Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Victor Ponta, un premier slab, fricos, in defensiva

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 11:23
3524 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Victor Ponta, un premier slab, fricos, in defensiva

Daca cineva mai avea vreun dubiu, s-a lamurit joi seara vizionand un interviu: am vazut un premier timorat, slab, mereu in defensiva, fara aplombul obisnuit.

A inteles ca Romania este un stat greu de gestionat. Impartit intre tabere si interese.

Am fi avut nevoie de un premier cu un caracter puternic, gen Leszek Balcerowicz, care sa taie cu sabia, pentru a readuce aparatul administrativ la o functionare cat de cat performanta.

Amenintarile adresate liberalilor, fie ca era vorba de SRS sau ministri care au dat cu piatra in balta au ramas simple vorbe. Finalul a fost pupat Piata Victoriei.

Toate gafele ministrilor, declaratiile lor aiuritoare raman fara urmari. Doar demisia sefului CNAS, Doru Badescu, a mai atenuat putin aceasta certitudine. In rest, toate prostiile spuse public de ministri Barbu, ("Merkel incearca sa exporte un model de disciplina fiscala") Vosganian, Fenechiu, ("FMI nu are incredere in guvernele Romaniei"), Chitoiu, Marga, s-au soldat doar cu urecheli usoare, sa nu se supere liberalii si sa-l lasa fara majoritate.

Luat la rost de moderatorul emisiunii de joi seara, de ce nu respecta vointa poporului exprimata la referendumul din 2009, Victor Ponta a dat-o la intors, l-a trimis pe moderator sa-l intrebe pa Antonescu si Comisia de revizuire a Constitutiei, ca el se ocupa de guvernare. Adica nu mai este copresedintele USL si imparte decizia a tot ce misca cu Antonescu? Ca in alte ocazii asa se lauda.

De data asta s-a ascuns dupa fustele lui Antonescu, o dovada clara de fuga de responsabilitate.

Tendinta de a escamota adevarul il pune pe premier in situatii ridicole. La intrebarea: "cine este responsabil pentru dezastrul Bechtel", premierul a dat vina pe ministrul Transporturilor din 2005, ca si cum un ministru poate schimba un contract de asemenea anvergura decis de Guvernul Nastase. O minciuna grotesca.

Sarcina autopropusa, eficientizarea administratiei, nu se realizeaza cu duhul blandetii. Nu in Romania. Ci cu sabia, cu datul afara a functionarilor incapabili, necinstiti, care nu-l respecta pe premier nici cat sa nu-i schimbe actele decise in drumul spre Monitorul Oficial.

Iar cealalta sarcina autopropusa, deschiderea Romaniei, nu se realizeaza prin vizite in state cu potential economic. E o iluzie grava. Investitorii vin daca mediul de afaceri este prietenos, coruptia suportabila, justitia indepedenta, taxe si impozite reduse, nu daca dau mana cu un premier de care se duce vestea ca e slab de inger.

Incetarea acordului cu FMI si propagarea stirii ca doar doua din cinci angajamente, din prezentul acord, au fost duse la indeplinire, vor clatina si mai mult increderea si respectul de care ar trebui sa se bucure premierul Ponta in ochii investitorilor.

Esecul repetat al privatizarilor, inclusiv cel previzibil al CFR Marfa, situatia arieratelor, managerii privati alesi de firme private, exact politruci din clientela de partid, arata clar gradul de manipulare in legatura cu asa zisi manageri privati.

Garantii la privatizarea CFR emise de Eximbank, o firma de stat, stergerea datoriilor CFR exact cu cateva zile inainte de incheierea discutiilor, arata clar bordului FMI si celor interesati de a veni in Romania nivelul ridicat al coruptiei si aranjamanetelor, pentru a servi pe tava o companie de talia CFR unui anumit competitor.

Cum sa mai ai incredere intr-un astfel de guvern? Situatia revizuirii Constitutiei si regionalizarii nu este nici pe departe rezolvata. Amatorismul Comisiei condusa de Antonescu starneste hohote de ras, se acopera de ridicol, iar posibilitatea trecerii revizuirii printr-un referendum popular devine improbabila, cu atatea controverse si prevederi care nu au ce cauta intr-o Constitutie.

Ignorarea rezultatului referendumului din 2009, cu argumentul ca poporul n-a stiut ce voteaza, se va intoarce ca un bumerang in capul celor care ignora votul popular.

Lipsit de sloganul "jos Basescu", pe masura ce acesta se apropie de plecarea din viata politica, USL se comporta ca un om beat, fara program, cu promisiunile aruncate la gunoi, cu nivelul de trai in continua deteriorare, cu scumpiri in lant, mai ales cele la energie, esentiale pentru mersul economiei.

Din noianul de promisiuni s-a ales praful, lucru observat si de cei 24% dintre romani care au votat USL in speranta unei vieti mai bune.

Esecul revizuirii Constitutiei si regionalizarii ar reprezenta bomboana pe coliva guvernarii USL, care ar dovedi ca nu e in stare sa faca nimic din ce a promis.

Revenirea in forta a DNA, dupa nominalizarea sefilor la parchete, ar putea pune in dificultate guvernarea, daca cei care acum au banii tarii pe mana vor incepe sa dea cu subsemnatul pe la DNA. Acuzatia de coruptie adresata fostei guvernari devine ridicola, daca si actualii guvernanti vor fi prinsi cu mainile in borcanele cu mierea bugetara.

In concluzie, Victor Ponta se dovedeste incapabil sa stapaneasca administrarea unei birocratii invatata cu jaful pe bani publici. Nici nu are vointa si determinarea de a face ce trebuie, de a taia in carne vie, indiferent de consecinte, asa cum avem exemple de conducatori in istoria lumii.

Nu va mai trece mult timp si va recunoaste ca e depasit de situatie, si va lasa pe altul sa se "joace" cu focul, conservandu-si, cat de cat, propria imagine politica.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#guvern Victor Ponta, #gafe ministri Ponta, #USL guvern Victor Ponta , #premier