pe tine nu poate fi decit un esec.

In prima, exista solutia sa se destepte o data sa isi faca celebrul Departament de Resurse Umane la guvern, demult promis Bancii Mondiale si noua tuturor, care sa aiba acolo niste fise cu cine unde a terminat universitatea, al cui avocat a fost si in casa carui mafiot rezideaza.

As putea sa jur ca daca USL da sarcina unei companii profesioniste de resurse umane gasesc aia niste candidati mai de Doamne-ajuta, desi bugetul e, desigur, cu totul necorespunzator. Sa ne fie clar ca la cat platim noi pe ministrul Justitiei ori e un sfant, ori salariul ii va fi completat de interese obscure. Va las sa alegeti varianta mai plauzibila.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Mungiu Pippidi Ponta Pivniceru, #Mungiu Pippidi Ponta Justitie , #premier