Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Regimul Ponta-Voiculescu-Antonescu la mana FMI

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 18:05
5917 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Regimul Ponta-Voiculescu-Antonescu la mana FMI

E groasa. Presedintele Basescu, avand surse de informatii peste ale muritorilor de rand, a confirmat aseara. Nu crede ca va fi incheiat un nou acord cu tripleta FMI-BM-UE.

Mai grav, evaluarea in curs se va sfarsi cum nu se poate mai prost, cu sau fara declaratii oficiale reci-protocolare. Pentru ca, pentru a-l cita pe presedinte, "din luna mai, anul trecut, practic acordul nu a mai mers inainte, a ramas doar macrostabilitatea pe care a realizat-o guvernul Boc, in rest, procesele de restructurare, de modernizare, de reducere a aparatului bugetar s-au diminuat".

UE nu este nici ea fericita de turnura pe care a luat-o imunitatea parlamentara, Victor Ponta acuza agentia Reuters ca deformeaza adevarul, "nu trebuia sa fie adevarat, trebuia sa fie stire". Ramane doar sa mai acuze Reuters ca e infiltrata de securistii lui Ceausescu, precum presa germana.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat ca se va intalni cu secretarul general al Consiliul Europei saptamana viitoare pentru a explica modificarile aduse la Statutul senatorilor si deputatilor si faptul ca nu s-a realizat o extindere a imunitatii acestora. Ramane de vazut pe cine va crede acesta, pe valeriu Zgonea sau pe expertul juridic Laura Stefan, care a si realizat o analiza juridica pentru Expert-Forum.

Partea proasta este ca regimul Ponta-Voiculescu-Antonescu nu mai are credibilitate in UE, dupa ispravile de asta vara. Ca Angela Merkel nu-i raspunde lui Ponta la telefon.

Partea si mai proasta este ca fara certificatul de bonitate eliberat de FMI costurile imprumuturilor pe pietele de capital, sau la institutiile internationale creditoare, cresc insuportabil pentru Romania.

Adevaratii barbati de stat isi faceau asta vara socotelile, cand ne ofereau un spectacol obscen de porno-democratie. Nu acum, cand practic nu mai e nimic de facut, la "impresia artistica".

Votul populatiei, majoritar in favoarea USL, nu valoreaza prea mult in ochii celor care au bani de imprumutat.

"Cate "divizii" (adica miliarde de euro, ca suntem in secolul 21), are Ponta asta, cand ne da noua indicatii, ca Romania nu este colonie germana? Cine a spus ca este?"

Cam asta trebuie sa-si fi spus in soapta Angela Merkel, dupa care n-a mai raspuns la telefon.

Bugetul avansat de USL (de fapt de PSD, ca nu se vad in el nici urma de principii liberale, dupa cum remarca Calin Popescu Tariceanu), nu este nici el de natura sa dea ganduri bune oficialilor FMI. Se maresc birurile catre bugetul de stat, pentru marirea salariilor bugetarilor. O colectare la buget de 33,5% din PIB este utopica.

Venituri bugetare fanteziste, eradicarea evaziunii fiscale pe care n-o realizeaza nimeni, in absenta unei conformari voluntare, asta este esenta bugetului de stat 2013. Iar conformarea voluntara vine doar daca debitorii la stat sunt convinsi ca statul face ceeace trebuie cu banul public. Nu este cazul guvernului Ponta.

Cel mai probabil vor fi sacrificate investitiile statului, adica locuri de munca, adica venituri la bugetul de stat. Asa cum s-a intamplat si in 2012, n-ar fi nicio noutate.

In aceste conditii, FMI nu vrea sa gireze cu semnatura pe un nou acord o politica guvernamentala iresponsabila, avand ca autor un guvern de incompetenti, sferto-docti si penali. Caracterizare facuta nu de opozitia carcotasa, ci de reputatul cotidian german de stanga, Suddeutsche Zeitung.

Problema este ca nu vad ce alternative ar avea guvernul Ponta, pentru a asigura pensiile si salariile bugetare.

Sa se imprumute pe piete interne si externe, fara certificatul FMI, va costa enorm. Nemaipunand la socoteala volatilitatea cursului de schimb. Pe niste piete financiare sensibilizate pana la isterie de situatia economica a Greciei, Spaniei, Portugaliei si a altor tari. Dupa plecarea delegatiei troicai nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla cu cursul de schimb leu-euro.

Intr-o situatie dificila se afla presedintele Basescu. Cum poate ajuta poporul roman, fara a sustine regimul USL? Posibil ca un cuvant al sau, adresat cui trebuie si unde trebuie, sa fie de ajutor in negocierile cu FMI-BM-UE. A declarat aseara ca nu se amesteca in aceste negocieri. Desi interesul poporului roman esta sa se incheie un nou acord cu FMI. Care ar fi insa, prezentat ca un trofeu al USL. Se pare ca presedintele a decis, totusi, sa nu se amestece.

Aici suntem. Cine nu e stapan pe banii proprii, sa aiba grija sa nu supere pe aceia care au bani.

Renuntam la austeritate sa stimulam economia, de acord, dar pe banii cui?

Exista o singura varianta, neluata in seama de USL. Reducerea masiva a cheltuielilor bugetare, adica sacrificarea masiva a clientelei politice.

In loc de aceasta, guvernul Ponta a creat la sfarsitul anului trecut inca 13. 236 de posturi in administratia centrala, in special de conducere in noile ministere create.

Sa vedem de unde va scoate guvernul Ponta banii de pensii si salarii, incepand cu luna februarie.

In conditiile in care FMI va spune "adio, ne vedem cand veti avea o atitudine responsabila".

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Ponta imunitate parlamentara, #Ponta Reuters deformare adevar, #Ponta FMI acord Romania , #premier