Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Lasitatea lui Victor Ponta

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 19:27
3554 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Lasitatea lui Victor Ponta

Numirea procurorilor sefi de Parchete era, intr-adevar, o urgenta. Nu numai pentru ca erau semnale clare de la UE, dar provizoratul prelungit luni de zile nu face bine unor institutii asa de importante.

Ca miza este uriasa se vede si din fuga Monei Pivniceru de la locul deciziei, explicat de Crin Antonescu astfel: "a gresit cand a luat in serios convorbirile de la Bruxelles". Adica ce sa intelegem, ca Viviane Reding si alti oficiali UE sunt neseriosi?

Sigur ca este buna si procedura de selectie a procurorilor sefi. Cu mai multe conditii.

Sa se inscrie la ea procurori de valoare, greu de crezut in atmosfera de acum, in care se vede clar ca mizele sunt dosarele politicienilor si sponsorilor de partid, asa ca presiunea pe ei va fi uriasa.

Procedura si evaluarea sa fie transparente, ceea ce implica si riscul ca tot trecutul candidatilor, profesional si uman chiar, sa fie scormonit si discutat seara de seara la tv-urile patriei.

Pana la urma, cine va fi arbitrul care va face socoteala scorurilor obtinute? Ministrul Justitiei, nu opinia publica. Va fi o socoteala cinstita?

In final, cele doua numiri, din cei cativa prezentati la selectie, ar putea fi respinse de Traian Basescu, de ori cate ori, pentru ca restrictia CCR, "o singura data motivat", se refera la ministri, nu la procurori sefi, sau alte categorii de inalti demnitari.

Asa ca tot curajul lui Victor Ponta, de a propune el sefii de Parchete, s-a topit ca prin farmec dupa tavaleala luata de la Antena 3 si Crin Antonescu. S-a spalat si el pe maini, ca Pilat din Pont, dupa ce il acuzase pe Crin Antonescu de astfel de manevra de evitare a raspunderii. Lasitate evidenta.

Si a pasat pisica moarta inapoi in curtea liberalilor. Care trebuie sa gaseasca acum un viitor ministru al Justitiei, acesta sa faca o alta selectie, mai transparenta comparativ cu a Monei Pivniceru si sa mearga la CSM si Traian Basescu cu cele doua propuneri.

Oricat ar vrea, in calitate de premier, Victor Ponta nu se poate deroba de responsabilitatile care-i revin, inclusiv in privinta Ministerului Justitiei. In lege se spune ca ultimul cuvant il are premierul, indiferent ce zic sau fac ministri.

Mai grav, daca presedintelui nu-i convin propunerile ministrului Justitiei, cu sau fara avizul CSM, este posibil ca ramura PNL-Voiculescu din USL sa propuna iarasi suspendarea presedintelui Basescu. Iar argumentele lui Ponta ca vor avea de pierdut toti romanii sa-i lase rece, ei nu sunt orice romani. Ci unii cu conturile si buzunarele doldora.

Asemanator, amenintarile cu reactia negativa a UE.

Deosebirea esentiala intre Victor Ponta-PSD si Voiculescu-PNL, este ca primii au obligatia sa asigure cel putin mancarea, pensiile si salariile bugetare ale romanilor. Sub sanctiunea ca vor ajunge la cosul de gunoi al istoriei.

Ceilalti nu resimt acest risc, vor avea prilejul sa spuna ca Ponta-PSD sunt incompetenti.

Oricum se va sfarsi acest episod, de pierdut pierdem cu totii, respectul partenerilor europeni, bani ieftini de la FMI si UE, relansare economica, locuri de munca, salarii mai bune. Pentru ca aceia care au fost votati nu se inteleg si, de fapt, habar nu au cum se conduce o tara.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Victor Ponta sef DNA, #Victor POnta ministrul Justitiei, #Victor Ponta sefi Parchete DNA , #premier