Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Salarizarea bugetarilor

Sambata, 29 Iunie 2013, ora 15:50
3411 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Salarizarea bugetarilor

Surprinzator anuntul premierului Victor Ponta, ca vrea sa schimbe salarizarea bugetarilor incepand cu 2014, simultan cu o regandire totala a ideii de administratie. Adica salariile sa fie stabilite dupa performanta salariatului si nu dupa grile care n-au nicio legatura cu performanta si rezultatele muncii.

Declaratia se adauga desfiintarii a 60.000 de posturi neocupate si a 3.000 de posturi ocupate din administratia centrala.

Lucru de salutat, dupa multe critici severe pe care i le-am adus este prima oara cand sunt de acord cu premierul, si eu sustin de cativa ani acelasi lucru.

Contextul

Romania, si ca ea multe alte tari, nu-si calibreaza riguros raportul intre cheltuielile bugetare si cele de dezvoltare, pentru infrastructura, bunaoara. Nici cum facea Ceausescu, 67% din buget la dezvoltare si 33% in "consum", dar nici 90% in cheltuieli de functionare ale statului, in era informaticii.

Din acest motiv Grecia, Spania, Italia si alte tari au luat-o pe calea pierzaniei economice si e mare lucru daca Victor Ponta a inteles cum stau lucrurile.

Taietori de frunza la caini sunt si in sistemul nostru bugetar cu gramada. De ce trebuie sa fac cerere, sa platesc taxe si sa pierd timpul pentru obtinerea cazierelor judiciare si fiscale, statul sa plateasca mii de angajati pentru asta, cand problema poate fi rezolvata foarte simplu prin dialogul intre doua computere, cu minim de timp si cheltuiala?

De ce chitanta care sa confirme plata unei amenzi de circulatie trebuie pusa in plic si trimisa nu stiu unde, cand firmele private nu au nevoie de astfel de confirmari?

De ce cabinetele medicale private iti trimit rezultatele analizelor medicale in aceeasi zi pe email, iar la stat nu se poate asa ceva? Si sunt doar cateva exemple ce pot fi multiplicate.

Starpirea evaziunii fiscale si cresterea veniturilor bugetare se dovedeste, la noi si la altii, un vis prea frumos sa fie adevarat. Fara conformare voluntara nu poti vorbi de starpirea evaziunii, ca nu poti pune cate un paznic la spatele fiecariu contributor. Iar conformarea voluntara se va produce atunci cand contribuabilii vor aprecia ca statul face exact ce trebuie cu banii din taxe si impozite.

Starea de fapt in sistemul bugetar a fost mentinuta si din motive populist-electorale, asigurand 2-3 milioane de voturi, ale bugetarilor si familiilor lor. Doar ca acum economia Romaniei (si a Europei) sta pe buza prapastiei, tocmai datorita unor astfel de politici. Lucru, se pare, inteles si de Victor Ponta.

Pe de alta parte, nimic nu este mai demotivant ca situatia actuala, cand muncesti sau nu muncesti, acelasi salariu primesti, cand in sistemul bugetar, in educatie in particular, aproape ca nimeni nu da socoteala de nimic.

Pe scurt, filosofia si drumul acestei transformari de anvergura, daca va fi dusa la capat, (am mari indoieli ca premierul este capabil de o astfel de performanta), ar trebui sa cuprinda urmatoarele principii si actiuni:

1. In sistemul bugetar trebuie sa functioneze principiul sfant din privat: mai putini salariati, mai multa munca, salarii mai mari.

2. Alocarile bugetare catre institutii sa se faca global, nu pe capitole, dupa criterii transparente si obiective: numar de elevi, de bolnavi, de cetateni arondati unor servicii, de dosare, de volumul fondurilor manevrate. In interiorul acestor fonduri, managerii si Consiliile de Administratie decid cum impart banii si cum fac salarizarea.

3. Statul decide salariul minim si maxim si un raport intre cel mai mic salariu si cel al managerului.

4. Unitatile bugetare isi pot completa veniturile prin activitati extrabugetare, atragere de fonduri europene, sprijin de la bugetele locale.

5. Principiul transparentei functioneaza prin postarea salariilor si cheltuielilor pe site-urile institutiilor.

6. In invatamant si unitati sanitare functioneaza principiul "finantarea de la stat urmeaza beneficiarul" oriunde la stat sau la privat, in functie de decizia acestuia. Doar competitia este generatoare de calitate, altceva nu s-a inventat.

7. Contractele de management prevad clauze stricte de performanta, evaluate la fiecare sase luni, iar indeplinirea acestora sub 70% atrage demiterea imediata a mangerului.

8. Managerii sunt angajati prin concurs transparent, organizat de ordonatorul superior de credite, in comisia de concurs fiind cuprinse si persoane neutre, ziaristi sau din societatea civila.

Sa facem un studiu de caz pentru o scoala, situatie pe care o cunosc mai bine si dintr-o activitate de 16 ani ca director.

Si acum se aplica finantarea "per capita", dar cu poticneli si nu peste tot.

Bugetul anual este dat de numarul de elevi inmultit cu alocarea per elev, stabilita de stat, dupa posibilitatile bugetului. (De aici necesitatea desfiintari acelor scoli cu sub 16 elevi, carora nu le ajung banii din finatarea "per capita").

Finantarea complementara vine de la bugetul Consiliului Local sau Judetean, acolo unde nu se ajung banii si unde comunitatile locale inteleg sa aiba scoala pe care si-o doresc, pe care o merita si in care investesc.

Managerul are posibilitatea sa atraga fonduri suplimentare, europene, din inchirieri, din servicii prestate catre terti. Parintii ajuta si ei cat pot si cum pot, prin fondurile comitetelor de parinti.

Salariatii sunt insa platiti aiurea, dupa grade si vechime, nu dupa performanta si rezultatele muncii. De asta tinerii capabili nu vin in invatamant, ar trebui sa porneasca de la 850-1000 lei salariu, exact la inceput de cariera si viata de familie, iar o parte dintre cei in varsta, cu salariu maxim, nu mai fac mare lucru pentru ca sunt aparati de grade si vechime si primesc salariu maxim indiferent de performanta.

Criteriul de performanta este in invatamant "progresul scolar" al elevilor, masurat cu aplicatii informatice, fara interventia celui evaluat, la inceputul si la sfarsitul anului scolar. Diferenta intre media notelor testelor adresate elevilor unui profesor, reprezinta progresul scolar al elevilor acelui profesor. Rezultatul muncii lui, in functie de care se stabileste salariul pentru urmatorul an. E simplu.

Stiu obiectiile celor afectati de aceasta noua reforma. Managerii o sa-si angajeze soacrele si rudele, amicii politici, le vor da salarii mari acestora sau celor apropiati, si nu in functie de performanta si rezultatele muncii.

Probabil vor fi si astfel de cazuri. Dar nicio scoala sau spital nu va functiona cum trebuie in astfel de conditii, oferta este acum mai mare de cat cererea, elevii se vor duce la scolile cu profesori buni, iar cele in care directorii nu-si motiveaza salariatii vor ramane fara elevi, deci fara bani de salarii.

Culmea este ca in folclorul scolar "se stie" care sunt profesorii buni si care nu. Atunci de ce sa nu stie si managerii?

Plus verificarile din 6 in 6 luni a criteriilor de performanta. Nu sunt indeplinite, managerul zboara si vine altul, fara rude si amici politici. Plus Consiliile de Administratie care trebuie sa verifice si valideze politica managerului, si in care, la scoli, trebuie sa revina urgent parintii, dati afara de Ecaterina Andronescu. Plus transparenta, prin afisarea pe site-uri a salariilor si cheltuielilor.

Exista asadar, suficiente mecanisme de supraveghere si control astfel incat sa se diminueze afacerile si malversatiunile managerilor.

Mai presus de orice, si ei au interesul ca institutia sa functioneze cum trebuie, pentru ca astfel zboara din functie.

Problematica este prea grava si importanta, astfel incat vom starui si in continuare asupra acestui subiect.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#salarii bugetari, #salarizare bugetari , #premier