Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Dle Ponta, dati-l afara pe ministrul Educatiei!

Vineri, 23 August 2013, ora 11:09
3346 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Dle Ponta, dati-l afara pe ministrul Educatiei!

Rar mi-a fost dat sa vad un ministru mai aerian, mai in afara problemelor domeniului pe care il conduce!

Remus Pricopie habar nu are si nu intelege nimic din problemele educatiei romanesti.

Ultimele sale declaratii confirma acest lucru. Aflat la Slatina, la Congresul Asociatiei Generale a Invatatorilor din Romania, ministrul Pricopie a declarat:

"Vizavi de decizia de a trece clasa a IX-a la gimnaziu, de a scoate-o din liceu, s-a facut fara niciun fel de calcul. (...) Atata timp cat nu exista un argument foarte clar, de ce sa modifici o structura care a functionat nu ani de zile, a functionat de-a lungul unui secol si ceva, eu cred ca trebuie sa revenim. Si se afla deja in Senat (...) propunerea ministerului de a modifica legea, iar clasa a IX-a sa revina la liceu".

Argumentul cel mai clar, pentru orice minte sanatoasa, impotriva celor afirmate de ministru, este ca anul acesta s-a inregistrat la trecerea de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a un abandon scolar de 30%.

Nici cei 146.000, intrati in clasa a IX-a nu raman toti la liceu. Dupa ce afla ce costuri si eforturi inseamna naveta, de la sat la oras, o buna parte, circa 10-15% vor renunta si ei la scoala.

Mai grav, se depopuleaza liceele tehnologice, nu s-a realizat planul de scolarizare exact la aceste licee, lipsind economia de ultima resursa de formare de muncitori calificati.

Aceasta e logica pentru care clasa a IX-a trebuie trecuta la gimnaziu, elevii sa-si desavarseasca pregatirea generala, pana la 16 ani, in localitatea de domiciliu, urmand sa mearga apoi pe mai multe trasee educatioanele, functie de inclinatii, talente si tipuri de resurse de cunoastere, in piata muncii, la scoala profesionala sau la cursuri de formare profesionala de scurta si medie durata, organizate, de ce nu, si in localitatile lor de domiciliu.

Pentru ca nu toti tinerii pot invata integrale, derivate, fizica cuantica, teorie si critica literara, care se cer la liceu.

Mediul rural, in care traieste 40% din populatia tarii, dar care contribuie la PIB cu doar 10%, trebuie sa beneficieze si el in viitor de scoli puternice, gimnaziale, profesionale si liceale, pentru a oferi locuitorilor sai sansa unei cariere profesionale specifice acestui mediu. Cea mai proasta solutie este "sa extragi" din acest mediu tinerii in varsta de 14-15 ani, pentru a-i duce, unde? Sa ingroase randurile somerilor de la oras?

O alta declaratie fara acoperire a ministrului Pricopie este aceea legata de "toleranta zero" la examenele de bacalaureat.

Declaratia este ipocrita, justificata doar de logica inspectorului general de la judetul Gorj conform careia "hotul neprins e negustor cinstit".

Iata o parte din rezultatele mirobolante obtinute de judetul Gorj la bacalaureatul din iulie 2013, rezultate care n-au provocat niciun frison ministrului Pricopie, nemaivorbind de o actiune de verificare si control a realitatii si corectitudinii acestor rezultate.

Filiera teoretica s-a clasat pe primul loc pe tara, cu un procent de promovare de invidiat, 93,82%. Adica aproape toti elevii au stiut sa rezolve subiectele grele si pretentioase date la aceasta filiera. Chiar si cei de la Colegiul National Motru, 94,15% si cei de la Targu Carbunesti, 91,84%. Rezultate miraculoase pentru orasele de provincie, sa recunoastem, la concurenta cu licee celebre din Bucuresti!

Si la filiera vocationala sta bine, cu un procent mare, 84,42% promovare.

La filiera tehnologica rezultatele au fost ceva mai modeste, 39,49%, cu 10 puncte procentuale mai mici fata de procentul maxim atins de Cluj, 49,37%. La polul celalalt s-a plasat judetul Teleorman, cu doar 7,68%.

Faptul ca exista un judet cu de sapte ori mai multi promovati, comparativ cu altul, fiind vorba de zeci de mii de subiecti, nu pare sa dea fiori cuiva din Ministerul Educatiei. Or fi auzit de statistica matematica si de Curba lui Gauss?

Sa revenim la Gorj, pentru ca "miracolele" abia acum apar.

La Liceul tehnologic din Bustuchin (cum, n-ati auzit de campioni?) s-a inregistrat un procent de promovare de 85,33%, pe care-l invidiaza multe licee, chiar teoretice, din inima Bucurestiului, ne mai socotind pe cele cu procent zero sau aproape de zero.

La Liceul cu program sportiv din Tg. Jiu s-a inregistrat o promovare de 82,65%. Cine spunea ca sportivii, ocupati fiind cu antrenamante si concursuri, nu prea au timp sa invete carte? Iata dovada ca asertiunea anterioara e falsa!

La Liceul Tehnologic Rosia de Amaradia, promovarea a fost de 78,13%, putin mai mult comparativ cu Liceul Tehnologic din Baia de Fier, 74,77%, pe care l-a intrecut la mustata!

La Liceul din Baia de Fier s-a mai inregistrat o performanta. Aproape toti elevii au luat la matematica nota sapte sau putin in jurul notei sapte. Ca sa vezi, ce potriveala! Sa fi primit cu totii acelasi "ajutor"?

Tezele sunt acolo, in centrele zonale de evaluare, este suficient sa fie luate la puricat in alt judet, de catre o comisie externa, cu observatori straini de invatamant, pentru a se vedea cate sunt copiate, trase parca la xerox.

Dar atunci ar trebui ca ministrul sa-si dea cu firma in cap, cu toleranta zero la fraude!

Sunt inspectori si profesori, angrenati in fraude si dovediti de Parchete si SRI, nu de structurile proprii ale Ministerului Educatiei, care nu e in stare sa-si faca ordine in propria ograda. Ce acoperire are, in aceste conditii, declaratia ministrului Pricopie?

In concluzie, actualul ministru continua politica de mistificare, ipocrizie si minciuna a Ecaterinei Andronescu, care l-a si "garantat" pentru a ajunge ministru.

Avem 56 de licee cu rezultat ZERO la Bacalaureat si alte zeci, daca nu sute, cu rezultate de promovare sub 20%.

Ce se intampla cu aceste licee? Le platim in continuare, din banii nostri, ai tuturor, pentru a functiona cu randament zero sau aproape de zero? Cine furnizeaza forta de munca mediu si superior calificata, necesara ca aerul economiei nationale, fara de care isi pierde competitivitatea si atractivitatea in ochii investitorilor?

Tacere. Pentru actualul ministru acestea nu sunt probleme importante.

Daca premierul Ponta nu intelege toate aceste lucruri si-l mentine in continuare in functie pe actualul ministru, isi asuma esecul major al educatiei si formarii profesionale, care sta la baza pietei muncii, pe care se sprijina economia Romaniei.

Un sistem de educatie si formare profesionala performant este conditie esentiala pentru o piata a muncii atractiva in ochii investitorilor, sursa a imbunatatirii nivelului de trai a populatiei.

Fara aceasta imbunatatire, adio voturi!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ministrul Educatiei invatamant, #Remus Pricopie modificari invatamant , #premier