Invitatii Ziare.com Catalin Prisacariu: Pentru Ponta, un roman bun e un roman mort

Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 14:35
5189 citiri
Invitatii Ziare.com Catalin Prisacariu: Pentru Ponta, un roman bun e un roman mort

Frustrarea, indignarea si stupefactia multora dupa lipsa de empatie si reactie a premierului Victor Ponta in cazul avionului prabusit ieri in Apuseni nu doar ca sunt perfect justificate, dar, mai grav, descopera un cinism politic fara egal in viata publica romaneasca.

Cinism care poate fi rezumat astfel: pentru Victor Ponta, premierul Romaniei, un roman mort este mult mai valoros din punct de vedere electoral decat unul viu. Cinismul lui Ponta nu este o figura retorica, este o atitudine pragmatica, demonstrata cu fapte si cifre. Sa facem putina istorie recenta.

Celula de criza pentru romani morti in Franta

2 septembrie 2012 - pe site-ul Guvernului este postat urmatorul comunicat: "Avand in vedere gravul accident de circulatie inregistrat in aceasta dimineata in Franta, in care au fost implicati mai multi cetateni romani, primul-ministru Victor Ponta a cerut autoritatilor centrale si locale sa se mobilizeze de urgenta si sa se implice in rezolvarea acestei situatii de criza, pentru a veni atat in sprijinul victimelor, dar si in sprijinul familiilor acestora.

La ora 17:00 primul ministru Victor Ponta a convocat la Guvern o celula de criza formata din ministrul de Interne, Mircea Dusa, ministrul de Externe, Titus Corlatean, ministrul Sanatatii Vasile Cepoi si subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat. La finalul intalnirii vor avea loc declaratii de presa".

In aceeasi zi, tot pe site-ul Guvernului, Victor Ponta este citat pe larg: "Vreau sa spun inca o data ca imi exprim solidaritatea si compasiunea fata de victime si familiile acestora. Tot ceea ce tine de autoritatile noastre vom face pentru a incerca sa-i ajutam pe cei care au nevoie in acest moment de sprijin. As vrea insa sa incep prin a multumi si public, in fata dumneavoastra, autoritatilor franceze care s-au implicat extraordinar pentru a salva vieti omenesti, pentru a acorda - si acorda in acest moment - asistenta medicala cetatenilor romani.

Am primit un mesaj de solidaritate si de sprijin de la presedintele Frantei si impreuna cu ministrul de Interne, ministrul de Externe vom transmite multumirile noastre autoritatilor franceze. A fost vorba de un raspuns imediat, nu doar al celor care au in sarcina directa interventia in asemenea situatii de urgenta, dar si a factorilor administrativi si politici si e un sentiment de solidaritate pe care-l apreciez foarte mult si vreau sa multumesc autoritatilor franceze".

Celula de criza pentru romani morti in Muntenegru

25 iunie 2013 - tot pe site-ul Guvernului, declaratie fluviu a aceluiasi Victor Ponta (in urma producerii unui alt accident de circulatie in care au fost implicati romani, de data asta in Muntenegru):

"Am incheiat o scurta intalnire de urgenta cu membrii cabinetului si, dupa aceea, cu reprezentantii din celula de criza. Vreau sa exprim de la inceput regretul profund, condoleante si solidaritate cu familiile victimelor accidentului din Muntenegru, sa fac un apel catre mass-media, catre toti cei care au luat la cunostinta despre aceasta tragedie. Sa incercam sa fim solidari, sa fim uniti intr-un moment absolut tragic si un moment in care societatea romaneasca are nevoie de solidaritate si unitate.

Vreau sa spun, de la inceput, si public aici, ca l-am rugat si pe ministrul de Externe, domnul Corlatean, sa transmita in Muntenegru multumirile noastre catre toate autoritatile publice din Muntenegru, catre medicii de acolo, catre cetatenii simpli care si aseara si astazi au contribuit cu ceea ce puteau sa contribuie la salvarea vietilor ranitilor in urma accidentului.

E un sentiment extraordinar de solidaritate si, repet, vreau sa o spun public aici si am transmis-o si pe toate caile oficiale, multumirile si recunostinta noastra pentru toti cei din Muntenegru care au intervenit si au incercat sa limiteze numarul de persoane decedate".

Celula de criza pentru romani morti la Calarasi

27 decembrie 2013 - iarasi de pe site-ul Executivului (in urma unei explozii cauzate de o scurgere de gaz intr-un bloc din Calarasi): "Urmare a acestei situatii de fapt, s-a constituit o celula de criza, din care au facut parte urmatoarele persoane:

  • - Secretar de stat, General locotenent Botos Ilie;
  • - Inspectorul general al IGSU, General de brigada Burlui Ion;
  • - Prefectul judetului Calarasi, Iacob Gheorghe;
  • - Presedintele Consiliului Judetean, Filipescu Raducu;
  • - Primarul municipiului Calarasi, Dragulin Daniel Stefan;
  • - Seful IPJ Calarasi, comisar sef Costache Ionel;
  • - Prim-adjunctul Inspectorului sef al ISU Calarasi, colonel Diaconu Lucian;
  • - Seful IJJ Calarasi, colonel Stoica Mihai;
  • - reprezentanti ENEL si DRITRIGAZ, alti specialisti din cadrul autoritatilor locale".
  • Eroul de mucava

    Practic, in fiecare din cele trei cazuri citate, reactia lui Ponta a venit dupa producerea evenimentului. Pana aici, normalitate: accidentele nu puteau fi anticipate si nici impiedicate de masuri guvernamentale (cel putin cele auto).

    Complet anormal, insa, este caracterul morbid festivist al celulelor de criza, supracomunicarea, ultraexpunerea premierului care s-a erijat in salvator national, desi primele masuri (atat in cazul accidentului din Franta, cat si al celui din Muntenegru) medicale si de siguranta au apartinut autoritatilor din statele unde au avut loc accidentele.

    In lungi declaratii de la Guvern, Ponta s-a folosit de tragedii pentru a bifa electoral si la capitolul imagine externa, pomenind ajutorul francez, respectiv muntenegrean. Pentru ca premierul Romaniei sa poata poza in eroul natiunii, Guvernul a fost tribuna perfecta pentru lungi, grave si lacrimogene declaratii de presa. E de remarcat, insa, tonul sec, functionaresc, pe care Guvernul l-a ales sa comunice in urma tragediei locale din Calarasi, fara nici o nuanta de empatie.

    Iarasi, din punct de vedere al imaginii lui Ponta, o strategie fara cusur: premierul stia ca, in acest caz, autoritatile statului roman erau culpabile atat pentru explozia in sine (din cauza proastelor masuri de siguranta si control in functionarea retelei de gaze), cat si pentru incapacitatea de a-si asuma responsabilitatea functionarii defectuoase a sistemului.

    Pentru romanii inca vii, Ponta nu a facut celula de criza

    Ieri, pentru prima oara de cand e premier, Victor Ponta a avut sansa sa demonstreze ca nu e doar un erou de mucava. Ieri, cel putin dupa ora 16:00, premierul avea la dispozitie masura necesara a infiintarii unei celule de criza care sa integreze eforturile de salvare ale tuturor institutiilor implicate: de la structurile Ministerului de Interne si Sanatate pana la autoritati locale si voluntari.

    Ieri, pe 20 ianuarie 2014, la doi ani dupa ce mii de romani au iesit in strada ca sa-l sustina pe Raed Arafat si sa anunte, practic, caderea Guvernului Boc, premierul avea ocazia sa demonstreze ca stie sa utilizeze parghiile executive de care dispune pentru a organiza o actiune institutionala coerenta, eficienta si care sa ne convinga, pana nu e prea tirziu, ca statul roman inca mai poate sa aiba grija de cetatenii proprii.

    Dar Victor Ponta a ratat aceasta sansa. Si a ratat, cu aceasta ocazie, sa indeplineasca obligatia principala care-i revine, ca sef al Guvernului: sa se asigure ca institutiile din subordine functioneaza. Ore in sir, premierul nu a avut nici o reactie.

    Abia tarziu, seara, dupa ora 20.00, prezent intr-o emisiune la B1 TV antamata cu mult inainte si fara nici o legatura cu accidentul, Ponta a anuntat (primise sms!) ca salvatorii ajunsesera la locul accidentului. Atat. Asta e tot ce a putut Victor Ponta. Nici urma de discurs lacrimogen, nici un anunt despre reactie rapida, nici o informatie despre eforturi conduse de primul om al Executivului. Atat a putut Ponta: sa citeasca un sms la televizor.

    Cioclul festiv al Romaniei

    Pentru mine, Victor Ponta a devenit, de ieri, cioclul festiv al Romaniei. A carui singura regula este ca un roman mort este un roman bun. Pentru ca un roman mort poate vota in Teleorman, dar nu mai poate cere drepturi, nu mai poate cere salarii de la stat, nu mai poate cere pensii, nu mai poate cere o viata mai buna, nu mai poate cere educatie si sanatate cuvenite de la stat, nu mai poate protesta.

    Cand a fost vorba sa consoleze familiile mortilor din Franta si Muntenegru, Ponta a stat la televizor si a empatizat cu poporul. Cand, insa, putea sa faca ceva ca niste muribunzi sa ramana in viata, Ponta a ales sa-i lase sa moara. In stilu-i deja clasic ma astept, deci, ca azi Ponta sa dea declaratiile care l-au consacrat: cele de cioclu festiv.

    Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



    Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
    Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
    Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
    Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
    Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
    Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
    #Ponta accidente romani morti, #Ponta declaratii avion Apuseni , #premier