Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Guvernul Romaniei, capra raioasa care tine coada sus

Luni, 04 Martie 2013, ora 22:00
3398 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Guvernul Romaniei, capra raioasa care tine coada sus

Episodul ratarii intrarii in spatiul Schengen a ajuns prilej de cacealmale si manipulari.

Care mai de care, membri ai guvernului incearca sa minimalizeze si deturneze sensul celor intamplate in ultimele zile.

Primul care minte si manipuleaza este, cum altfel, Victor Ponta. In ultima sa declaratie pe aceasta tema spune ca prin acest refuz Germania incearca sa-si rezolve problemele cu fluxurile de imigranti romani, in special rromi.

Nimic mai fals si mai mincinos. Ministrul german de interne a declarat ca Germania va analiza modalitati de se opune "turistilor" amatori de ajutoare sociale si care profita fara jena de toleranta germanilor.

Nu aderarea la spatiul Schengen opreste sau amplifica aceasta problema. Nu are legatura una cu alta.

Mai are o marota Victor Ponta: "Nu am nimic de reprosat Germaniei. Eu am de reprosat celor din Romania care nu inteleg ca tot injurand si vorbind de rau Romania, pe la Bruxelles, pe la Berlin, fac rau tarii asteia, pentru ca din pacate sunt si ei in tara asta".

Trecand peste faptul ca oricine poate spune ca, din pacate, Romania este condusa de plagiatorul Victor Ponta, a acuza paraciosii care informeaza gresit la Bruxelles si alte tari este echivalent cu a acuza cancelariile occidentale ca sunt asa de neajutorare incat se uita in gura paraciosilor, ca nu au de unde-si lua informatiile direct de la sursa. Aceeasi prostie care va fi iarasi taxata.

"Ca si mai inainte, Bulgaria si Romania trebuie sa actioneze decisiv impotriva coruptiei. Cine isi poate cumpara viza prin mituire, fara controale suplimentare, ar putea ajunge pana in Germania", a mai spus Hans-Peter Friedrich.

Asa ca problemele de coruptie si eficienta justitiei au obligat Germania sa opuna dreptul sau de veto. In spatele conditiilor "tehnice", adica ale aparaturii sofisticate, stau oameni. Corupti sau nu. Cinstiti sau nu. Din clientela politica a USL, eventual.

Si care, atunci cand gresesc sau se abat intentionat de le reguli, trebuie pedepsiti de catre o justitie independenta, nu cu sefi de procurori din clientela de partid. De aici vine legatura intre "conditiile tehnice" si MCV. Cine vrea sa inteleaga, bine, cine nu, minte si manipuleaza.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a comentat, luni dimineata, refuzul Germaniei privind aderarea Romaniei la Schengen, apreciind ca "Germania a ratat ocazia sa taca".

Replica care, probabil, i-a facut sa zambeasca pe oficialii germani, zicandu-si in gand: cate sute de miliarde de euro are Stroe asta de ne da sfaturi cand sa vorbim?

Un alt ministru, Mircea Dusa, zice ca "Romania nu trebuie sa stea cu capul plecat (...) pentru ca e o tara cu drepturi depline in UE."

O fi avand drepturi depline, dar are si obligatii. Multe, si prima dintre ele sta inscrisa in documente si in criteriile politice de la Copenhaga: sa respecte democratia si statul de drept. Nu cum a facut asta vara si cum face in continuare.

Ultimele doua rapoarte MCV, dezastruoase pentru guvernul Romaniei, n-au produs nicio reactie si emotie in sanul guvernului. Lasa sa vorbeasca, noi ne vedem mai departe de incalecarea justitiei. De numirea procurorilor sefi convenabili noua si de aruncare vinovatiei in sarcina lui Basescu, vinovatul de serviciu pentru tot ce se intampla pe lume, poate si in Univers.

De data aceasta lucrurile sunt de maxima gravitate. Nu mai este doar Olanda, in joc a intrat Germania, principal actor al UE, cel mai mare contributor net, care ia bani de la cetatenii germani si ii da tarilor intrate in UE sa-si dezvolte si ele tara, infrastructura, forta de munca, etc.

Avantajele aderarii Romaniei la UE sunt clare: fonduri imense nerambursabile, mobilitatea marfurilor si persoanelor, investitiile din Romania in bani, tehnologie, management si piete, posibilitatea ca trei milioane de romani sa lucreze in tari UE, altfel ar fi ingrosat armata de someri din tara.

Si ne cere in schimb doar sa respectam valorile democratiei si statului de drept. Independenta justitiei si separatia puterilor in stat. Sa nu existe penali in guvern si in parlament. Sa nu dam lovituri de stat sub masca OUG-urilor si a altor manevre tesute la Grivco.

N-ar fi mult, dar cei care isi doresc "nu doar guvernarea ci toata puterea", adica si justitia, pretul cerut e prea mare.

Si atunci, sunt pe punctul de intoarce tara in punctul in care o lasase Ceausescu, "sa ne aparam independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala, tovarasi!". Desi bani de pensii si salarii bugetare nu prea sunt.

Acordul cu FMI-BM-UE a ramas in aer, scrisoarea de intentie a guvernului Romaniei catre FMI nu apare. De altfel, e putin probabil, data fiind pozitia ferma a Germaniei, principal pilon al UE, ca vom mai avea vreun acord cu troica creditoare.

Germania nu uita ca "Romania nu este o colonie germana, ca dna Merkel nu voteaza in Romania si ca presa germana este infiltrata de securistii lui Ceausescu". Si taxeaza guvernul roman in consecinta.

Vestea proasta pentru Victor Ponta este ca romanii de azi nu sunt cei din perioada comunista. Au vazut, au vizitat, au muncit in tari europene, au inteles deosebirile intre democratie si mimarea ei, intre statul de drept adevarat si clona lui nereusita din Romania. Nu mai pot fi dusi de nas.

Au crezut ca USL va reusi mai mute decat PDL. In sensul integrarii in UE, al calitatii vietii, ofertei de joburi, cinstei si corectitudinii in locul coruptiei, in directia unei justitii independente de politic.

Nu vor avea toate acestea, vor zbura guvernarea USL in cateva zile.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#romania schengen germania, #Romania reactie Schengen Germania, #aderare Schengen opozitie Germania , #premier