Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Scleroza administratiei centrale

Sambata, 22 Iunie 2013, ora 19:33
1337 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Scleroza administratiei centrale

Este caracterizarea premierului Victor Ponta. Este primul care o spune cu voce tare, dar fenomenul exista din anii '90.

Pana si Ceausescu avea grija sa puna oameni cat de cat competenti in posturile de executie. Nu si regimurile care i-au urmat. Acestea au umplut cu politruci si lipitori de afise toate posturile administratiei centrale si locale, pana la portari si soferi.

Ideea ca daca face parte din clientela noastra e loial regimului o fi adevarata, dar n-ar nicio legatura, dar absolut niciuna, cu compententa si performanta necesara fisei postului respectiv.

Ba chiar dimpotriva. Cine se face lipitor de afise? Cine habar n-are de alta meserie si spera sa ciuguleasca si el un post, ceva, de la puterea careia ii lipeste afise. In plus, se vede indreptatit sa fure de la stat, cu ingaduinta si complicitatea superiorilor.

Aceasta e poate prima explicatie a impasului in care ne aflam.

Acum, Victor Ponta vrea sa rezolve scleroza administrativa. Daca nu este doar o manevra prin care sa scape de lipitorii fostei guvernari in favoarea celor proprii, ar avea o sansa sa schimbe ceva in tara asta.

Lucrurile sunt foarte simple si se practica in sectorul privat. Mai putini salariati, mai multa munca, salarii mai mari, si vin singuri oamenii competenti si capabili.

Se si zvoneste ca Guvernul va angaja specialisti in absorbtia fondurilor europene cu 280 euro/zi!

Salarizarea in sectorul bugetar este principala cauza a sclerozei. De ce sa-ti bati capul? Muncesti sau nu muncesti, acelasi salariu primesti. Fiecare salariat se conduce dupa principiul, altminteri sanatos, al obtinerii de foloase maxime cu eforturi minime.

Situatie agravanta: cultul muncii si al lucrului bine facut a disparut la romani, dupa 45 de ani de comunism si alti 23 de ce-or fi fost. Asta daca a existat vreodata. Spre deosebire de salariatii din Germania si alte tari.

Singura modalitate de a construi sau reconstrui acest cult este salarizarea strict legata de performanta si rezultatele muncii.

Toate guvernele s-au ferit de aceasta varianta a salarizarii bugetare ca de dracu. Pentru ca politrucii si lipitorii de afise ar fi zburat instant din functii.

Legea data de Emil Boc in privinta salarizarii se numeste Legea salarizarii "unitare" a bugetarilor. Ideea era ca un sofer de la ministerul x sa castige la fel ca soferul de la ministerul y. Profesorii si medicii sunt platiti dupa grade si vechime, fapt care-i goneste pe cei tineri si talentati de posturile bugetare. Ii atrage in schimb pe cei incapabili si saraci cu duhul.

Cum sa fie "unitari" doi profesori, chiar cu aceleasi grade si vechime, unul care a dat olimpici, cu altul care se incurca la tabla in fata elevilor?

Oricare ar fi de complicat, singura solutie o reprezinta alocarea globala a fondurilor bugetare, dupa criterii transparente: numar de elevi, de bolnavi, de cetateni arondati unei primarii sau administratii financiare, cu criterii de performanta in contractul de management. Indeplinesti criteriile, ramai, la un salariu frumusel stabilit de ordonatorul de credite superior. Nu le indeplinesti, zbori dupa sase luni si lasi pe altul.

Managerul stabileste salariile angajatilor dupa fisa postului si criterii de performanta. In invatamant, dupa progresul scolar al elevilor masurat cu aplicatii informatice. Nu-ti faci treaba si nu indeplinesti criteriile, pleci si lasi pe altul. Exact ca in privat.

Pricepe Victor Ponta aceste lucruri simple si elementare? Si daca da, e capabil sa le puna in practica, chiar daca-si pune in cap activul de partid?

Nu stiu ce va face. Cert este ca-si joaca viitorul politic. Daca vrea sa ramana in istoria tarii la "si altii", sa n-o faca.

Dar atunci s-ar putea sa plateasca si mai rau. Sa fie dat afara cu totul din istoria Romaniei. Situatia economiei mondiale si romanesti nu mai lasa loc de scapare.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Victor Ponta salarizare, #Victor Ponta administratie centrala , #premier