Joaca iresponsabila cu alegerile (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 03 Iunie 2012, ora 13:01
5633 citiri
Joaca iresponsabila cu alegerile (Opinii)
Foto: Ziuaveche.ro

"In mod indiscutabil, candidatul care este in functie (...) pleaca cu un avantaj clar fata de ceilalti fiind un singur tur de scrutin. El pleaca cu 10%-20% in fata, ceea ce nu e corect. (...) Poate ca in 2016 revenim la sistemul cu doua tururi de scrutin, care e totusi mult mai corect", declara Victor Ponta. Sunt 200% de acord cu domnia sa, dar declaratia ma cutremura pentru ca include, ca un esantion perfect reprezentativ, intreaga neseriozitate a politicii romanesti.

Afirmatia, repet, corecta vine insa din partea initiatorului proiectului de lege de-abia votat de Parlament si aflat la Presedintie spre promulgare care prevede tocmai votul uninominal intr-un singur tur de scrutin.

Cu alte cuvinte, Victor Ponta admite cu nonsalanta ca sistemul pe care l-a propus, l-a sustinut si a carui votare a asigurat-o ca lider al majoritatii este gresit si inechitabil. Revelatia aceasta l-a lovit precum acceleratul dupa votul din Camera Deputatilor sau a fost tot timpul constient de hibele propunerii sale, dar le-a ignorat pentru ca interesul electoral al USL este legat in acest moment de votul intr-un singur tur de scrutin?

Si ce ne mai anunta, implicit, premierul? Ca urmeaza o noua modificare a sistemului electoral. A cata nici nu-mi aduc aminte. Deocamdata avanseaza ca posibila introducerea celui de-al doilea tur, dar daca interesele majoritatii din 2016 vor presupune alte modificari, inclusiv revenirea la lista dupa care suspina si acum Ion Iliescu, nu ma indoiesc ca ele vor fi facute cu aceeasi relaxare cu care Victor Ponta a girat acum un sistem despre care el insusi spune ca nu este corect.

Si nici nu stiu ce e mai rau. Un sistem de vot cu hibe sau aceasta instabilitate legislativa care deruteaza electoratul si care contribuie decisiv la scaderea prezentei la vot. Nici sistemul american de vot, de exemplu, nu este perfect. Cel de la prezidentiale este foarte complicat si, in mod evident, depasit de realitatile americane contemporane. Insa americanii nu renunta la el tocmai pentru ca da un sentiment de stabilitate esential pentru increderea in procesul electoral.

Este periculos si iresponsabil sa te joci cu legea, oricare ar fi ea, dar in special cu legea electorala, din patru in patru ani, in functie de interesele tale de moment. Acum uninominalul intr-un tur iti prefigureaza o victorie cu 80%? Uninominal intr-un tur sa fie! Maine iti maximizeaza sansele cel in doua tururi? Doua sa fie. Poimaine zici ca votul pe lista iti aduce cele mai multe mandate? Inapoi la lista, baieti!

Oportunismul acesta este dus acum la extrem de Victor Ponta, dar el este specific si PDL, partid care a scos un tur de scrutin in cazul primarilor, cand era pe val, si acum ataca la CCR acelasi sistem de vor pentru parlamentari pentru ca nu-i mai convine.

Oportunismul acesta ne duce in situatii paradoxale, chiar ridicole, cum este aceea a lui Crin Antonescu, care a semnat si el proiectul uninominalului intr-un tur de scrutin, desi conform acestui sistem domnia sa nu ar fi intrat in Parlament de pe locul al doilea in 2008. Implicit, Crin Antonescu recunoaste ca in Parlament ar fi trebuit sa fie Ionut Popescu, cel care l-a invins in colegiul sau.

In mod normal, modificarile sistemului electoral trebuie sa fie nu numai foarte rare, ci si foarte bine fundamentate, astfel incat macar initiatorii lor sa fie convinsi ca reprezinta o imbunatatire certa si abolsut necesara. Dar daca ei nu cred, ce altceva sa mai creada electoratul decat ca e inutil sa mai mearga la vot?

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Victor Ponta tur scrutin, #sistem tur scrutin, #alegeri parlamentare 2012 , #premier