Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Victor Ponta continua asaltul asupra justitiei

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 14:06
2585 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Victor Ponta continua asaltul asupra justitiei

Victor Ponta nu s-a resemnat. "Avem guvernarea, dar nu avem toata puterea", spunea la inceputul mandatului. Incet, insidios, cu pasi marunti, Victor Ponta isi continua opera de incalecare a Justitiei. La care n-a renuntat nici o clipa.

Declaratia de miercuri seara a lui Victor Ponta: "procurorul Lucian Papici 'marele basist, morarist, macovist', care a facut 'dosare politice' in cazul referendumului pentru demiterea presedintelui Basescu" va face valuri in presa si cancelariile lumii.

In primul rand ca nu-i este permis sefului Executivului sa califice procurorii in vreun fel sau altul, exista alte organisme care sa faca acest lucru, CSM, daca vrem sa ne numim stat de drept.

In al doilea rand, procurorii "basisti" au intocmit dosare si rechizitorii (Nastase, Voicu, Becali, Voiculescu, Muresan, Remes etc.) soldate cu condamnari. Rezulta ca exista si zeci, poate sute de judecatori, si ei "basisti"?

Se pare ca presiunea baronilor si a "elitei" USL este asa de mare, sa poata fura linistiti, fara frica de "urechile" procurorilor, incat lui Victor Ponta nu-i mai pasa de MCV, de opinia oficialilor UE si americani.

Victor Ponta ii tot da inainte cu dosarul referendumului, cand "hoarde" de procurori i-au fugarit pe sateni cu Biblia in mana, inclusiv in biserici.

Daca este 100% convins de acest lucru, inseamna ca are o inteligenta precara. I s-a explicat de mai multe ori ca au existat circa 600 de plangeri, deci dosare penale, care trebuiau instrumentate, luate declaratii de la martori. Jumatate din ele impotriva unor persoane care i-au impiedicat pe cetateni sa mearga la vot. Si care s-au si soldat cu trimiteri in judecata, unele chiar cu condamnari.

Mai sigur, Victor Ponta continua o manipulare ordinara, pentru acei romani mai slabi de inger, care nu citesc, nu compara date si declaratii, se uita in gura lui Ponta si la emisiunile Antenelor si inghit pe nemestecate tot ce se spune spre aburirea lor.

Ar fi necesara o statistica a DNA pe tema dosarelor de la referendum.

Noua strategie are doi piloni: inlocuirea sefilor performanti din parchete, si reducerea, prin lege, a prerogativelor parchetelor in instrumentarea cauzelor de coruptie.

Deja Parchetul General condus de Tiberiu Nitu are la activ trei "NUP-uri" rasunatoare: plagiatul lui Victor Ponta, munitia ilegala din casa lui Nastase, incompatibilitatea fostului ministru al educatiei, Liviu Pop.

La inlocuirea sefului Sectiei I-a Penala din DNA, Lucian Papici, mizeria consta ca in faptul ca primise delegatie, impreuna cu adjuncta sa, Mariana Gheorghe, procurorul care l-a trimis in judecata pe Nastase, abia cu o saptamana in urma.

Ce sa fi intervenit pentru destituire lor intempestiva? Probabil Victor Ponta l-a chemat la ordine a lui Tiberiu Nitu ("NUPU"), si i-a trasat ca sarcina inlocuirea urgenta a celor doi, mai ales ca dosarul referendumului fusese inaintat sefei DNA, Codruta Kovesi. Iar Nitu s-a executat. Chiar in ziua in care s-a finalizat rechizitoriul in dosarul Dragnea, ca sa inteleaga toti procurorii ca nu te joci cu echipa Ponta-Nitu.

Sefa DNA, Codruta Kovesi explica si ea intr-un comunicat ca s-a incalcat regulamentul de functionare al DNA, care cerea ca sefii de sectie sa fie recomandati de seful DNA, fapt nerespectat.

Mingea este acum la CSM, care trebuie sa propuna presedintelui sefii de sectie, si la Presedintele Basescu, care poate, sau nu, sa-i numeasca.

Desi mandatele celor doi procurori performanti, etalon pentru activitatea DNA, expirasera, exista posibilitatea unei rocade intre cei doi, astfel incat sa ramana la sefia sectiei I-a Penale a DNA pentru un nou mandat de trei ani.

Iesirea violenta a lui Victor Ponta, impotriva procurorilor "basisti" Morar si Papici, confirma insa ipoteza ca el este autorul ordinului transmis lui Nitu, de a scapa de procurorii incomozi pentru afacerile baronilor USL.

Multi comentatori se intreaba ce rost a avut trocul dintre Traian Basescu si Victor Ponta, cu ocazia numirilor procurorilor sefi, daca, iata, cele mai negre presimtiri se dovedesc realitati. Chiar nu exista alta solutie? A gresit Traian Basescu cand a acceptat, de dragul stabilitatii politice, acel troc?

Este valabil argumentul ca deja in procuratura exista o masa critica de procurori performanti, care nu mai depind de sefi cand instrumenteaza dosare? Ultimele intamplari demonstreaza mai degraba ca nu.

Sefii de sectie pot intoarce solutiile propuse de procurorii de caz, le pot tergiversa la infinit, pe argumente de procedura si chichite avocatesti.

Noua garnitura de sefi de sectie de la DNA este formata din: Iuliana Bendeac in functia de procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei, Viorel Cerbu in functia de procuror sef adjunct al Sectiei de combatere a coruptiei, Elena Matiesescu in functia de procuror sef al Sectiei judiciar penala, Ion Alexandru in functia de procuror sef al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari.

Sa asteptam sa vedem primele solutii in dosare instrumentate la sectiile conduse de acesti procurori, inainte de a trage primele concluzii. Relevant este dosarul Voiculescu, care daca va avea vicii de procedura si va fi intors la parchet, inseamna ca a fost facut intentionat "svaiter", pentru a-l salva pe inculpat.

Reactiile cancelariilor occidentale si americane in aceasta chestiune, a presedintelui Basescu, sunt si ele relevante, in masura in care vor fi publice sau doar pe canale neoficiale.

Oricum, Justitia din Romania este la rascruce.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.#Victor Ponta asalt justitie, #premier guvernare putere justitie, #CSM DNA Ponta , #premier