Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Victor Ponta trebuie sa ramana premier

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 10:39
7035 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Victor Ponta trebuie sa ramana premier

De acum nu mai e loc de intors. Poporul a vorbit. Si cei 24% care au votat pentru USL si, mai ales, cei 60% care au stat acasa. Nu s-au deranjat sa voteze, ca nu aveau pe cine.

Victor Ponta trebuie sa ramana peremier si sa dea populatiei ce i-a promis, adica bunastare si un trai cel putin decent. Daca nu, ca sa-l citez, "actuala sustinere se va transforma in ura".

Orice manevra, orice amanare, orice alta desemnare, fie si in prima faza, ar constitui o scuza pentru Victor Ponta, care ar putea spune: "eu am vrut sa va aduc bunastarea, dar nu m-a lasat presedintele Basescu, mi-a pus bete in roate". Nu, drumul este acum deschis si, fara intarziere, Victor Ponta trebuie sa treaca la treaba. Ca asa au dorit romanii.

A si trecut

In sedinta de guvern de miercuri s-au anuntat:

-Posibilitatea cresterii taxelor locale cu pana la 36%, daca vor primarii. Cum sa nu vrea, daca de la bugetul central se reduc sumele destinate echilibrarii bugetelor locale in aceeasi proportie. Doar nu vor accepta sa ramana singuri prin primarii.

-Nu se aloca 6% din PIB pentru educatie, asa cum promitea dna Andronescu.

-Nu se fac angajari in sistemul bugetar, desi tocmai se anuntasera mii de posturi deblocate in sanatate, invatamantul superior, etc. Or fi apucat sa le ocupe?

-Universitatile vor decide numarul de norme pe cap de profesor. Ne intoarcem la 10, 12, 16 norme pe cap, cu salarizarea aferenta, visul de euro al universitarilor.

-Accizele la combustibili vor creste cu circa 5%

-Se interzic si in 2013 tichetele de masa, cadou, de concediu, alte bonusuri speciale.

-Nu se dau sumele promise revolutionarilor

-Nu se vor face mariri de salarii, ca n-a promis nimeni asa ceva, zice Victor Ponta. Sigur ca nu sunt bani pentru toate acestea.

Doar ca, in campanie, Victor Ponta i-a mintit pe romani, i-a pacalit, pentru a le obtine voturile. Si acum le spune, senin: v-am mintit, m-am vazut cu alegerile castigate, suportati in continuare saracia. Cum spunea o trecatoare unui reporter tv: "i-am votat ca sa ce"?

Si urmeaza si altele

Evenimentul Zilei anunta ca e interzis in marile orase conduse de primari USL. La schimbarea Constitutiei USL a anuntat ca ia in calcul ca presedintele Romaniei sa fie ales de parlamentari. Unii condamnati, altii trimisi in judecata, incompatibili, fosti agenti ai securitatii, de catre parlamentul penalilor, cum i-a numit presa. Sigur, nu toti, dar la un asemenea nivel de reprezentare chiar si cativa strica imaginea.

Tot USL a anuntat in campanie ca doreste sa reduca prerogativele CCR, sa subordoneze CSM, Parchetele si serviciile de informatii Parlamentului. Adica penalii din Comisia Juridica sa-si ancheteze anchetatorii.

Tare. Sa-i intrebe, imperativ, in ce stadiu se mai afla dosarele lor si ce au de gand cu ele. Si pe cine mai au de gand sa-i asculte la telefoane.

Cu tv-urile inca independente e mai simplu. Cu contracte de publicitate de la ministere pot fi usor amutite, doar se stie ce s-a intamplat in epoca Nastase. Numirile politice se vor intinde pana in ultimul colt de tara, doar am venit "noi" la putere. Voi, astilaltii, "ciocu mic".

"Ciocu mic" si opozitia parlamentara, care oricum nu are scaune in parlament, asa ca va fi tinuta mai mult pe holuri, pe la balcoane, cu minute putine de microfon, ca asa a vrut poporul.

Un singur lucru nu-l vad rezolvabil. De unde bani de pensii si salarii bugetare. In ziua de azi nu te mai imprumuta nimeni, daca nu are siguranta ca-si poate recupera anii.

Si fara bani de pensii, ajutoare sociale, salarii bugetare, "actuala sustinere se va transforma in ura".

Presa germana, cea infiltrata de securistii lui Ceausescu, ca sa-l citez pe Victor Ponta, sintetizeaza situatia creata in culori negre: "Romania devine, alaturi de Grecia, o problema grava pentru UE si NATO, dupa alegeri".

Sigur, exista si posibilitatea ca noua putere sa-si onoreze promisiunile. Doar ca in economie nu se prea intampla minuni.

Asa ca nu ramane decat, eventual, sa sorbim impreuna cu Ponta paharul de cucuta pana la fund.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citește și:
Mesajul lui Maia Sandu pentru români de 1 Decembrie: „România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească” VIDEO
Mesajul lui Maia Sandu pentru români de 1 Decembrie: „România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească” VIDEO
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis joi, 1 decembrie, un mesaj cu prilejul Zilei Naţionale a României. Șeful Statului de la Chișinău a mulţumit României pentru sprijin,...
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede...