Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Haosul pune stapanire pe guvernarea Ponta (II)

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 22:33
5014 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Haosul pune stapanire pe guvernarea Ponta (II)

Am sperat sa ma insel, cand am scris prima parte a articolului. Din pacate, evenimente ulterioare sunt tot atatea argumente in favoarea convingerii initiale.

Situatia in educatie

44.000 de invatatori, educatori si alte categorii sunt trimisi de Guvernul Ponta, prin OUG 92/2012, sa faca studii superioare, in decurs de sase ani, altfel sunt dati afara din sistem. Indiferent ca mai au cativa ani pana la pensie.

Premierul Victor Ponta prezinta masura ca o indreptare a "odioseniei" izvorate de Legea Educatiei a lui Funeriu.

In realitate, "odiosenia" era doar in mintea lui Victor Ponta, pentru ca Legea Funeriu prevedea la art 248 (3) echivalarea competentelor castigate cu studiile superioare necesare:

"Cadrele didactice care ocupa functii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, invatatori/invatatoare, maistru-instructor, antrenor si care au dobandit formal, nonformal sau informal competente profesionale pana la intrarea in vigoare a prezentei legi, indeplinesc conditia pentru ocuparea functiei didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, profesor pentru invatamantul primar, respectiv, profesor antrenor, in baza unei metodologii de recunoastere si echivalare elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului".

Pot sa inteleg ca un premier nu se poate pricepe la toate, dar sa iei de bune ce-ti spune dna Andronescu, mama fabricilor de diplome, fara sa verifici, inseamna sa nu stapanesti situatia.

Si inca ceva incredibil. OUG-urile date de Guvernul Ponta nu contin la sfarsit, asa cum ar fi normal, actele normative care se abroga odata cu intrarea in vigoare a respectivelor OUG-uri. O eroare de tehnica legislativa nepermisa nici la ageamii in ale legislatiei. Consiliul legislativ a fost consultat?

Doar ce comunica ministrul Educatiei, Remus Pricopie, decizia de a pastra clasa pregatitoare la scoala generala, ca premierul Victor Ponta sare cu gura si anunta ca nu: clasa pregatitoare se intoarce la gradinita. Abia pe seara, dupa ce s-a consultat cu ministrul Educatiei, Victor Ponta accepta, cu jumatate de gura, ca da, clasa pregatitoare ramane la scoala generala.

Finantarea medicinii private

Iese ministrul Nicolaescu si anunta ca spitalele private rapesc finantarea celor de stat, ca va interzice ca din fondurile CNAS sa mai ajunga vreun leu la privat.

Imediat a reactionat vicepremierul Liviu Dragnea, care declara ca masurile prezentate de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, intre care eliminarea finantarii pentru spitalele private, nu au fost discutate in Guvern, el apreciind ca declaratia acestuia a fost "neinspirata". Adica una declara un ministru, alta vicepremierul.

Mai mult, baroni de frunte ai PSD printre care prim-vicepresedintele PSD Constanta, Nicusor Constantinescu, cred ca ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, s-a situat in afara Guvernului cand a spus ca serviciile medicale nu mai trebuie decontate spitalelor private si ca spitalele judetene de urgente ar trebui sa revina la minister.

Constantinescu a declarat, marti, ca afirmatia ministrului Sanatatii potrivit careia nu mai trebuie decontate serviciile medicale efectuate de catre spitalele private persoanelor asigurate este o aberatie si o contradictie chiar cu decizia luata de Eugen Nicolaescu in precedentul sau mandat la Ministerul Sanatatii.

Apare si Raed Arafat care nuanteaza situatia si spune ca serviciile ambulatorii, analizele medicale vor fi in continuare decontate, inclusiv in sistemul privat. Se asteapta in continuare clarificari, mai ales ca Legea Sanatatii este o restanta a guvernarii, ce atarna greu in balanta negocierilor cu FMI.

Impozitul forfetar

Apare ministrul Grapini si anunta introducerea impozitului forfetar. Teroarea micilor firme din fosta guvernare. Premierul habar nu are, o da la intors.

"Am inteles ca atunci cand ne grabim cu anuntul, mai bine asteptam. Cu impozitul forfetar, daca reusim sa facem doua lucruri: daca e clar ca e bine, il facem din iunie, daca nu, nu-l facem nici din iunie.

Daca se poate sa reduc partea de birocratie fiscala. Noi ce fenomen avem: unii care platesc impozit si altii care nu platesc. Trebuie sa gasim o solutie. Poate nu impozitul forfetar", declara premierul Ponta post factum, dupa ce bomba fusese aruncata in piata.

Adica ministrii sai anunta ziua ce viseaza noaptea, fara consultari, fara decizii ferme la nivelul Guvernului.

Starea cetateanului

Starea natiunii prezentate de premierul Victor Ponta a dus la mai multe dileme si semne de intrebare, desi isi propunea sa le lamureasca.

De unde resurse economice pentru un PIB de 139 miliarde euro in 2013, cand in 2012 abia daca se va realiza 130 mld euro?

De unde un buget de 48-49 mld euro, 33% din PIB, cand in realitate nu strangem mai mult de 30-31% din PIB. Daca vom strange 40 mld euro sa fim fericiti. Un buget construit pe iluzii, primele sacrificate vor fi alocarile pentru investitii si iarasi vom ramane fara autostrazi si infrastructura de tot felul.

Datoria Romaniei nu este 50 mld euro, o alta eroare de judecata, ci 100 mld euro, pentru ca datoria privata cade in sarcina romanilor, a firmelor cu sediul in Romania, si are impact asupra macroechilibrelor structurale.

Preocuparea Guvernului Ponta doar pentru bugetul de stat dovedeste cel putin miopie politica, bugetul de stat se constituie din taxele si impozitele provenind din mediul privat. Fara grija fata de acestea, bugetul de stat ar fi in mare suferinta, n-ar putea acoperi nici cheltuielile cu pensii si salarii bugetare.

Greva de la CFR

Desi terminata cu bine si intr-un timp scurt, greva cunoscuta de ministru si de premier cu o seara inainte n-a putut fi dezamorsata inainte de a se produce, fiind vorba de disfunctionalitati in circuite bancare birocratice.

Exista riscul ca astfel de evenimente sa se repete, in domenii strategice, precum transposrturi, furnizori de energie electrica, termica etc.

Mai sunt si alte evenimente care pot fi trecute in revista, precum declaratiile referitoare la justitie si procurori, ale unor reprezentanti ai regimului USL, dar chiar si numai cele prezentate ne dau o idee despre profesionalismul Executivului, acum in prag de negocieri pentru un eventual nou acord cu organisme internationale, acord ce ar garanta imprumuturi viitoare la costuri rezonabile.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
#haos guvernare Ponta, #Vlaston Ponta educatoare studii, #spitale private guvern , #premier
Comentarii