Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: La Casa Alba, un sarut de gheata pe fruntea premierului

Autor: Emilian Isaila
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 07:33
8386 citiri

S-a discutat mult despre calatoria lui Victor Ponta in SUA. Jurnalistii si comentatorii din suita au incercat sa prezinte vizita ca pe un triumf. Contestatarii premierului au fost critici.

Cu toate opiniile divergente, problema de fond ramane. Romania e condusa de un premier slab care nu se bucura de increderea partenerilor occidentali. Avem un executiv acceptat de nevoie, dar care e tinut in carantina. De ce?

Ar trebui sa facem o recapitulare a tuturor erorilor facute de USL din care cele mai mari sunt de departe nerespectarea regulilor democratiei si amenintarea statului de drept. Da, nimeni n-a uitat ce s-a intamplat in vara anului trecut. Nici chiar Joe Biden, vicepresedintele american.

Din pacate, in acest moment, alegatorii din Romania nu au solutii. O opozitie fara vlaga, impartita si la fel de compromisa nu ofera inca o solutie. Acea victorie zdrobitoare in alegeri ii face pe partenerii nostri sa accepte situatia. Spre deosebire de Victor Ponta, ei respecta regulile democratiei. Cine a castigat alegerile merita sa conduca. Asta, insa, nu e o garantie ca o va face bine si in interesul cetateanului.

Marea problema a USL si in special a PSD e faptul ca societatea romaneasca da senzatia ca se afla la marginea haosului. Protestele impotriva gazelor de sist si a proiectului Rosia Montana provoaca ravagii la nivelul increderii populatiei in guvern. Daca nu se intampla ceva radical, Victor Ponta se va prabusi rapid. Toate gesturile sale politice sunt compromise de schimbarea dramatica a comportamentului din perioada in care se afla in opozitie.

Nu stiu daca e doar o senzatie, dar toate gesturile sefului din Palatul Victoria par lipsite de semnificatie. Pare ca Victor Ponta se cearta cu toata lumea si incearca sa-si justifice actiunile fara a avea argumente si solutii. Arunca in dezbatere diferite justificari imprumutate de la guvernarea lui Emil Boc si Mihai Razvan Ungureanu, de exemplul marota independentei energetice.

Cel mai socant e faptul ca ultimul si-a pierdut sustinerea in parlament pe o motiune depusa de Victor Ponta impotriva gazelor de sist, afacere imbratisata astazi de actualul premier.

Din cauza comportamentului imatur, liderul PSD are mari probleme de credibilitate. Fiind un promotor al scandalului si al atacurilor gratuite, vezi celebra replica "Basescu e de vina...!" la orice, e normal sa nu fie luat in serios in cercurile de decizie politica si economica.

Actualul premier se indreapta rapid spre punctul in care va deveni o povara pentru propriul partid. O scadere abrupta in popularitate l-ar face vulnerabil in PSD. Mircea Geoana incepe un usor joc de glezne.Citeste si:
Marcel Ciolacu, discuție cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. "Vorbim de un armistiţiu politic". Condițiile impuse de PSD pentru a vota un guvern minoritar
Marcel Ciolacu, discuție cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. "Vorbim de un armistiţiu politic". Condițiile impuse de PSD pentru a vota un guvern minoritar
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut sâmbătă, 23 octombrie, o discuţie telefonică cu premierul desemnat, Nicolae Ciucă. În cadrul discuției, şeful social-democraţilor a...
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Preşedintele PNL Bucureşti şi primar al sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, a declarat, sâmbătă, că USR ar trebui, după părerea sa, să rămână la guvernare cu PNL şi a subliniat...
Sursa: Ziare.com