Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Isi mai poate angaja raspunderea guvernul Ponta pe Legea retrocedarilor?

Vineri, 08 Martie 2013, ora 09:49
5111 citiri
Isi mai poate angaja raspunderea guvernul Ponta pe Legea retrocedarilor?
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca Guvernul intentioneaza sa isi angajeze raspunderea la data de 19 martie pe un proiect de lege privind retrocedarea proprietatilor. O decizie a Curtii Constitutionale din 2010 l-ar putea impiedica sa faca acest lucru, sustine PDL, pentru ca la Senat a fost inregistrat un proiect similar.

In timp ce in USL exista inca numeroase controverse intre cele doua partide, unul de stanga si celalalt de dreapta, cu privire la acest subiect ramas nerezolvat timp de peste 20 de ani, Opozitia, mai iute si mai hotarata, a depus la Senat un proiect de lege semnat in numele initiatorilor de fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, in prezent senator.

Astfel, in ciuda dorintei exprimate de premierul Ponta de a trece legea in varianta dorita de Guvernul si prin angajarea raspunderii, acest lucru s-ar putea sa nu mai fie posibil, cata vreme USL este departe de a-l definitiva, iar Birourile Permanente ale celor doua camere nu si-au dat acordul, semn ca procedura nu este inceputa.

Prima angajare de raspundere a Guvernului Ponta (Video)

Sedinta cu scantei la PNL - Tariceanu nu e de acord cu prima asumare a Guvernului Ponta

Proiectul Opozitiei a fost inregistrat cu numarul 100 la data de 5 martie 2013 si are ca initiatori mai multi senatori si deputati ai Fortei Civice si ai PDL, printre care si liderul grupului PDL de la Senat Cristian Radulescu.

In expunerea de motive se arata, printre altele, ca termenul limita pana la care Guvernul Romaniei trebuie sa puna in aplicare decizia CEDO pronuntata in 13 octombrie 2010 este 7 aprilie 2013, in caz contrar Romania riscand "pana la excluderea din Consiliul Europei".

"In felul acesta ne achitam de una dintre cele mai mari obligatii ale clasei politice romanesti, care nu a fost capabila sa emita o legislatie consistenta in materie. In 20 de ani au fost elaborate zece proiecte legislative care vizeaza acordarea de despagubiri, transformand procesul intr-un haos", a explicat intr-o conferinta de presa Mihai Razvan Ungureanu, citat de Mediafax.

El a mai spus ca se apropie ultimul termen oferit de CEDO pentru inchegarea unei legislatii in domeniu. "Este o datorie veche pe care am incercat sa o rezolv si cand eram prim-ministru, dar nu am avut timp. Aceasta prorogare cu un an ar fi trebuit sa dea ocazia guvernelor care au urmat sa intocmeasca legislatia", a fostul premier, reamintind ca Victor Ponta a avut "peste 300 de zile timp sa rezolve problema".

In actualele conditii, PDL considera ca guvernul Ponta nu isi mai poate asuma raspunderea, dupa cum a explicat senatorul Cristian Radulescu pentru Ziare.com.

Precedentul, creat de Mircea Geoana si Emil Boc in 2010

Cristian Radulescu a facut trimitere la o decizie a Curtii Constitutionale din 2010, cand PDL era la putere si actualele partide din USL erau in Opozitie.

Mircea Geoana, pe atunci presedinte al Senatului, a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la existenta unui conflict juridic intre Parlament si Guvern, dupa ce premierul Emil Boc a decis angajarea raspunderii pe Legea Educatiei in conditiile in care exista depus la parlament un proiect de lege cu acelasi obiect, care fusese deja votat de Camera Deputatilor si ajunsese la Senat.

Analizand argumentele in baza carora s-a facut solicitarea de catre Senat, Curtea Constitutionala a emis Decizia nr. 1431 din 3 noiembrie 2010 prin care se constatau urmatoarele: "Angajarea raspunderii de catre Guvern in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in temeiul art. 114 alin. (1) din Constitutie, asupra proiectului Legii educatiei nationale este neconstitutionala si a declansat un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament, intrucat proiectul de lege se afla in proces de legiferare la Senat, in calitate de Camera decizionala".

Intrebat ce va face Opozitia in cazul in care premierul Ponta si majoritatea USL din parlament vor trece cu vederea acest aspect si vor continua demersurile pentru angajarea raspunderii guvernului pe un proiect deja inregistrat, liderul senatorilor PDL ne-a raspuns ca va fi sesizata Curtea Constitutionala.

Incapabili de 23 de ani

Problema reglementarii echitabile a regimului juridic al restituirii proprietatilor este foarte veche si a generat o sumedenie de procese, Romania ajungand sa faca obiectul unei hotarari-pilot a CEDO impotriva tarii noastre.

Astfel, in octombrie 2010, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a cerut autoritatilor de la Bucuresti masuri pentru a asigura respectarea dreptului la proprietate si la un proces de durata rezonabila in aceste cazuri.

De asemenea, CEDO a obligat statul roman ca, in maximum 18 luni, sa schimbe legislatia retrocedarilor, informeaza juridice.ro, care prezinta cazul pe larg.

In iunie 2012, Camera Deputatilor a decis sa suspende pana pe 15 mai 2013 emiterea titlurilor de despagubire si titlurilor de plata in cazul despagubirilor acordate fostilor proprietari deposedati abuziv de catre regimul comunist.

Seful Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii a motivat atunci ca suspendarea este pusa in corelare cu data de aprilie 2013 pana cand CEDO a amanat termenul limita pana la care statul roman poate modifica legea retrocedarilor.

Un alt argument era acela ca nu exista resurse la buget pentru a permite o abordare "suficient de serioasa" a problemei.

In ianuarie 2013, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, anunta ca pana in luna aprilie Guvernul isi va angaja raspunderea pentru un proiect de lege privind regimul juridic al restituirii proprietatilor.

Cu toate acestea, abia saptamana trecuta guvernul Ponta a adoptat un memorandum privind urgentarea elaborarii noilor reglementari in domeniul restituirii proprietatilor.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#angajare raspundere Ponta retrocedari, #lege retrocedari 2013, #CEDO decizie retrocedari Romania , #premier