Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Concluzii ale vizitei Victoriei Nuland. Ponta, ai incurcat-o...

Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 15:23
7926 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Concluzii ale vizitei Victoriei Nuland. Ponta, ai incurcat-o...

Vizita adjunctului Secretarului de Stat american pune intr-o lumina clara si cruda performantele Guvernului Romaniei.

Fuga lui Ponta

A existat o discutie daca Ponta n-a vrut s-o intalneasca pe Nuland, sau invers. Declaratia dnei Nuland clarifica aceasta intrebare. "A fost, sincer, o intamplare faptul ca eu am putut veni in Romania intr-o zi in care el avea alte obligatii".

Care obligatii, ca nu le cunoaste nimeni, in afara de faptul ca s-a ascuns in gaura de sarpe, comunicand cu lumea doar prin Facebook, sa fim siguri ca exista. Ironia abia disimulata in declaratiile trimisului american este evidenta. Este total neuzual si neprotocolar ca premierul unei tari sa dispara din spatiul public atatea zile, fara sa comunice societatii unde se afla, fara sa-si delege atributiile unui vicepremier, fara sa adreseze un cuvant de bun sosit, cel putin printr-un comunicat, unui inalt reprezentant al Americii.

Ponta s-a comportat ca un copil de gradinita, "ma ascund si va demonstrez ca nu ma gasiti", ca in jocurile copilariei noastre, "de-a v-ati ascunselea" sau "hotii si vardistii".

I-a fost frica ca declaratiile Victoriei Nuland, facute chiar in prezenta sa, l-ar fi pus in pozitii umilitoare, uitand ca nu trebuie sa compare comportamentul unor politicieni responsabili si civilizati cu unitatea de masura valabila pe Dambovita. Cat despre absenta ostentativa de la vizita trimisului american, "eu stau in picioare in fata strainatatii, nu in genunchi", pare sa argumenteze Ponta, neintelegand ca un comportament nepoliticos si necivilizat il descalifica total, daca mai exista ceva de descalificat.

Spera insa sa castige segmentul ultranationalist de votanti, mostenirea lui Vadim Tudor. Sau poate, Victor Ponta se pregateste sa scoata Romania din aliantele in care se afla acum, UE si NATO, pentru a putea obtine "toata puterea, nu doar guvernarea", pentru "a obtine controlulu politic la DNA". Ramane insa ca si romanii sa fie de acord cu aceasta intentie, daca se concretizeaza.

Mesajele dnei Victoria Nuland

Cel mai important mesaj: "Este foarte important ca cetatenii Romaniei sa insiste pe respectarea statului de drept, pe transparenta si buna guvernare".

Interpretarea acestui mesaj este simpla. Nimeni din afara nu poate face mai mult decat cetatenii Romaniei, pentru a avea un stat de drept, o guvernare transparenta si in folosul lor, nu al baronilor si politicienilor.

Mai pe romaneste, America si UE te ajuta, dar nu-ti baga si in traista. Daca romanii voteaza cum voteaza, daca nu sunt in stare sa absoarba fondurile GRATUITE alocate, daca nici proiectele si planurile de absorbtie a banilor nu sunt in stare sa faca, atunci Dumnezeu cu mila. Nu poate nimeni din afara tarii sa faca pentru Romania ce nu fac romanii insisi.

Alt mesaj important: "E ingrijorator cand sunt atacuri la independenta justitiei, e ingrijorator cand politicieni din orice partid decid sa puna in discutie indepedenta justitiei. E ceva ce noi urmarim in toate tarile, iar cetatenii Romaniei au luptat enorm pentru o justitie indepedenta. Ati facut progrese majore, cel putin in ultimii cinci ani. Le cer tuturor politicienilor sa lupte pentru a tine justitia departe de influenta politica".

Este clar ca Victoria Nuland se refera la evenimentele din martea neagra si la aprecierea premierului Ponta ca procesul si condamnarea lui Nastase au fost politice. Mesajul inseamna ca America nu va tolera atacuri ale politicului asupra justitiei, ca va uza de toate parghiile si instrumentele pe care le are pentru a sanctiona astfel de atacuri. Si are destule.

"Cel mai important mesaj este ca SUA vor o Romanie cat mai puternica posibil, cat mai curata, cat mai democratica, sa fie marele nostru aliat in aceasta zona", a spus Victoria Nuland.

Intrebarea este daca americanii au instrumentele necesare pentru a pune in practica sanctiuni impotriva Romaniei daca aceasta nu respecta toate conditii la care s-a angajat prin semnatura cand a aderat la UE si NATO. In mod sigur au destule instrumente.

- Un cuvant greu de spus in institutiile creditoare internationale, FMI si BM, fara asistenta carora Romania nu se mai poate imprumuta la costuri rezonabile. Nerespectarea statului de drept in Romania ar bloca accesul la piata de credit, chiar privata.

- Securitatea Romaniei depinde de NATO, adica de America, in primul rand prin scutul antiracheta de la Deveselu.

- Investitii enorme americane in Romania, care daca gasesc parteneri seriosi si credibili, nu dintre aceia care cer spaga si comisioane cand negociaza in numele statului roman, ar conduce la modernizarea economiei romanesti.

- Posibila ridicare a vizelor si libera circulatie a cetatenilor romani in SUA, inclusiv dreptul la munca, depind si de cerintele in plan politic exprimate de Victoria Nuland.

Dar, asa cum spune Victoria Nuland, rolul principal revine cetatenilor romani, ei isi cladesc o societate asa cum si-o doresc.

Inca nu avem o reactie ferma a UE, referitoare la martea neagra si declaratiile lui Ponta privind procesele politice. Dar vine in curand Raportul MCV si ne vom lamuri.

Una peste alta, Victor Ponta a reusit o performanta rarisima, si-a facut praf imaginea si credibilitatea externa in doar un an de guvernare.

PSD si PNL vor plati scump aceste derapaje, incepand cu alegerile pentru europarlamentare. Cat despre prezidentiale, episodul abia incheiat ne arata inca odata ce fel de presedinte ar fi Victor Ponta, daca intelege sa fuga si sa se ascunda la vizite internationale neconvenabile.

E in stare sa-si lase vizitatorii cu ochii in soare in curtea Cotroceniului.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citește și:
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
USR şi Forţa Dreptei vor depune moţiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode, „pentru eşecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen”, a anunţat Ludovic...
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen poate fi luată la Consiliul JAI care este programat să aibă loc în luna martie. El...